Pogresno bi bilo da si razbacao map pa da si uzorao, psenica nebi to mogla da iskoristi...A sigurno si pogresio sto si umesto tanjirace koristio plug.
haha kakve su ovo gluposti
po preporuci agroglobe i lg.... savet za visoku rodnost psenice je bacanje vestaka odnos 2:1:0.7 i obrada zemljista ORANJE ne plice od 20cm.
seme dolazi na dubinu od 5-6cm. i poenta je da spusti korenove zilice sto dublje u potrazi za fosforom koji je zaoran na nekih 20-25-30cm. i u slucaju suse zona korenovih dlacica je uvek u ``vlaznom`` i biljka ima vece sanse za veci prinos.
ne kazem da je tanjiraca losa, ali probaj svake godine narednih 5 godina da radis tanjiracom pa ces videti kakva ce biti zemlja
.
profesor sa fakulteta je radio doktorat i ceo zivot posvetio oranju da bi se na kraju ispostavilo da to nije bas tako. Po meni neko shvatanje koje moze da pije vodu u ovako teskim uslovima poljoprivrede je to, da se kukuruzovina obavezno ore, soje balira za centralno grejanje i u tom slucaju kad je odnesena sa njive moze da prodje opcija sa tanjiracom ili direktna setva. isti slucaj i sa psenicom. ali isto tako mora se djubriti daleko vise kad se jednom ore ili koristiti kompleksna djubriva. druga stvar svu hemiju sve djubre KUPOVATI ZA gotovinu po sto povoljnijim uslovima, ili na odlozeno placanje ako se cene skuplje 3-5%, ali kupovati na paritet i placanje posle zetve sa odnosom cene +15% do +30% je cist gubitak. od toga nema nista.
tu ima jako puno stavki ali zaista je daleko teze organizovati proizvodnju danas nego pre 20 godina. kad se setim moj tata okruni kotobanju kukuruza, srbijanci dodju na kucnu adresu ili bosanci. odvezu I PARA koliko hoces
a sada okrunis kotobanju kukuruza i platis mesecne racune i djubrivo i to je to
bar kod mene
e sad lako je ako imas 100+ha zemlje pa te briga na tu povrsinu uvek ces imati neki dohodak, ali isto treba da imas u vidu, da sada dobijem 100ha zemlje a nemam mehanizaciju, pola bih dao u arendu pola radio. i uvek ona polovina ti je siguran prihod bude li susa led ili ko zna sta jos ili ne bude. od suvog ratarenja sve je manje para. opet kazem za nas smrtnike
i da, zlatno pravilo kad se skidaju usevi, 1/3 se prodaje odmah u zetvi, 1/3 ostavlja na lager, 1/3 prodaje na zeleno, tako su bar savremeni poljoprivrednici u svetu smislili pravilo za optimalno prosecnu cenu njihovog roda.
ode u off topic