1)Ljudi pratite forum,
2)Ako hocete strobilurin onda Acanto br1.
3)Ako trijazol za prvi tretman Falkon ili Artea.
4)Zastite sa jednom aktivnom materijom nisam radio, ali smatram da tebukonazol (Presing, Tebusha i slicni) su takodje odlican izbor sa jako dobrom cenom.
1) Druže od 2010-e pratim svakodnevno forum
2) A da li hoćemo strobilurin za a.m? Pa valjda je zato tu zaštitar da te malo usmeri! Nisam tražio da mi objašnjava za šta služe fungicidi,niti sam ga gnjavio da li tretmani mogu da se izostave. Lepo sam od svake sorte što imam posejano uzeo uzorak i odneo mu na noge da vidi (da ne lupamo napamet) i da me posavetuje sa čime da prskam. Znači nije bilo u pitanju da li ću ili neću prskati,nego sa čime ću.
Dobro ne mogu da grešim dušu,ponudio je Prosaro i Duet ultra (al opet samo zato što je D.U imao (pre)pun magacin-video sam, a Prosaro verovatno zato što sam rekao da je prvi tretman radjen Falkonom). Odabrao sam sasvim nešto treće-Zamir (a i zaštitar je rekao može i sa njim) samo zato što sam 2013-e (ili možda 12-te) radio sa njim (samo jedan tretman) i odradio je radnju samo tako. A znam da jeste jer kad sam predavao to žito u Patentu dodje neki lik i gleda u žito pa zove još jednog pa gledaju zajedno i ja reko u čemu je problem? A znaju biti jaaaako teški na uzorkovanju tj primanju robe.... Sve živo te ispitaju. Pa kao šteta je ovakvo žito da ide u stočnu hranu! Dobru boju ima,dobar hektolitar (msm da je bio 81-2),nema žiška čak ni mrtvog (a i zbog toga neće primiti),nema primese niti puno loma i još kaže ovo dižemo direkt u magacin tj ne preko selektora. Reko samo vi dajte tu cenu koju ste napisali na tabli a ne marim ja šta ćete raditi sa njim. Ako se dobro sećam u vršidbi je bilo 22.57din a ja sam u Januaru sl godine dobio 29.60din/kg i pitali su da li imam još. Po meni i ovo je dovoljan dokaz,ali evo još jedan razlog.....Prošle godine sam imao priliku da vidim kako je jedan rodjak,par njiva dalje od moje pšenice pa sam mogao da pratim "proizvodnju" od-do, odradio tretman takodje sa Zamirom i do kraja mu je Evgenije (Ingenio) bio ko lutka! Znači ima i do sorte,sigurno,pogotovo što mi je Alineu i Mojsona Zamir zaštitio. A još ću to da proverim kad se dobro prosuši put do njive.
Mada ima tu nesto i do preduseva. Istu tu Draganu imam prekoputa gde je žito predusev (jedino taj komad od 2-3motike sve ostalo je kuk.) i tamo nema tih znakova bolesti. Ako i ima to je jako mali %.Da li je moguće da se zbog jako puno ostataka kukuruzovine žito prilikom rasta i kontakta sa istim zarazilo? A kasnije tu bolest vuklo do zastavičara a tretmani da nisu mogli zaštiti? Imam negde sliku kako je to izgledalo jesenas. Gadno,a uživo još gadnije,ali kad je niklo i izbokorilo se.... Ispalo superiška. Jbg kad nemam Geringov adapter,niti za čega da zakačim,da mi usitni ostatke tako da ih gruber spakuje u zemlju.... Onaj malopre pomenuti rodjak se otarasio ostataka tako što je zapalio ostatke kukuruzovine pa je možda i to pomoglo da nema tol'ki napad. Kao da sam to negde pročitao da ostatci utiču na intenzitet napada.... Ili sam čuo? Ma nzm više! Ko će to sve zapamtit'... Ali da ima neke bolesti ima. Da ću sledeći put probati tretirati sa Duetom-hoću. Kad je tako zdravo dobar!
3) Trijazol.... Jbmlg.... Isto važi kao i za strobilurin. Otkud znam šta hoću tj šta žitu najbolje pasuje?
4) E vidiš druže i ti pratiš forum pa smatraš da je Tebukonazol odličan izbor,baš kao što sam i ja (bio) ubedjen za Zamirka a ustvari nismo 100% sigurni ni ti ni ja. To što nekom odradi radnju ne znači da je pravo dobar.
Mišljenja sam da su ove bolesti prifrigane i da još uvek ne znamo sve o njima tj kako,kad i koju sortu žita sa čim je najbolje tretirati. Jbg do pre koju godinu malo nas je prskalo žito protiv korova (koliko ja znam) a protiv bolesti niko! A sad se prskalo i što treba i što ne treba. Kanda ćemo i po pitanju bolesti svake godine u prvi razred.....