Pšenica 2013/2014

Nista ne rizikujes ako je prva reprodukcija, samo trijeriši i zapraši i nema razlike(velike) u prinosu.
U prihodu nema nikakve razlike. Pred setvu ne bacam ni NPK i isto nema razlike u zaradi.
Ove godine imao sam prinos 7t/ha sa mojim semenom(Balaton) i bez NPK u jesen

Bez npk ili map-a nema psenice,to sto ste ove godine ili prosle psenice bez istih imali,to je samo zbog toga sto su godine bile extra za nju.
Inace ne bi bilo tako.

Naravno da je bilo vajde. Usev 2012 nije iskoristio hranivo koje mu je dato, pa je ostalo za psenicu i jos ko je malo pridodao imao je dobar rod. Zato smo i postizali 5t/kj, sto nije bas cesta pojava.

Pfff
Prošle godine je mp cena semenske 58din po kg a ove godine cene idu dole pa je drastično pala cena. Celih 3din :sta:
mpcene2013.png

Nista ne rizikujes ako je prva reprodukcija, samo trijeriši i zapraši i nema razlike(velike) u prinosu.
U prihodu nema nikakve razlike. Pred setvu ne bacam ni NPK i isto nema razlike u zaradi.
Ove godine imao sam prinos 7t/ha sa mojim semenom(Balaton) i bez NPK u jesen
čime zaprašujete,ja sam ove godine imao apač (sjeme kupovao) i mislio sam jedno 2ha posijati svog sjemena,zrno je lijepo ,jedro bolesti nisam imao a prinos bio 6,3t na ha

Društvo ima li neko ječam na prodaju treba mi 1 tona za seme po mogućnosti,vanesa, nektaria ili ns 525? Ove godine se seme neće kupovati sve "naša" dorada možda se uzme nešto samo da bi ostalo za seme ali minimalno. Ostavljeno oko 5 tona ,sorte ingenio,apač,balaton.

Za sutra dogovorenao selektovanje i zaštita semena .Inače sorta apač XX reprodukcija(od kad se prvi put pojavilo kod nas)Inače i da je cena semena 25 rsd sejao di svoje jer je ulaganje u povećanje prinosa pšenice kod nas besmisleno bar po mom mišljenju.Samo pravimo profit secikesama koji još više jačaju i vše nas zaj..:zli:

posejacu isto kao i ove god, sve seme od ove god, istrejerisano, jos samo da mi neko kaze sa cim je najbolje da zaprasim( kod mene se koristi przol za to zaprasivanje) , u pitanju je apac....

Pozdrav Forumaši!
Treba da se nabavlja seme i potrebno je da se podsetite, a neki i da nauče, kako se određuje koliko semena po jedinici površine da se trebuje/kupi. Formula je pojednostavljena, što je navedeno u dokumentu. Link je http://www.polj.savetodavstvo.vojvodina.gov.rs/node/4533 , a u okviru samog dokumenta tabela u excelu treba da radi ako Vaš office čita .docx fajlove. Ne sumnjam da ste po tom pitanju opremljeni. Jednostavno je i praktično.
Pa, živeli i nabavite semena koliko je potrebno. Za one što seju svoje seme, dobra hemija za tretiranje semena je sigurna zaštita od Glavnice (Tilletia spp.). Ipak preporučujem DEKLARISANO SEME.
Gariša.

Pohvale Garisa na tabeli. Jedno pitanje za Vas. Da li ste radili oglede gde ste poredili prinos deklarisanog semena, kao i "semena" trijerisanog od merkantilne psenice. Meni se namece pitanje rentabilnosti, pri ceni psenice od 15-16din/kg, upotrebe deklarisnog semena.

Da živimo u normalnoj državi paritet bi bio 2.1-2,3 prema jedan za seme što znači 33-35 din za keš i naravno da bi sejao deklarisano.Ali secikese misle šta seljak zna šta je 50%:sjasi:

[h=2]Maloprodajne cene semena OZIMIH strnih žita za 2013. godinu[/h] [TABLE="class: tabogl"]
[TR]
[TD="width: 600px"]Sve sorte strnih žita (pšenica, ječam, ovas)[/TD]
[TD]33,5o din./kg[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ove godine ce proizvodnja psenice biti na 60 ha, od toga 54 ha tavansko seme Apach i Ingenio sa kolicinom 250-270 kg/ha, a na 6 ha I sortna reprodukcija Apache, Ingenio, Eurofit i (Euclide-ako se nabavi), Euclide do sada nije sejan tako da nemam iskustva pa bih vas zamolio da mi kazete nesto vise o ovoj sorti i postignutim prinosima. Hvala

Nazad
Vrh