Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko vi bacate djubriva po kj? Ove godine sam se bas trudio da bacim sve sto treba ne znam ni sam šta mi valja.

Koliko vi bacate djubriva po kj? Ove godine sam se bas trudio da bacim sve sto treba ne znam ni sam šta mi valja.

Ja sam ove godine vrsio psenicu djubrenu po propisu,zaoravsnje i dve do tri prihrane,prsksnje od bolesti i rodilo je od 40 do 45 meteri po jutru,a vrsio sam i 33-4 meteri tanjirano pre setve bez osnovnog djubrenja i u prolece oko 150kg an prihrane..kad se stavi na papir na ove cene vise se isplati stednja sa djubrivima..e sad sta ce biti dogodine to niko ne zna..

Juče najzad posejana pšenica. Seme Ingenio 525 kg na 4 kj. Uhhhh jako teško bilo. Oranje kukuruzovine, pa 3x tanjiranje i 2x drljanje. Bačeno 200kg urea na tih 4 kj. Još večeras da pokisne i da bude lepih dana da izađe i dobro se razvije. Na proleće slede druge aktivnosti oko pšenice.

I kod mene zavrsena sertva 27.X.
posejan Ilico,Sofru,Avenue i Hi Fi jedna vreca za probu....
Sejano oko 200-220kg ha,od djubriva baceno 200kg map + 100kg uree po ha.....
Oranje,2x tanjiranje,djujbrenje,drljanje teskom drljacom,setva pa jos jedno drljanje,razmisljao sam se i o valjanju ali nije se stiglo,mora se skidati kukuruz....

Moja gruba računica za ovu godinu kaže da je kod mene zarada po HA na pšenici bila 330 €,na kukuruzu 400 €,a na soji još više (MOJA ZEMLJA PA NISAM RAČUNAO TROŠAK ARENDE)!

Sto bi rekao moj stric, jezulja, p**ka joj materina.
20s81sx.jpg

I kod nas završeno sa setvom 30.10. ali se nije stizalo na forum do sada... Posejali Ingenio, Moisson, Sobred, Basmati i NS40s i ogled Syngenta. :ppozdrav:

I dalje postoji neverica oko zarade sa visokim arendama.
Ali kod nas su arende od 100 do 200e zavisi od mesta do mesta, a i od klase zemlje. A prosecni troskovi ulaganja od 600 do 700e po hektaru.
Tako da ako ims prosek od 6,5 do 7 tona po hektaru i sa prosecnom cenom od 16 dinara,a ako imas mesta za lager bude i vise, prosta racunica je od 200 do 300 e zarada.
Naravno da ima godina kada i psenica podbaci ali to je i sa svakim drugim usevom.
Sad da li se to isplati onima kao sto sam ja sa malo povrsina je upitno. Gazdinstvo ispod 50he i ne treba da radi samo ratarstvo a gazdinstva sa ispod 15he trba da radi vocarstvo ili povrtarstvo,da bi mogao da zivis cele godine od poljoprivrede.
Opet ako stavis pare u banku na kamatu to je neisplativo,jer su kamate veoma niske a 700e ulaganja i sa 100e zarade je kamata od 15ak posto a to je veoma isplativo.Da ne pricamo ako je zarada 200e to je 30ak posto kamate.
I na kraju oni kojima se ne isplati psenica nemoraju da prate temu psenice a pogotovo nemoraju da komentarisu ljude koji rade i zaradjuju na psenici.
Nemam nameru da sirim raspravu o ovome sto sam napisao. Uzivajte u vremenu i jesenjoj idili.:ppozdrav:

Juce zavrsena setva, posejani Sobred i Solehio. Jedna od tezih setvi zbog mokrog zemljista i kolicine zetvenih ostataka od kukuruza i soje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh