Pšenica 2021-2022

Malo slika iz ovogodišnje žetve. Završeno sa pšenicom u subotu.
Prinosi su se kretali od 4 t pa do 5.5 t. Prosek je negde oko 4.900 kg po ha, zahvaljujući Alkantari koja je ove godine bila najbolja.
Apilco najslabiji, neću ga više sejati.
Zatim Anapurna nešto bolja, Avenue i Alkantara najbolje.
Alkantara je na oko izgledala najbolje i obećavala je, ali suv maj je učinio svoje. Sve u svemu, zadovoljan sam.

Za seme ostavljen Avenue i Alkantara.

ZmzLiiO.jpg

zEWxfy7.jpg

bHxAlC5.jpg

4JdCJBR.jpg

WJeTH6F.jpg

YTTDoap.jpg

ULmPPsm.jpg

gVBYdX5.jpg

70GrhKv.jpg

jpW30de.jpg

umQkU9B.jpg

Pfmw1PZ.jpg

Ostalo jos oko 1 hektar za danas i zavrsavamo sa psenicom. Prinosi od 3,5 (Apilco ostavljen prosle godine) do 5,5 (Sobred i Solindo semeske, Basmati ostavljen prosle godine) t/h, Alcantara ostavljena prosle godine negde izmedju sa prinosom. Sve u svemu zadovoljan sam s obzirom na odnos ulozeno/dobijeno i na to kakvi su vremenski uslovi bili ove godine, prosek ce biti malo preko 4.5 t/h jer je vise bilo ovih boljih psenica, tacne rezultate cu znati kad zavrsimo ovo sto je ostalo ali tu su slabija ocekivanja..
Sve psenice u sledecim rasponima:
HL 77-79,5
Vlaga 10.5-11.7%
Primese 2,3 - 5 % (ovih 5% je od apilka koji je imao mnogo sitnog zrna koje propada kroz ono sito)
Vecina kuci, ostalo na lager nista prodaja..

"Uzorkovanje pšenice"skinuo mi 13 kg.Da li svi ostali to rade?Otkupljivač Agrar Petrović,o njemu je reč.

Malo slika iz ovogodišnje žetve. Završeno sa pšenicom u subotu.
Prinosi su se kretali od 4 t pa do 5.5 t. Prosek je negde oko 4.900 kg po ha, zahvaljujući Alkantari koja je ove godine bila najbolja.
Apilco najslabiji, neću ga više sejati.
Zatim Anapurna nešto bolja, Avenue i Alkantara najbolje.
Alkantara je na oko izgledala najbolje i obećavala je, ali suv maj je učinio svoje. Sve u svemu, zadovoljan sam.

Za seme ostavljen Avenue i Alkantara.

Lako je vama tajkunima sa dva kombajna...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Mi imali neko spontano okuljanje proizvodjaca na ulici pa se sabirali utisci iz zetve... Jedni misle da su pogresili sto su sejali retko,drugi opet ubedjeni da su bacili mnogo semena,treci kazu zakasnili u prihrani i prskanju.cetvrti opet rana kasna setva i tako u krug... Prinosi sareni oscilacije velike(cak po 1,5t po k.j) od potesa do potesa i nije se izvukao neki zakljucak zasto su tolike razlike u prinosima jer svako tupi svoju pricu... Jedno je jedan malo traljaviji proizvodjac prosao odlicno bacio samo 100kg ureje ni jedno prskanje nije uradio i imao 3,9t po k.j... Dok mi ostali koji su davali maksimum malo bolje od toga...

Kod nas prinosi zavise isključivo od padavina, imamo delove atara gde je očigledno bilo dosta manje kiše, pšenica se tamo uopšte nije izbokorila pa je time srozala prosečan prinos.Kako čitam ovde, po netu i iz varoških priča na silosu dobro smo prošli, prosečno manje nego prošle godine definitivno a opet za ovu godinu odlično.Traljavi proizvođači kod nas nisu imali nikakve prinose na žalost.

Jedno je jedan malo traljaviji proizvodjac prosao odlicno bacio samo 100kg ureje ni jedno prskanje nije uradio i imao 3,9t po k.j... Dok mi ostali koji su davali maksimum malo bolje od toga...
Toga ima i kod nas, samo mi koji radimo u jakoj agrotehnici nikad ne znaš kad će ona biti dobra tako da se ne prska i ne baca puno, e sad jel to malo više kod boljih proizvođaća opravdava taj ulog, opet druga priča...

Kod nas je lik dobacio hektolitar do 81.9 ali prinos jedva 2400 kg po kj, bez ijednog prskanja, ja sam najbolji imao 79 i prinos od 3900 lg po kj, sa 2 prskanja. Po meni veliku razliku su pravile parcele koje se redovno djubre i u kondiciji su, plus padavine, i kvalitet zemlje. Decko koji je odradio 3 prskanja, dao jesenas 200 kg mapa, + 250 kg urea u prolece u dva puta po kj, odro nas 4700 kg po kj, sorta Avenija, pred usev soja, odradjeno oranje, pa tanjiranje, drljanje, setva i valjanje kembridzom

Zavrsili i mi zetvu bukvalno bez ikakvog ulaganja . Jedno tanjiranje, setva domaceg semena bez dorade i jedno prskanje protiv korovai to je to. Cilj je bio da ne budem u minusu kao predhodne dve godine.Prosek na kraju oko 1400 kg.Kise od setve deteline do sad ispod 50 litara a detelinu vec sejali u suvo.

Provlači se neki zaključak da ove godine dobro prolaze ljudi koji su manje uložili, jer su imali manji prinos, ali ne toliko manj kad se pogleda profit, jer i neko ko je uložio, imao je velika ulaganja.

Ove godine sam sejao Syngentin Ingenio, 200kg/ha, predsetveno 200kg NPK, mislim 125 kg KAN proletos, jedna zaštita i ukupno ulaganje 105.000 rsd po hektaru.
Imao napad nekih sitnih crvenih crvića posle klasanja.
Lošije njive i osrednje padavine, prinos samo 3.500 kg/ha, ali poraz je u hektolitru, svega oko 69 kg.
Sa okvirnom cenom 32 rsd/kg, zarada nikakva.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Nazad
Vrh