Pšenica 2013/2014

Kod mene rok setve nije igrao ulogu bilo je svega od parcele do parcele jer sam setvu obavio 5,6,7 oktobra sto se tice udarnih sorti, i nekih 3 ha 17 okobra ali to je bio eurofit i bilo ga je vise nego apacha, ali koliko sam cuo od drugih ljudi ranije setve su bolje prosle

Ljudi sprema te li za setvu PSenice???? Da li je rano krenuti sa tanjiranjem???? Da li sacekati jos malo???

Ja sam juče ranije uzorano strnje prešo spremačem da malo zatvorim , zemlja je suva pa ako uvati koju kišu da nemoram pred sjetvu da je mnogo isušujem , Inače tu idem ponovo pšenicu zbog nezgodne parcele i dosta ladovine.

Plasim se da ako sad krenem da spremam da nece da zakorovi (losije parcele) pa da posle opet moram da tanjiram???

Uff ja mislim da je to prerano.... Ja sejem tu oko 10 uvek... to jest gledam da zavrsim do 10 a to mnogo zavisi i od uslova,po nekad nemogu sve da pripremim do tad.... Sad se nadam da cu da uspem posto ja mislim da cu da smanjim psenicu a povecam malo ostale kulture... Po prvi put cu da sejem Jecam...

Dobro pazi gdje ga siješ , nemože u svakoj zemlji . Ako nisi siguran probaj neke sumnjive parcele po malo , najteže uspije u lakoj žućkastoj , prahulji koja je inače kisela .

Posejacu nekih 2h ove godine pa cu videti imam neke njive sad uzete u zakup pa cu tu jer posle moram da sredim korov u strnjici nekako.... A sto se tice Psenice ja mislim da imamo jos fore da spremamo treba prvo obrati kukuruz... :osmeh:

Koju setvenu normu preporučujete za prvu reprodukciju Balaton/Apač pšenice?
Inače ove godine sejem do 2 ha, smanjujem dosta. Inatim se...:osmeh:

Ni jednu od tih takozvanih bokornih sorti neću ispod 250kg/ha.Ako bude lošenicanje,pa slabo bokorenje muka mi je da gledam proćelave njive.Ukoliko sklop bude pregust(što nema šanse)pšenica će samoredukovati to.Sa tim malim normama setve sam doslovce pukao pretprošle godine i više se ne igram.

https://www.gov.uk/farm-saved-seed

Ovo nama treba, podhitno. Samo što naša vlast ne radi ništa u interesu domaćih kompanija. Kada ne bude Instituta za ratarstvo i povrtarstvo verujte mi plaćaćete "rojalti" sindzenti i ostalim stranim kompanijama. Institut za strna žita u Kragujevcu je već propao.

Kod nas čak ima subvencija na proizvodnju sjemena za vlastite potrebe , i za soju i pšenicu ,ali je komplikovano da rodiš majmuna dabi dobio te deklaracije itd . Za manje se ne isplati , tako da i to kupe veći.

http://www.agromarket.rs/index.php?/ser/Zastita-bilja/Tretiranje-semena/TEBUKON-60-FS
Kod nas se pojavilo ovo .Pitanje za one što seju svoju pšenicu .Jesu li se susretali i koristili ovaj tebukonazol???Ja sam uvek išao sa mankozebom.(mankoga).
Isti aktivna materija kao i kolicina u rastvoru kao sto ima galenikin akord 060 fs i jos dosta slicnih preparata. Ja sam dobio preporuku za njega pa sam evo pre nekoliko dana zaprasio seme pa cu videti kakav je ucinak.

psenicu ove godine treba sejati sto kasnije mozemo,stetocina poput miseva i njima slicnih ima na milione....
ja cu poceti setvu krajem oktobra cak i pocetkom novembra5-10

Nazad
Vrh