Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Данас око поднева отишао на њиву са лаком дрљачом са ваљцима и овлаш, без фанатизма, очешљао своје жито. на њиви нисам приметио да се површински слој земље одвајао од доњих слојева због мраза, нити се формирала некакава кора.

Као што сам јуче написао, жито ми је из каснијих термина сетве и није ни близу жита чије фотке видим на форуму последњих дана, али је добра ствар што није измрзло ни близу онако како сам видео јуче током пута, што не може да ме не радује. Чак бих реекао да се веома добро изборило са оном последњом голомразицом.

Е сад још да видим да ли ће и какве вајде (или штете) бити од овог мог дрљања...
Nema nikave stete, to je dobra stvar, mi smo radili vise godina twmo gde je bilo pokorice ili gde su bile grudve i to vecu psenicu 15-20 cm i za deset dana kao nova i ravnije u malo travu pokida.uvek je bilo dobro.
 
Kod nas su sve psenice dobile, nema veze ni sorta, ni prihrana, ima ko nije ni donje bacio pa su opet dobile po usima, malo su manje izmrzle ko je sejao posle 10 novembra.. Najgore su prosla peskovita zemljista.. Sta ce biti videcemo za 2 nedelje, koren je cvrsto vezen za zemlju i sam bokor je zelen..
 
Jel mozes slikati kako izgleda svrdlo te sonde ....ja bas razmisljam nesto praviti za taj posao.
Izvinjavam se na kašnjenju, ali neka gužva ovih dana. Evo par slika sonde. Nadam se da će biti od koristi.
8Xahph6.jpg

6jmD3od.jpg

kV01zMM.jpg

Slikao sam demo ogled Institutski sa pšenicama. Velike su razlike izmedju sorata u pogledu izmrzavanja koje se desilo tokom ovog meseca. Ne znam koje su sorte u pitanju, ali sam siguran da su kolege zadužene za praćenje pšenice ocenile materijal u pogledu ovog izmrzavanja.
1mgPnbV.jpg

fE2A3YO.jpg

xPPY98E.jpg

FGtu9Lo.jpg
 
E ovo je pravi podatak. Kod nas su sve dobro požetele.Ja imam sve LG sorte i imam razne setve i prve i poslednje setve su isto stradale.Komšija stariji čovek ima pore zelenu ko gora(možda jedina koju sam video takvu u ataru) stariji čovek ,ne bi me čudilo da je neka renesansa ili evropa sa tavana,čim ga sretnem pitaću ga.
 
Kod mene je uglavnom sve Solehio moja dorada. Sve zavisi od njive do njive, neka manje neka vise zuta. Apilko semenski velik je bas, pa ajde i ne cudi me sto je dobio po nosu, takodje i Bazilio semenski. E jedino SY Pibrac imam na dve njive za probu, on je na obe njive zelen, nema zutla, kao da nije bilo mraza. Ako budem u prolazu ovih dana slikacu bas, za nepoverovati.
 
Ono što sam kod mene video je da je pšenica žuta, a ječam zelen, i to na istoj njivi, isti dan setve. Da su žute jesu, ali očekujem punu regeneraciju.
 
Oporavljaju se polako ali me brine što u najavi sledi još jedan ledeni talas. Valjda će (opet) promašiti.
 
Los momenat izabran za bacanje djubriva. Kao prvo sva je izgorela od onog mraza a kao drugo kad se najvise bori da doje sebi dobice jos po tamburi od azota koji se nece istopiti jer kise nema u najavi.
 
Kod nas je najviše nadrljala pšenica od komšije,koji je po mrazu vukao cisterne po njoj.Pocrnila i nestala.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh