Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pardon,mislio sam na Premio

- - - - - - - - - -

f12f0c9f8ba8a69817e32c08d8e9317f.jpg

Prskao sam psenicu insekticidom, al danas prilikom obilaska naletim na ovu bubu.... dal je potrebno jos jednom da prskam?
08c22b09db3a2d53da6e18e7583f872a.jpg
c853baf163161875c64d9c56f7303449.jpg

Ja sam isto prskao fastakom jos sam po preporuci dodao i okvasivac i posle dva dana najezda ovih bubetina juce sam opet isao sa furijem koji im nije oprostio posle pola sata ostala di koja ostale su sve bile po zemlji krepale.Kazu ako ih ima vise od 5 komada na 1m2 treba prskati kod mene ih je bilo bas katastrofa i po 3-4 na klasu.

Kakve su se sve bolestine i stetocine pojavile u zadnjoj deceniji u psenici postace skroz nerentabilna kultura. Obice nam se o glavu kad tad sto se prave sve rodnije sorte i hibridi a sve podlozniji bolestima i insektima. Nekad je bila misaona imenica jedan fungicidni i insektcidni tretman a danas se rade po 3-4. Kako pricaju par starijih i vecih ratara ovde nekad su bolje zaradjivali i manje radili kad im je kukuruz radjao 5-6t/ha a psenica 3-4t/ha, kazu gde ce sve ovo odvesti videcete vi mladji za nekih 10-15 godina.

To je zitni pivac, ako ga je vise od 3kom po m2 moze se tretirati preparatima decis i fastak, ali uglavnom nestvara znacajnije stete i prskanje se smatra nerentabilnim.

Kod nas se retko pojavljuje a prvi put sam ga video na parcelama u N.S srezu na danima polja pre nekoliko godina.

To je zitni pivac, ako ga je vise od 3kom po m2 moze se tretirati preparatima decis i fastak, ali uglavnom nestvara znacajnije stete i prskanje se smatra nerentabilnim.

Sve tacno, osim broja komada, nije 3 komada, nego 30 komada po m2.

Jedan zitni pivac za ceo vek svog zivota pojede oko 3grama psenice.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh