@mindjusar reci ces mi rezultate, mislim da je to jaka kolicina UANa za ovaj period i da ces je malo oprljiti... A bas mi reci da li joj je nesto falilo....
Stigli rezultati obecane analize zemljista, inace radjena radi provere ispiranja uree vecom kolicnom padavina.
Prehrana oko 250kg/ha ureom 2.feb.
padavine u februaru i martu oko 200L
Analiza radjena 58dana posle prehrane.
Rezultati:
Na oranju koje je dobilo istu kolicinu hraniva kao i psenica stanje azota je:
0-30:12,
30-60:12,
60-90:30,
Na psenici gde je islo osnovno hranivo kao i na oranju, pa jos prehrana:
0-30: 37
30-60: 36
60-90: 30
Veliko nista nisam saznao, jer se ne zna tacna kolicina hraniva koju je potrosila psenica od setve do analize, ali pretpostavlja se da je oko 60kgN/ha, ne zna se tacna mineralizacija.
A ne zna se ni da li ce se neke kolicine uree jos razlagati ili su sve otisle sa vodom dole...
Uglavnom razlika je nekih 50kg/ha cistog N sto odgovara nekoj kolicini od 100kg/ha uree+ neke kolicine koje su mineralizovane, i koje ce se jos razloziti, a - potrosene kolicine....
Sve u svemu moj zakljucak je da se od primenjene kolicine od 250kg/ha uree, oko 180kg/ha nalazi tu, na dubinama do 60cm pristupacnim biljkama, a ostatak od 70kg/ha je otisao u nepovrat.
Pa dolazimo do onog
da u zavisnosti od vremenskih uslova i povecane kolicine padavina, hranivo koje je uneto, a koje psenica ne moze da iskoristi zbog obilnosti ce se isprati i treba kolicine smanjiti na 150-175kg/ha.
To su upravo te kolicine koje struka i govori da se primene u prvoj prehrani, kao i to da je obavezna prehrana u vise puta.
Pricam o ovakvim vremenskim uslovima.
Druga prehrana uradjena sa kolicinom 75kg/ha SANa.