Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nista drugo nisam ni očekivao da ćeš kasti. Ona je osjetljiva kao novorodjence.

Nije do sorte definitivno.Gde je rađeno Duetom Ultra ostala je modro zelena a gde je išao Amistar Extra tu je prošla kao na Goranovim slikama.

I ja na Dragani imam te simptome kao Goran na njegovoj Simonidi. Čak,možda,i gori.... Na Alinei nemam kao ni na Mojsonu. Barem nije bilo pre ovih kiša. A na Dragani je bilo i pre kiša. Prvi tretman Falkon puna doza drugi tretman Zamir puna doza.
Gorane hoćeš još jednom prskati (ima li smisla?) ili je sledeći tretman kombajn? Zaštitare izgleda ne vredi (ili nemamo pravog koji zna znanje) pitati jer sam se uverio u par navrata da ti preporučuje ono čega najviše ima na stanju u magacinu..... Konkretno,jedan prijatelj je prvu zaštitu pšenice radio sa prosarom,drugi je napad kukuruzne pipe pokušao rešiti Decisom nije uspelo pa je ponovo sejao kukuruz i opet prskao ali Savanurom (Nurell D)......
---------------------
Ah,da zaboravio sam dodati da je taj isti zaštitar onog prvog prijatelja pitao: Ko ti je to preporučio da radiš Prosarom? A ovaj mu odgovorio:pa ti! Onda se izvadio tako što je rekao pa može i sa njim.....
Onom drugom na problem sa pipom je rekao: Onda uzmi Savanur jer on ima i gasno dejstvo pa će odraditi radnju. A u vreme kada mu je utrapio Decis imao je i Savanur-a,znam jer sam ja sutradan kupovao hemiju za moje kukuruze. Doduše uzeo sam Laidir ali mi je nudjen i Savanur. Drugar se uzgrebo što mu je zaštitar hteo uštedeti novaca a ovaj nije pitao šta košta nego šta ima efikasno.....Jbg.....

Poslednja izmena:
Ljudi pratite forum, sve smo napisali i ustnovili sta je ok, a sta nije. Smatram da za trivijalne kulture poput kukuruza, soje, psenice i suncokreta vam ne treba zastitar. Procitajte samo dobro odgovarajuce teme i primenite ono za sta ljudi su potvrdili da radi radnju. Amistar je daleko bolji u secernoj repi nego u psenici. Ako hocete strobilurin onda Acanto br1. Ako trijazol za prvi tretman Falkon ili Artea. Zastite sa jednom aktivnom materijom nisam radio, ali smatram da tebukonazol (Presing, Tebusha i slicni) su takodje odlican izbor sa jako dobrom cenom.

Balaton koji sam mislio da preorem.
8b557a419512773d033ab655fbc424e7.jpg
7cc1737d6d12cef44c2fa70d1d7c3564.jpg
e7653d4aaee27be37ccf5bdcbaabdb02.jpg
aaece4a994526079216b48fba36abc66.jpg

1)Ljudi pratite forum,
2)Ako hocete strobilurin onda Acanto br1.
3)Ako trijazol za prvi tretman Falkon ili Artea.
4)Zastite sa jednom aktivnom materijom nisam radio, ali smatram da tebukonazol (Presing, Tebusha i slicni) su takodje odlican izbor sa jako dobrom cenom.
1) Druže od 2010-e pratim svakodnevno forum
2) A da li hoćemo strobilurin za a.m? Pa valjda je zato tu zaštitar da te malo usmeri! Nisam tražio da mi objašnjava za šta služe fungicidi,niti sam ga gnjavio da li tretmani mogu da se izostave. Lepo sam od svake sorte što imam posejano uzeo uzorak i odneo mu na noge da vidi (da ne lupamo napamet) i da me posavetuje sa čime da prskam. Znači nije bilo u pitanju da li ću ili neću prskati,nego sa čime ću.
Dobro ne mogu da grešim dušu,ponudio je Prosaro i Duet ultra (al opet samo zato što je D.U imao (pre)pun magacin-video sam, a Prosaro verovatno zato što sam rekao da je prvi tretman radjen Falkonom). Odabrao sam sasvim nešto treće-Zamir (a i zaštitar je rekao može i sa njim) samo zato što sam 2013-e (ili možda 12-te) radio sa njim (samo jedan tretman) i odradio je radnju samo tako. A znam da jeste jer kad sam predavao to žito u Patentu dodje neki lik i gleda u žito pa zove još jednog pa gledaju zajedno i ja reko u čemu je problem? A znaju biti jaaaako teški na uzorkovanju tj primanju robe.... Sve živo te ispitaju. Pa kao šteta je ovakvo žito da ide u stočnu hranu! Dobru boju ima,dobar hektolitar (msm da je bio 81-2),nema žiška čak ni mrtvog (a i zbog toga neće primiti),nema primese niti puno loma i još kaže ovo dižemo direkt u magacin tj ne preko selektora. Reko samo vi dajte tu cenu koju ste napisali na tabli a ne marim ja šta ćete raditi sa njim. Ako se dobro sećam u vršidbi je bilo 22.57din a ja sam u Januaru sl godine dobio 29.60din/kg i pitali su da li imam još. Po meni i ovo je dovoljan dokaz,ali evo još jedan razlog.....Prošle godine sam imao priliku da vidim kako je jedan rodjak,par njiva dalje od moje pšenice pa sam mogao da pratim "proizvodnju" od-do, odradio tretman takodje sa Zamirom i do kraja mu je Evgenije (Ingenio) bio ko lutka! Znači ima i do sorte,sigurno,pogotovo što mi je Alineu i Mojsona Zamir zaštitio. A još ću to da proverim kad se dobro prosuši put do njive.
Mada ima tu nesto i do preduseva. Istu tu Draganu imam prekoputa gde je žito predusev (jedino taj komad od 2-3motike sve ostalo je kuk.) i tamo nema tih znakova bolesti. Ako i ima to je jako mali %.Da li je moguće da se zbog jako puno ostataka kukuruzovine žito prilikom rasta i kontakta sa istim zarazilo? A kasnije tu bolest vuklo do zastavičara a tretmani da nisu mogli zaštiti? Imam negde sliku kako je to izgledalo jesenas. Gadno,a uživo još gadnije,ali kad je niklo i izbokorilo se.... Ispalo superiška. Jbg kad nemam Geringov adapter,niti za čega da zakačim,da mi usitni ostatke tako da ih gruber spakuje u zemlju.... Onaj malopre pomenuti rodjak se otarasio ostataka tako što je zapalio ostatke kukuruzovine pa je možda i to pomoglo da nema tol'ki napad. Kao da sam to negde pročitao da ostatci utiču na intenzitet napada.... Ili sam čuo? Ma nzm više! Ko će to sve zapamtit'... Ali da ima neke bolesti ima. Da ću sledeći put probati tretirati sa Duetom-hoću. Kad je tako zdravo dobar! :osmeh:
3) Trijazol.... Jbmlg.... Isto važi kao i za strobilurin. Otkud znam šta hoću tj šta žitu najbolje pasuje?
4) E vidiš druže i ti pratiš forum pa smatraš da je Tebukonazol odličan izbor,baš kao što sam i ja (bio) ubedjen za Zamirka a ustvari nismo 100% sigurni ni ti ni ja. To što nekom odradi radnju ne znači da je pravo dobar.
Mišljenja sam da su ove bolesti prifrigane i da još uvek ne znamo sve o njima tj kako,kad i koju sortu žita sa čim je najbolje tretirati. Jbg do pre koju godinu malo nas je prskalo žito protiv korova (koliko ja znam) a protiv bolesti niko! A sad se prskalo i što treba i što ne treba. Kanda ćemo i po pitanju bolesti svake godine u prvi razred.....

Zastitari su sad nazalost pod 1 prodavci robe,pa tek onda savetodavci tj.ono sto bi trebalo da budu. Odoh sad na njivu pa kako bude srcu mome.

Zamoljevam nekog kolegu moderatora da slike turi na vidljivo,jer sam dosao kuci bez kabla za laptop,pa sve ide preko telefona.
http://www.dodaj.rs/?3r/7i/4yvEtKs5/imag1829.jpg

http://www.dodaj.rs/?x/jH/45C6Bb5l/imag1830.jpg
http://www.dodaj.rs/?1Q/hh/1XFDKGEW/imag1832.jpg
http://www.dodaj.rs/?m/XM/3nNtwjU8/imag1835.jpg
http://www.dodaj.rs/?3k/2x/MvQJ0n6/imag1836.jpg
http://www.dodaj.rs/?46/bk/2MhupL4h/imag1837.jpg

Poslednja izmena:
Kao i svuda malo su retke. Da li je to zbog toga sto se nije dovoljno izbokorila ili je bila mala setvena norma pitanje je.

Setvena norma je bila 120kg/kj,ali losi uslovi za klijanje,nicanje...tek se proletos izbokorila. Jbg prevideo sam neke stvari,trebao sam ici vecom setvenom normom.
Sto bi rekli da sam znao de cu pasti tu bih seo.

Mislim da smo se svi malo zaigrali smanjujuci setvenu normu. Vraticemo se mi na 140 150kg pa nek bude malo gusca. Nije to nista dramaticno, ali je sigurnije.

Ja sam povećao setvenu normu prošle jeseni jer se jako loše pripremilo za setvu.Ingenio je išao sa 150kg/k.j semena a Simonida u zavisnosti od parcele do parcele od 180 do 200kg/k.j i nije gusta kao što ume da bude.Da sam išao manju setvenu normu komotno bi se mogla špartati.

Ja sam na svim parcelama povecao setvenu normu, sva je semenska(Arlekin i Sirtaki) i nigde se nije dovoljno izbokorila, posejana i nikla dobro i na vreme.Kod mene su dva faktora uticala da ostane retka, dominantan je prevlazna zemlja, konstantno prezsicena vodom, a sekundarni manjak azota jer sam MAP bacio u jesen a pretkulture su potrosile azot i kise su isprale dosta zemljiste.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh