Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo šale ali svi smo svedoci da narod sve više puca po svim šavovima.Mnogi su se zadužili i sad,posle ove suše,u velikoj su krizi.Čujem da u mom selu ima već nezgodnih situacia,naročito gde su velike arende u pitanju.Ja sam na soji u minusu na svojoj zemlji, a da sam uzeo u zakup,pa još veća površina,pitanje je kako bih to psihički sve podneo.Teška vremena,kao za ove sitnije paore,gde i sam spadam.a posebno za velike.A ulaganja u novu setvu već počela.Sutra će na sednici vlade doneti neke odluke o pomoći.ali to je samo kap u moru,šminka za posmatrače.

OK...Čujem se s njime možda svaki drugi dan...radi čovek...a razlog što se ovde ne pojavljuje kada uhvati malo slobodnog vremena neznam ni ja...Ko ima njegov broj telefona neka ga nazove i upita...ako vam baš toliko nedostaje...:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Kod nas se seje pšenica kao u sretna vremena,ako mislite da je to samo pojava u vašem mestu varate se,ima ga i kod nas...:haha: Na mesta repe će doći isto kod mnogih pšenica,a ja kad ovršem kukuruze tu ćemo posejati dobar deo,tako da "Neka nam je Bog u pomoći" na leto što se tiče cene...:ppozdrav:

I kod mene gotova pšenica,pred setvu bačeno 120 kg MAP-a, sejano Solehio 130 kg po KJ i Anapurna 125 kg po kj. Još sutra kiša da padne i to je to.Mada vlage ima baš dosta.

14v4i2w.jpg

Prolazio sam prethodnih dana kroz veci deo Pomoravlja I deo od Batocine prema Cacku. Mislim da ce biti bas velikih povrsina pod psenicom, ne mogu da kazem rekordnih ali velikih sigurno. Ja licno ostajem na istoj povrsini I kukuruza I psenice.

................................tako da "Neka nam je Bog u pomoći" na leto što se tiče cene...:ppozdrav:
Pa svakako cenu psenice odredjuje cena na svetskoj berzi a ne dali je u Srbiji posejano 500 ili 700.000 Ha......:bravo:
Madjari su ove godine imali posejano 958.000 Ha sa prinosom oko 5.000.000 tona pa opet nisu oni uticali na cenu vec braca Rusi i Ukrajinci

Poslednja izmena:
Mi juče radili pun gas. Krenuli sa ingeniom oko 120 kg/kj, mada ćemo još malko povećati... Nisam stigao da uslikam kompoziciju sa sejalicom, ali evo jedan snimak pripreme za setvu. Jedan prolazak tanjiračom...

A što se tiče našeg pomenutog kolege koji ne stiže da se oglasi, ne sekirajte se radi on ko crnac. Posla preko glave a radna snaga u deficitu pa sve spalo na njega...

Mi smo na pola setve,trenutno se seje solehio kucne dorade. Nosio sam ga u Pss, kazu klijavost 98%,energija 98% i masa 1000 zrna=44gr. Njihova preporuka je da ako hocu 500klijavih zrna ide 140kg/kj
A meni na ovoj sejalici na 39. baca 132kg a na 40. 150kg
Sejemo 132kg pa kako bog da

I ja sam nešto sejao, anapurnu i ingenio. Norme su šarene od 100 do 160 kg/kj, kako je gde ispalo...

Zeza sejalica, skoro smo je uzeli pa nemožem baš dobro da je uštelujemo... To je samo jedna njiva 160 kg, a ove ostale su od 100 do 140 ispadale.

Upravo dodjoh kuci, posejao jedinu malu parcelu psenice za ovu godinu. Ingenio C1, setvena norma 2,2kg po aru, posejano dublje. Razmisljao sam da promenim sortu posto sam kupovao seme, ali sam ipak ostao na staroj jer nemam previse iskustva a ovu znam kako dise. Od djubriva 200kg MAP-a/ha. Od valjanja nema nista, jer je upravo pocela kisa - neka je ona valja.
34eowg3.jpg

Kad nekog bas aktivnog clana nema na forumu, odmah pomislim da je koristio drustvene mreze za ugovaranje svaleracije pa je dobio oklagiju po glavi i zabranu pristupu racunaru.

Juče posejan semenski Graindor na 1,5ha,po sojištu,priprema samo tanjirača.Posejano 300kg semena.Ostalo se seje prva reprodukcija,3,5ha Nogal,i 2ha Basmati.Bačeno 300kg/ha veštaka 6:24:12 i istanjirano.Na ovu njivu od 3,5 će ići đubrivo u sejalicu.

Nista ne mora da znaci. Bilo je ove godine rekordno malo pa nije cena otisla u nebesa. Nek se zadrži na cenovnik nivou od oko 17 din bice zadovoljavajuće.
Petre odakle ti C1 Ingenijo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh