Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bravo Kris. Svaka cast. Ako sl god odlucim da sejem opet Ingenio javljam ti se za seme. Majstor ostaje majstor.

Ovako to kod mene izgleda na današnji dan...Ingenio
tVZrJ.jpg

Nemoj me krivo shvatiti (i sam se dvoumim da krenem za 2 dana sijati al me strah) jel se ne frkas da ce ti prinos biti radi boledti/nametnika/sto ce velika uci u zimu ako bude blago vrijeme jer si ju tako rano sijao?

Ova godina je bila dokaz da u poljoprivredi 2+2 nisu uvek 4,tako da ako bi se bojao bilo čega od navedenog nebi ni posejao...a ovde se radi samo o 5 kj. A ostatak mi je još u džakovima nije da nebi smeo već posejati nego jednostavno nemam vremena od uslužne setve drugima ni da pripremim moje njive za setvu...:ppozdrav:

Ja posejao malo pšenice, 9,8kj od toga 8kj ns 40s (semenska) i 1,8kj zvezdane sa primesama 40s (tavankuša).Setvena norma 125kg po kj, 2kj na kukuruzištu oranom bez npk samo 75kg uree po kj predsetveno i ostalo na sojištu bez oranja (dva prohoda setvospremača) sa 100kg nutri mapa 10-40 i 75kg uree po kj pa će vidimo.

Juce i ja doneo seme i vestak malko da zasolimo ovogodisnju setvu da bolje ide!Od semena sam uzeo sve Francuskinje neke Sofru,Solveig i Baletka!
Za Baletku znam da je dobra dok ove druge dve juce prvi put cuo dali ih je ko sejao i kakva su vam iskustva sa Sofru i Solveig?

Jel moze Basmati u istoj setvenoj normi da ide... 200kg po ha(Semenska roba)??
U preporuci pise samo 500-600 klijavih zrna/m2... sto bi trebalo da je preko 200kg ili moze da bude dovoljno i 200??

Juce i ja doneo seme i vestak malko da zasolimo ovogodisnju setvu da bolje ide!Od semena sam uzeo sve Francuskinje neke Sofru,Solveig i Baletka!
Za Baletku znam da je dobra dok ove druge dve juce prvi put cuo dali ih je ko sejao i kakva su vam iskustva sa Sofru i Solveig?

Obe su bolje od Beletke...
Jedini problem kod tih sorti moze biti to sto nisu iz maticne zemlje, nego nasa dorada.
Po meni obe su u top 15 sorti trenutno.

Jel moze Basmati u istoj setvenoj normi da ide... 200kg po ha(Semenska roba)??
U preporuci pise samo 500-600 klijavih zrna/m2... sto bi trebalo da je preko 200kg ili moze da bude dovoljno i 200??
Moze 200 kg ali ako ne bude dobro bokorenje moze biti retka.Preporuka je od 200-240 kg/ha.

Ja posejao malo pšenice, 9,8kj od toga 8kj ns 40s (semenska) i 1,8kj zvezdane sa primesama 40s (tavankuša).Setvena norma 125kg po kj, 2kj na kukuruzištu oranom bez npk samo 75kg uree po kj predsetveno i ostalo na sojištu bez oranja (dva prohoda setvospremača) sa 100kg nutri mapa 10-40 i 75kg uree po kj pa će vidimo.
Vec sam se zapitao da li sam samo ja posejao domacu sortu psenice...Jesu te strane toliko bolje?
Ja sam dao 100 kg mapa na 0,75 kj,a azot sad nisam jer je do ove godine tu bila lucerka,predusev je silirani kukuruz.

Ako je masa 1000 zrna 40 do 50 grama koja bi setvena norma trebala da bude,po nekoj mojoj racunici od 250-270kg ha,neka me neko ispravi ako gresim:ppozdrav:

A azot u jesen bacate za razlaganje biljnih ostataka ili kako?
Da li bacate samo na kukuruzista ili i na suncokretista?

Poslednja izmena:
Ako je masa 1000 zrna 40 do 50 grama koja bi setvena norma trebala da bude,po nekoj mojoj racunici od 250-270kg ha,neka me neko ispravi ako gresim:ppozdrav:
Masa 1000 zrna u proseku je 42 grama a setvena norma je 400-600 zrna po metru kvadratnom,zavisi od sorte i preporuke.Prema tome minimum je 168 kg/ha a maksimum 252 kg/ha.U teoriji ako imas seme koje se preporucuje 600 zrna po metru kvadratnom,jako krupna budu,tj masa im je 50 g/1000 zrna setvena norma je 302 kg/ha

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh