Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na dva jutra vagon i 300 kg pšenice, a sad čekamo cenu da vidimo kako smo prošli.Vlaga je 14.
Balaton je sijan.

Da se ispravim. Ispostavilo se da je zapravo naplative Simonide u proseku nesto malo vise od 8t po hektaru, jerbo je Sotona ukinuo odbitke. Meni odbio jer sam bio medju prvima, sad mi je vraceno to. Izgleda da nema zita... Nema guzve... Elem, zadovoljan sam prinosom spram ulaganja. Pozdrav do sledece godine drugari! :)

Tako je , cena je kada hoces da te osisaju ta. Licno sam nabavio seme kod Lakatus Bogoljuba u Elemiru covek ima selektor i doradu sigurno 25godina i uvek ima semena koje je za dalju prodaju.

Nada poslednja umire.

Takva pšenica nas nije koštala prošle godine više od 20 din, a ako računamo proizvodnju i selektor nije možda ni 15...

Takva pšenica nas nije koštala prošle godine više od 20 din, a ako računamo proizvodnju i selektor nije možda ni 15...
To je kada ostavis svoje seme a kada hoces da kupis seme onda je to nesto drugo. Covek ima firmu hoce da zaradi a meni 30din nije bilo skupo

Nada poslednja umire.

A što bi nekom plaćao skuplje nego što ti možeš da je proizvedeš, kad već ostavljaš svoje seme?

Ovde kod nas ima ljudi koji rade uslugu selektovanja, dođu kod tebe kući selektuje i odma ti zapraši i to košta 3,5 din/kg...

Po to se kod nas selektuje,plus tretiranje

- - - - - - - - - -

A inače,zbog sitnog žita što ispadne i zbog malo veće pažnje u proizvodnji(fungicidni tretman više),računaju merkantilu X 1.25 ,ja sam tako plaćao svojevremeno Balaton ispod lule kombajna

Pa zato i kažem, što bi plaćao više kad može i jftinije da se prođe i da ima isto seme?

Zabranjena prodaja fungicida za tretiranje pšenice,nema nigde niko ništa! Ima li ko neke informacije?

I gdje je tu problem? Kod nas isto bilo zabranjeno pa onda podigli cijenu da je neisplativo pa onda pogledas aktivnu materiju sa cim zasticuju sjemenske kuce , onda vidis da se neka od tih sredstava prodaju za zastitu psenice na njivi , pa preracunas doze , dodas malo vode pa u mjesalicu manje kolicine ili mjesaone ili cak neki rashodovani mikser kamion za beton pa ga vuku do njive jer nije registrovan pa se nesmije voziti , radi se o tekucinama pa treba da odstoji psenica 24 sata da upije.

Radi se vec godinama tako , u cemu je problem:haha:. Jedini nedostatak sto nema boje u zastiti pa se skoro i nevidi , ali radi, godinama:osmeh:.

Danas zavrsili zetvu. Prinosi sareni od 2,7 t pa do malo preko 4t/kj.
2ze9cth.jpg

2quq8ug.jpg

Slavko,sve ti lepo(kombajn,prikolice,traktor,njiva,koleba) jedino to sa prinosom baš nije za diku.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh