Sa kojim djubrenjem postižete te prinose?
kao prvo to je jedna jedina njiva bila koja je dala blizu 11 tona (dakle ne pokusi tipa ajmo skinuti uvratine, ajmo skinuti krajnice i svesti vlagu na maksimum al da ne ode na sušenje), kolega je imao 11,1 tonu, obje sorte su bile sofru. ostale njive pod sofruom su dale od 9,2-10,3 tona po ha (prosjek sveukupan oko 9,7 tona sofrua).
e sad naše zemlje su zbilja dobre tipa imamo 30 pa naviše mg fosfora i oko mg 25-30 kalija na 100 grama zemlje. pretkultura obavezno ako možemo bude uljana repica, jer ona strašno diže prinos kao pretkultura i diže protein.
gnojenje: ove godine elixir zorka 0-20-30 oko 110 - 120 kg po jutru, lane je bio 80 kg mapa (10-40) po jutru i 55 kila kclc (60% kalij). e sad je li ovo malo dušika značilo ujesen za razgradnju biljnjih ostataka to ne znam.
proljeće: 15.2. nastoji ureu bacati, ovisno o vremenu itd ali nikad prije 15.2. radi hladnoće.... 100 kila po jutru uree, ali gdje je jaka zemlja ove godine će ići 80 kila po jutru. nekih 17-18 dana nakon uree ide kan ako javlja kišu, ako ne javlja onda ili poslje ili prije toga perioda isto 100 kila po jutru. e sad, lane gdje smo imali 10.7 tona i 10,2 tone po ha tu je se taj kan otopio, a ostatak njiva nije dobilo 35 dana kiše kako bi se kan otopio tako da je pravo čudo što je tu prosjek bio iznad 9 tona.
fungicid falcon (ove godine će biti opus team) čini mi se oko 25.3. da sam čak počeo
2. tretman u zastavici (fulao sam iz neznanja), išao sam u zaštitu kad je 70-80 % biljaka imalo zastavicu (što je u biti u redu), ali greška je bila ta što sam išao tek kad je počela izlaziti zastavica, pravi trenutak je kad 2/3 zastavice izađe van onda će onda skoro u potpunosti biti zaštićena a neće proći previše vremena od njenog izlaska kako bi pokupila bolest (kod sofrua je velik problem kod septorie... općenito kod zapadnih sorti). e sad između 1. i 2. zaštite je sljedeći problem u fazi kada sam ja išao 1. zaštitu nisam mogao više čekati jer se počela bolest pojavljivati, a tada nije bio izašao predzadnji list koji čini 22-25% prinosa biljke tako da je zapravo taj list bio nezaštićen dobra 2 tjedna do pojave zastavice.... ove godine planiram na nekim njivama samo probati hoće li mi se ekonomski isplatiti ići tada u 2. zaštitu a zastavica će biti 3. zaštita i onda 4. zaštita klas.... samo neke njive čisto da vidim jel ekonomski opravdano tipa kad platim sredstvo gorivo amortizaciju da mi mimo toga ostane bar 20 eura po jutru da znam isplati li mi se zafrkavati s tim.
3. tretman je lane bio sa prosarom kada je klas bio u fazi cvatnje.
prvi puta otkako radimo pšenicu smo sve prešli zbog leme koja se počela pojavljivati.
eto malo duži post ali sam uspio napisati kako mi radimo ako nam vrijeme dozvoli. ulozi su nam po jutru oko 40-42 metra pšenice ako je ona 3. klasa što je kod sofrua inače pravilo, nekad bude 2. klasa pa onda ulog bude 38 meteri ako budu cijene kao lane. tako da nam ostane poticaj i nekih 150 eura po jutru mora uroditi 51-52 metra po jutru 3. klase, ispod toga nema napretka u vidu da se svake godine kupi 2-3 jutra zemlje štedi za mehanizaciju i da se poplaćaju režije u kućanstvu i ostavi nešto na štednji.
eto...
e da herbicid zemljišni ili sekator, ove godine nešto probno biatlon, i obavezno regulator rasta, lane je bio ccc ali radi rane sjetve mi je pšenica pobjegla pa će vjerojatno biti modus ubuduće