Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako ne znas kolega, pa zato smo ih ranijih godina i prskali regulatorima rasta da bi imali manji prinos... Posle kombajni tesko izvrsavaju, i ne znamo sta cemo sa ::novac::

Čekamo kantar,on će reći svoje a do njega treba još kockica da se složi.Neki su se podsmevali ljudima koji su kačili slike i snimke u žetvi gde se iz kabine kombajna videla kosa i zec sa sve zečicom a prinos za medalju...

Moje misljenje je sledece.

Gledajuci situaciju u mom ataru, a verujem da je svuda slicno.
Zavisi malo od sorte i datuma setve...
Psenica formira prinos posle zavrsenog bokorenja, kada krene u porast.
To je ove godine bilo oko 1. aprila +-10 dana.
U tom periodu joj je nedostajalo padavina, i ona nije toliko porasla nego je gurala sav svoj potencijal u klas.
To se isto desava i kada prskamo u dobrim godinama regulatorom rasta.
Ona ojacava stablo i korenov sistem, i daje svu svoju snagu u formiranje klasa.

Tako da to sto ona nije visa od kolena u vecini slucajeva, ne znaci da nece biti psenice.
Lako je to reci posle zetve, ali sada niko od strucnjaka ne zna kakva ce ona zapravo biti. Svi ce oni biti pametni posle zavrsene sezone, kada remiziraju situaciju.
Ja sam onako laik resio da kazem svoje misljenje i da prognoziram, da prinos sada zavisi od padavina, i temperature u fazi nalivanja zrna.
Osnosno da temperature od 5. do kraja juna budu prolecne oko 25 stepeni.
Sto duze nalivanje i zetva posle 10. jula, znaci da ce biti itekako psenice...

Svakom od nas kada vidimo, psenice lici na 3t/kj, ali od gore navedenog zavisi da li cemo imati i preko 4,5/kj sto nije nerealno bez obzira na visinu psenice.
ajd :ppozdrav:

Poslednja izmena:
Ove godine kod mene osim visine pšenice na većini parcela sve je idealno,
to pokazuje da je ljudski faktor tj. znanje, iskustvo i rad mogu da nadmaše prirodu i loše uslove
Pošto će i ove godine biti rekordni prinosi, zadovoljavajuća cena je 16din/kg

Ja vrsem usluzno pa vrsem.I 10t i 3t po H.A psenice ranijih godina nisu bile ovako niske pa ne mogu proceniti prinos.Ali procenice oni Beogradjani iz kancelarije oni bolje poznaju.

Klasovi ce biti kraci to se sad vec vidi,narocito na sekundarima iz bokora, prosle godine nije bilo razlike primar ili sekundar bilo je podjednako je na svakom spratu u klasu bilo 6 pa i 8 zrna,cak i preko 60-65 na jednom klasu, posle svog stresa od suse i hladnoce tesko da ce moci to da izgura sada ali vec oko 25 maja ce biti jasnija slika.. dok one kasne setve bice umetnost i pokositi..

Kod nas u kraju psenice su poprilicno tanke, mozda sam video na stotine hektara onako usput ali nisam video 10% dobrih. Ovo sto nevalja bas nevalja, znaci nema ni za seme.Sta se desilo neznam, pre par dana ja sam bacio malo kana da pokusam da izvicem nekih 5t h za toliko ima potencijala a jedan moj prijatelj kaze da nece sada da baca djubrivo, kaze ko ga je.... dobro je i ovako. nije prskao kaze nema trava, ja pogledao a trave koliko hoces. ima 4hektara, neverujem da ce uhvatiti prosek od 2,5th. Neznam koliko se takav posao isplati. psenice su lose ove godine e sad postoji sansa i da nas drzava dodatno sahrani ako ostane ovako niska cena.

Euclide danas
IMG_9724.jpg
[/IMG]
IMG_9728.jpg
[/URL] [[/IMG]

Frljanje sa predvidjanjem prinosa me podseti na neke moje skolske drugarice koje su uvek panicno posle pismenog vikale kako su lose uradile i kako ce dobiti abera a razvale sa 5icom i srcima ku..ma palcima..kao da sebe tese ako kiksnu ne daj boze. A u poljoprivredi mićaga moze priroda da zakuva samo tako i zavrne jaja,oš vetrinu neku juznu,neki fen kad ne treba oš neku salauku i led pred zetvu..jedino mi merodavno kad ja mojega zmajceka prekrstim i uteram u njivu i tek kad iskipujem zito u silosu e ondak mozemo da divanimo o prinosu..a do tad djubrenje,prskanje i sta sve vec treba..blagosiljanje sa nekom domacicom na uvratinama je obavezna agrotehnicka mera..po mogucstvu i garava zbog srece..sreca nam vise treba neg pameti..

Nije problem u visini psenice.
Generalno gledano ove niske psenice ne kubure samo sa visinom, tu je i propratni faktor kao slabije bokorenje i zita su retka, pocela da izbacuju klasove, stablo visine do kolena, slab broj bokora(jos slabiji produktivnih bokora),tanko stabaoce koje nosi klas i sprovodi hranu do klasa, samim tim i smanjen zastavicar koji vrsi fotosintezu i zasluzan je za 90% prinosa.
Bice ove godine malo ga povuci, a i potegni nazalost. Srecom nije u celoj drzavi tako.

Sta je tu sreca, ako je Perina dobra, a Simina losa. Jel i Sima treba da se raduje zbog Pere ?
To mozda tako posmatra ministar resorni, jer njemu je sve sarma.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh