Pšenica 2013/2014

upravo tako ;) ne polegne, prinos bude jaci od proseka a usteda na vestaku ogromna!
posao nije ako se puno ulozi,extra rodi,a mala cena....ove godine sam kosio ns40,apac,rapsodija i prosek je bio 34m,a baceno 100kg mesanog i prihrane 100kg to je po jutru

upravo tako! ove godine me je bas ta psenica i izvukla iako je losa cena. treba biti umeren od samog pocetka tj licitiranja zemlje pa do ulaganja.
posebno su mi cudni ljudi koji sve preplate i uloze mnoogo a nece da osiguraju jer im je to kao neki trosak...

Sta mislite da li ce na ustrb suncokreta biti posejano vise psenice ?
Ja verujem da je lako moguce jer nemasanse dda se sve poseje kukuruz ili neka druga kultura.

Mislim da ce ove godine na ustrb suncokreta biti vise psenice a i soje koliko god pricali ali na psenici cemo jos najbolje proci :osmeh:

Kad pomislim na psenicu odma pomislim i na arendu od 200e i djubrivo za istu minimum 200e,sa rodom od 4 t po kj i cenom od 16 din isplativo nema sta.A i setva na svojoj zemlji nije nista bolja.Ili dajte vi neku kalkulaciju?

Ako sve tako gledaš daj ti meni kalkulaciju za suncokret i kukuruz ove godine.Ove godine sam ipak najbolje prošao na pšenici.
Zar ne vidite šta rade pojedini sajtovi,forumi,novine i TV?Opet nas navlače da sejemo suncokret jer ćemo sve izvesti Glencoru u tu novu fabriku što otvaraju u Mađarskoj.Pa kad krene izvoz i domaći monopolisti Victoria,Agroglobe,Granexport,MK,Dijamant....počnu da ostaju bez sirovine država će OPET brže bolje zabraniti izvoz.Sejaću suncokret u normalnim površinama samo ako mogu da potpišem ugovor na cenu od 420-450eur/t.Bez ugovora smanjujem definitivno i tu sejem pšenicu i delom kukuruz.

Kad pomislim na psenicu odma pomislim i na arendu od 200e i djubrivo za istu minimum 200e,sa rodom od 4 t po kj i cenom od 16 din isplativo nema sta.A i setva na svojoj zemlji nije nista bolja.Ili dajte vi neku kalkulaciju?
Ako je arenda 200e po kj da to nije malo mnogo :osmeh: ja bih rekao da ste vi kalkulaciju radili po hektaru, a prinose iskazujete po jutru :osmeh:, neka je 200e po ha zakup i 200e po ha djubre i neka u 130e ide obrada i zastita to je 530ex115din sa cenom od 16 dinara to je 3810kg psenice neka prinos bude 5,5-6 tona naravno ovo je ofrlje kalkulacija!!! ali bolje od suncokreta :ppozdrav:

ewo proste kalkulacije za ulog i dobit psenice:34m po jutru puta 16din=54000din, racunato uloganje mada ono nije vise od 20000din....a kakva je zarada na suncukretu 27din? i kuruzu 14din?suncukreta treba najmanje 2t jus da bi bilo 54000din a vise sam ulozio nego u psenicu...prskanje,paranje,seme......mislim ko nema para na bacanje,a nece da mu drzava uzme treba posijati psenicu,tu se nemoze puno izgubiti na ulaganju,ali ja ne racunam ove sto uzimaju arendu to je vec druga pesma..:cool:

To je arenda kod nas u proseku, ispod 200e/kj skoro i da nema, mozda je za djubrivo preterao samo20-30e al ako ide u zastitu fingicidima i sa folijarnim djubrivom eto ti 200e okruglo, to je sve za hektar malo!
kad se stavi jos gorivo, fungicidi, pesticidi, neko plati i po neku uslugu(tanjiranje, setva, kombajniranje, 70% ljudi plati prvu i zadnju operaciju, a 50% plati setvu) a rod ce mo zapamtiti kad ce jos biti preko 4t.

Ja je sejem isključivo zato što nemam više gdde mnogo suncokreta da posejem, a kuruz bi mi došao sledeće godine 3 put za redom... A i nije pšenica loša kako pričaju, samo je kultura kod koje se najduže čekaju novci...

tanjirate ili orete ostatke suncokreta pred psenicu? ima li razlike? pitam je r nemam veliku tanjiracu, a sa malom vise ne radim, samo grebuckanje :(

ja sam uzeo difender, litar na 2t semena, cena oko 1350din , jeftinije nego manogal s, za tu kolicinu semena,druga aktivna materija, nije mi pri ruci da napisem koja je, sa njim cu farbati ove godine

Ja planiram da posejem oko 10ha. I to moju balatonku bez djubrenja u jesen, samo 300kg prihrane u prolece, jedno prskanje sekatorom i to je to.Mnogo joj je dobra cena pa ulaganja treba svesti na minimum.

Nazad
Vrh