Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prosle godine je neko objavio formulu gde se uz masu 1000 zrna takodje racunaju i cistoca i klijavost. Moze li se to iskopati nekako ??

Poslednja izmena:
Ukupna količina semena (kg/ha) zavisi od broja klijavih zrna po metru kvadratnom (od 450-650 zavisno od sorte), od mase 1000 vazdušno suvih zrna i upotrebne vrednosti semena (klijavost i čistoća), tako da je formula za izračunavanje optimalne količine semena za setvu:
N x T x 100
Ks = ———————– , gde je
P Vr
Ks – količina semena u kg/ha,
N – broj klijavih zrna po 1 ha (miliona ili po m2 što se kreće od 450-650)
T – težina 1000 zrna (od 35 – 50 gr u zavisnosti od sorte)
P Vr – upotrebna vrednost semena (vlaga čistoća u %).
Edit-Ne sećam se odakle sam ovu formulu iskopirao.

Ja cu od nasih imati ponovo Simonidu, zadovoljan sam jako sa njom, uvek dobar prinos i hektolitar, nije visoka moze da se soli dobro :) Pored nje bice tu jos Energo, Capo, Bernstein i novopeceni Modern za probu

Ja samo Zvezdanu, vec cetvrta godina nije izneverila, ove godine 7,3t po hektaru prosek.

Post je trebao biti ispod Acinog.Simonida bude povaljana ako se presoli a ne koristi regulator rasta.Bar je kod mene tako bilo.

Ja sam sa simonidom zavrsio za sva vremena,sejao sam je 5-6 godina,polegne na svakoj njivi,a radim regulator. Za mene je Zvezdana najbolja nasa sorta i kad god mi zafali semena,uzimam samo nju.

Koliko to azota bacate pa polegne. Ja bacam ukupno 130-150kg cistog azota i ne polegne.

Meni se Simonida pokazala bolje od Zvezdane ali ih ne sejem više već nekoliko godina.

Zvezdana voli kasniju setvu(posle 15.10.) Ja sejem uglavno Kws,Singenta i Lg,ali bude i Zvezdane 20-ak kj,do sad se nikad nije obrukala,tj.prosle godine mi je njen prosek bio 8t/ha

- - - - - - - - - -

Koliko to azota bacate pa polegne. Ja bacam ukupno 130-150kg cistog azota i ne polegne.

Ja bacam od 170-220kg/ha cistog azota

9C0pIKw.jpg

2OjgMsO.jpg

MQJoaem.jpg

Danas urađena dorada,pakovanje i utovar semena pšenice Ilico.Neka rodi gazdi bar 5t/k.j.

Poslednja izmena:
taman planirao da posejem malo ingenio za probu,kad vidim danas u apoteci c2....Mislim se kad bi je...o da dam za c2 54din

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh