Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas je padala kiša 2-3 dana u ogromnim količinama.Dok nije počela da pada pšenica je bila bez znakova bolesti.Kada je kiša stala i sunce pripeklo pšenica je počela da žuti.Ima parcela de se skoro pola osušila i to uglavnom domaće sorte.Do sada su bile i kišne i sušne godine,ali ovoliko bolesti u pšenici kao ove i prošle godine nije bilo.Do prošle godine pšenicu nisam prskao fungicidima pa sam imao sasvim pristojan prinos.Prošle godine sam prskao Amistarom kada sam primetio bolest-rđu,pomogao je malo ali ne dovoljno_Ove godine sam prskao preventivno Presingom ali očigledno ništa nije pomogao.

Zaštitu Presingom sam i ja radio sredinom aprila,za drugu zaštitu sam mislio da nema potrebe jer je pšenica dobro izgledala bez znakova bolesti.Druga zaštita je prvenstveno za bolesti klasta a ovde je list zastavičar naglo požuteo.Ako mi treba da prskamo fungicidima pre svake kiše nevidim ekonomsku isplativost proizvodnje pšenice po ovakvim cenama.

Juče zakucali tablu...

IMG_20150605_110237.jpg

Tu si se zahebo.Drugu zaštitu si trebao uraditi Preventivno bez obzira što nije bilo vidljivog obolenja jer bi time zaštitio i zastavičar i klas.Imao bi sada stay green pšenicu.

Primetio sam na dosta pšenica u ataru da je zastavičar dobio po tamburi između ostalog i kod mene na jednoj parceli počeo je kao da se suši tj porđavio!

Koje sorte pšenice su ti potpuno zdrave?Sutra idem da obiđem sve pšenice,ali na stranim sortama pšenice ni ja nisam primetio bolest iako su imale istu agrotehniku kao domaće.

Mislim da nije do sorte imam samo KWS farineli i solehio,jedan ogled od 1 kj sirtaky i nešto apača, farineli je na toj parceli malo dobio dok na ostalima nije,mada mislim da pati od prošlogodišnjeg pivota i to mu aj da kažem oslabilo imunitet:osmeh: pa ga malo potkačila rđa.

Kad je minđušar prskao drugu zaštitu,smejali ste se,ZASTAVIČAR SE MORA SAČUVATI,i obavezna zaštita klasa u cvetanju,rezultat je neizostavan :osmeh:

Ko se smejao?Pa nisi ti izmislio agrotehniku u pšenici.Svašta od tebe.Ko radi u fulu taj radi i ne gleda po forumu ko prska a ko ne.

Sto si umislio da si ti(Mindjusar) ovde neki reper za proizvodnju.Znas sta znas i to stoji ali daleko si od najboljih proizvodjaca na forumu.Recimo Kirajima nisi ni do kolena.To je moje strucno vidjenje stvari.Svako ko je mislio svojom glavom i radi psenicu da bi zaradio ,a ne samo zarad plodosmene je naravno prskao.Ima ovde clanova i gostiju koji su prskali i tri puta pa se niti hvale niti ista drugo.

Sto si umislio da si ti(Mindjusar) ovde neki reper za proizvodnju.Znas sta znas i to stoji ali daleko si od najboljih proizvodjaca na forumu.Recimo Kirajima nisi ni do kolena.To je moje strucno vidjenje stvari.Svako ko je mislio svojom glavom i radi psenicu da bi zaradio ,a ne samo zarad plodosmene je naravno prskao.Ima ovde clanova i gostiju koji su prskali i tri puta pa se niti hvale niti ista drugo.
Treće prskanje je bilo u cvetanju :ppozdrav:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh