Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas krenulo skidanje psenice NS40S,prinosi jos nisu precizirani dok se ne ukockaju:osmeh:Kombajn je tesko progutao masu ali je nekako islo.Evo i koja slika.Burazer je soferirao a ja sam vezao dzakove:haha:

Nedao vam bog Ljulj u njivama.Ambrozija,Sirak,Poponac.... je za ovu travuljku maciji kasalj.

Pogled na ravnu Macvu,Semberiju i Deo Srema

Poslednja izmena:
Ti si bre umesto zita posejao neku travurinu.
Nisam,jel znas sta je Ljulj,ako ti treba semena da ti posaljem:osmeh:

Kod nas se danas masovno kosila zita,ova travuljka kad se uvuce u zemlju nece da izadje ni sa 100litara totala,samo je spali skroz u fulu i sledece godine eto je opet izasla,kao nova posejana,regenerisana:osmeh:Pojede usev samo tako,sva srece da jedu krave pa ce burazer da iskoristi moju muku:osmeh:nemam stoke.

Poslednja izmena:
Kod nas ovoga ljulja ima samo po lenijama i kad prskam njive ja i njega oprskam jos nigde ga nisam video u njivi sem u luceristima i cim se preoru njega nestane!

Лепа равница у даљини...а за "пшеницу"?јеси ти сигуран сто посто да си ти посејао пшеницу ту?ту нема класа пшенице колико се може видети.
Kod nas se za Ljulj kaze"Da sam ga sejao nebi ovako izjurio iz zemlje":osmeh:
E zato kod nas ima jako puno zaparlozene zemlje,jednostavno ljudi su odustali od borbe sa njim,e sad ima gde ga ima ali slabije ali sa tendencijom da ce se prosiriti.Generalno zemlje do Macve su izuzetno ugrozene,a ja tu imam zemlje.Ova njiva je prskana totalom prosle godine sa 10 litara po hektaru.
Drugar je prskao psenicu Pallasom on resava ljulj u psenici,sad bas gleda,kaze super nema ljulja ali nema ni psenice,bice 2 tone na hektar plafonnnn.

Total osusi bagrem i hrast da ne moze ovaj muvar.Cisto sumljam.Samo da mu se pogodi vreme prskanja i cao..
Cuti budi sretan sto ga nemas.Osusi on i ljulj ali sledece godine ima da ga ima duplo vise.Voli on belu zemlju a kod nas je ima jako puno,ona je jako loseg kvaliteta i puna crvi,pa kukuruz kad se seje mora da bude tretiran.

ima toga po lenijama a ima i u njivama gde gazda nije vredan :osmeh:
Ja sam bio vredan i sta mi to znaci,radio sve zive kombinacije na ovoj njivi i jos jednoj,dva puta godisnje orao,najskuplja hemija i od pre dve godine sam digao ruke,sve vise ga ima,nakraju sam prosle godine opalio 10 litara totala na ovu njivu i evo sta sam dobio,super kvaltetan Ljulj u jos vecoj kolicini,druze nisti ni svestan koliko kod nas ima Ljulja po njivama,to je strasno.

- - - - - - - - - -

Mozda se lakse resava na vasem tipu zemljista ali kod nas JOK

Koristi se onaj italijanski,francuski,holandski:osmeh:ovo je divljak(nemam srece) i to nije ni za fudbalske terene opstinske lige:haha:

Ima i kod nas u njivama ljulj narocito gde je bila detelina ili na njivama koje su bile u parlogu, ali se to vrlo lako resi. Najlakse nekako u kukuruzu jer ima dosta preparata za uskolisne korove.
S obzirom kako se danas razvija hemijska industrija i da postoje sredstva prakticno za sve, sigurno ima neki nacin da se to resi kod vas. Samo jbg treba biti strpljiv i istrazivati.

Imam ljulj ove godine u psenici samo na jednom delu parcele (mozda nekih 30a), tu je bilo luceriste. Ali nije gusto kao kod tebe i nemam nameru da skidam psenicu na ovaj nacin :osmeh:

eto Mirko jedinstvene prilike da ocistis parcele propale pod sekatorom ... Plug dva put okreni i 4 put spremi iskljucivo setvospremacem ( mozes naci 2.2 za male pare bar ti radis za mehanizacijom ) jer vadi rizome a sunce cini cuda bilo kojem rizomu a kisa koja ce pasti isklija seme nagomilano u zemlji tokom godina .

Trosak 20l poHa ako je ostavis do godine u parlog jebg sta da ti kazem ///

Zdrava je,oprkana jednom u aprilu,srednje kasna sorta ilina,malko redja na kukuruzistu al ok

2rniyyw.jpg

2hogz20.jpg

1z2n4ut.jpg

j8pqnk.jpg

1251chx.jpg

Ima i u Sremu vlasulje.Slikano danas u prolazu.Od prilike 30-40% parcele je zahvaćeno.Na toj parceli pred usev je bila lucerka pa kukuruz i sada pšenica.Najverovatnije je seme stiglo uz seme lucerke pošto nisam primetio da vlasulje ima na parcelama okolo.
Fotografija-0005_zpsmgjbtlls.jpg

Ukucani me ubedili,sejem kukuruz na ovu pokosenu psenicu,tu je bela zemlja a ona je laka za obradu i rasipa se,tako da cu tu posejati neki raniji hibrid FAO 300(valjda ce da stigne do oktobra) cim se skloni ova travuljka.Za prolece cu spremiti za soju najverovatnije uz neko djubrivo pod brazdu.Mora se uraditi malo ostriji plodored,sirokolisnu kulturu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh