Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Taman sam i ja hteo da pitam što kupi samo klasove.Ja znam,da imam takav monstrum od kombajna,kosio bi do zemlje,ovo sto je koseno sa nh je po meni jako jako lose.
O tome smo bas danas pricali,kaze jedan od kolega da on ima najvecu zaradu na psenici,mi ga gledamo ,a znamo da je na nuli, kaze zato sto, na ostalim kulturama bice na vecem gubitku Ovo sto je kolega Kris napisao je asolutno tacno.Neverujem jel će neki više pući na soji,kukuruzu,repi nego na pšenici,samo još ta utakmica nije gotova tek je počelo drugo poluvreme i mnogi se nadaju da će dati gol u 90-oj minuti.(čitaj dobiti kišu)... A kiša vodi 5:1 protiv nas...
Ne mislim da će će biti sledeće godine deficit,neka kažu proizvođači koji su imali 9-10t/ha kolika im je zarada na pšenici.
Lep prinos. Da je manji, a bilo je kod nas da su uzorni paori imali ihahaj manje zbog "gubljenja" pšenice koja je posejana u optimalnom roku, ne bi se ovako šiljila olovka. Svaka čast na prinosu imenjače.Da se uključi i čika Aca u ovu diskusiju,a ona je sledeća:
Imao njivu pod pšenicom 2,2 ha.sam radio prskanje,rasipanje đubriva sa ferdžom,i vuču do silosa,ostalo sve platio.Veliku tanjiraču,sejanje,seme tri puta dubrenje,silna hemija i to prva liga,kombajniranje.Sve me izašlo 1.800 €.Prinos bio 91metar ili ti 203 metra ukupno.Računato po ceni od 18 dinara izađe 365.000 dinara ili 3.000 €.Ostaje 1.200 € podeljeno sa 2,2 ha je 540 €.Ako uključim i arendu od 200 € u Mačvi,ostaje oko 300 € po hektaru. Jel sad sve jasno?
Ono što je moje pitanje - da li bi bilo više ili manje da sam skromno uložio i koliko bi mi ostalona kraju?Šta bi se desilo da svi uložimo skromno,ostvarimo manji prinos ali onda cena bude bolja i mi možda prođemo na kraju bolje? E za to treba sloga i dogovor,a toga nema i zato nam tako sve ide.
Da se uključi i čika Aca u ovu diskusiju,a ona je sledeća:
Imao njivu pod pšenicom 2,2 ha.sam radio prskanje,rasipanje đubriva sa ferdžom,i vuču do silosa,ostalo sve platio.Veliku tanjiraču,sejanje,seme tri puta dubrenje,silna hemija i to prva liga,kombajniranje.Sve me izašlo 1.800 €.Prinos bio 91metar ili ti 203 metra ukupno.Računato po ceni od 18 dinara izađe 365.000 dinara ili 3.000 €.Ostaje 1.200 € podeljeno sa 2,2 ha je 540 €.Ako uključim i arendu od 200 € u Mačvi,ostaje oko 300 € po hektaru. Jel sad sve jasno?
Ono što je moje pitanje - da li bi bilo više ili manje da sam skromno uložio i koliko bi mi ostalona kraju?Šta bi se desilo da svi uložimo skromno,ostvarimo manji prinos ali onda cena bude bolja i mi možda prođemo na kraju bolje? E za to treba sloga i dogovor,a toga nema i zato nam tako sve ide.
Juce oko 5 sati poceli vrst psenicu kod mene i na pola njive kombaj uhvati polog i pokvari se....nastavak sutra....ako se kombaj popravi...
I prosle godine se isti kombaj pokvario na ovoj njivi...otiso neki lezaj