Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tako sam nesto i planirao?
A da li moze naprimer AN? Da ne bacam Ureu?
I bese nema dejstava kada je ispod nula stepeni? Jel to vazi za sva azotna djubriva?

Sad sam malo citao po netu i naisao na informaciju da prihrana pred klasanje daje samo kvalitet psenici ne i prinos...
Kako to izgleda u praksi?
Ja sam planirao da radim dve prihrane, jedno krajem marta a drugu krajem aprila. I u jednoj i drugoj po 200-250kg Kan-a.

Kan i treba kasnije da se baca,kao prvo zato sto jako kratko deluje,kao drugo odmah deluje.
Zasto prvu prihranu ne odradis sa AN-om?

Dal ima smisla sejati u suvu zemlju ili sacekati pa kad najave kisu onda sejati. Sve je spremno al cu da sacekam.

Stari ljudi su nekada govorili"zito u prasinu,a kukuruze u blato"!Pa sad sam izvuci zakljucak ali ja se nebi mnogo razmisljao sej ti njega sto pre pa neka ono ceka kisu u zemlji jer ako se ne daj Boze okisa kada ces ga onda sejati!

Gotovo sa setvom na oko 20% povrsine sam posejao. Solehio 140 kg/kj zemlja suva presuva dok ne padne neka ozbiljnija kisa svo seme ce mirovati u zemlji, sejalica je odlicno zatrpavala zrno tako da je jako malo semena ostalo na povrsini ostaje mi jos da povaljam kembridzom.
Inace ove godine ko nijedne sve se zivo ore i sprema za setvu zita i onaj ko nikad nije sejao psenicu ove godine ce je posejati, a kod nas u ataru se zito tradicionalno na jako maloj povrsini seje tako da nas losa cena u zetvi ne sme iznenaditi!

732dd7eb828ff98a6b48c19798f83e37.jpg

Poslednja izmena:
Gotovo sa setvom na oko 20% povrsine sam posejao. Solehio 140 kg/kj zemlja suva presuva dok ne padne neka ozbiljnija kisa svo seme ce mirovati u zemlji, sejalica je odlicno zatrpavala zrno tako da je jako malo semena ostalo na povrsini ostaje mi jos da povaljam kembridzom.
Inace ove godine ko nijedne sve se zivo ore i sprema za setvu zita i onaj ko nikad nije sejao psenicu ove godine ce je posejati, a kod nas u ataru se zito tradicionalno na jako maloj povrsini seje tako da nas losa cena u zetvi ne sme iznenaditi!
Послато са SM-J510F уз помоћ Тапатока
Pa sto si onda nastavio sa setvom sto je nisi prekinuo kad slutis losu cenu...:sta:
Svetska proizvodnja psenice je na cca preko 700 miliona tona, Srbija proizvede zavisno od godine nesto malo preko 2 miliona, koliko mi mozemo sa tako malom kolicinom da uticemo na svetsku cenu psenice ??Dajte malo razmislite....

Sutra zavrsavam sa spremanjem, iz dana u dan je sve suvlje i suvlje, ima truncice vlage. Od petka krecemo sa setvu, sto kaze gore kolega a i Nikola jednom prilikom bolje zito u suvo posejati :)

Svake godine standardno.Posejana juče njiva 1,92 ha,na sojište uz jedno tanjiranje teškom tanjiračom,300 kg MAP i 300 kg 3x16,seme KWS Zefir doradni centar Karavukovo,tretirano sa YQ.Sejačica Gaspardo 4m,traktor Torpedo 90 KS uz 425 kg semena,posle povaljana glatkim valjkom.Čeka se kiša.Cena usluge tanjiranja i sejanja 18.000 dinara.Plaćeno na uvratinama.

Ми завршили са сетвом,посејани Собред и Ингенио око 120кг/кј, 150кг/кј НП 20-20, сад само чекамо кишу.

Svake godine standardno.Posejana juče njiva 1,92 ha,na sojište uz jedno tanjiranje teškom tanjiračom,300 kg MAP i 300 kg 3x16,seme KWS Zefir doradni centar Karavukovo,tretirano sa YQ.Sejačica Gaspardo 4m,traktor Torpedo 90 KS uz 425 kg semena,posle povaljana glatkim valjkom.Čeka se kiša.Cena usluge tanjiranja i sejanja 18.000 dinara.Plaćeno na uvratinama.

Uradjeno sve kako treba, samo kako vi tu vidite neku racunicu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh