Pšenica 2013/2014

Poslusaj Dragana. Dzabe obilje azota ako ph je nizak i biljka ne moze da ga usvoji. A cena azota ti je malte ne ista i kroz Kan i kroz Ureju, s tim sto azot iz ureje ce jako malim delom biti usvojen u biljku.

Posejano 3.Novembra , nismo mogli ranije jer je kasno izlicitirana parcela.

p.s. na drugoj slici je sejano po mraku sa jednim ispravnim farom na rakovici i bez mogucnosti da se vidi crtalo jer je seklo ravno.
2ijp9on.jpg

28cpvgj.jpg

Poslednja izmena:
DAnas malo prosetao da njive... Zadovoljan sam nicanjem,malo jesam zakasnio sa setvom ali nije nista strasno... Sorta je NS-40 a pred usev je bio Suncokret...

p0412131445.jpg

- - - - - - - - - -

Njiva je tanjirana nije orana pa zato ima malo ostataka od Suncokreta na povrsini ali ja msilim da nije strasno...

DAnas malo prosetao da njive... Zadovoljan sam nicanjem,malo jesam zakasnio sa setvom ali nije nista strasno... Sorta je NS-40 a pred usev je bio Suncokret...
Njiva je tanjirana nije orana pa zato ima malo ostataka od Suncokreta na povrsini ali ja msilim da nije strasno...
Fotomontaza.Otkud u Rasancu ravne njive.:osmeh:

Prve godine radim pripremu Tanjiracom.. Za sad mogu da kazem da su mi mnogo lepse njive koje sam tanjirao nego one koje sam orao.. :sta:

Ciro ziv mi bio ajd da se cujemo u julu pa da uporedis jedno i drugo :ppozdrav: posto imas i jednog i drugog .

Bas cu da uporedim... Ali sumnjam da ce da bude neke drasticne razlike jer sad bar kod mene u ataru ubedljivo vode Psenice koje su posejane samo na tanjiranim njivama... A i kod mene je to slucaj... Naravno ja mislim da je nemoguce bas sve parcele spremiti tanjiracom zato neke nisam ni pokusavo (Kukuruzista pogotovo)...
Mozda ce cak bolji prinos da bude na ovim parcelama gde je tanjirano ali to ce delom da bude jer su to mnogo bolje njive koje sam mogao da spremim tanjiracom....

Bas cu da uporedim... Ali sumnjam da ce da bude neke drasticne razlike jer sad bar kod mene u ataru ubedljivo vode Psenice koje su posejane samo na tanjiranim njivama... A i kod mene je to slucaj... Naravno ja mislim da je nemoguce bas sve parcele spremiti tanjiracom zato neke nisam ni pokusavo (Kukuruzista pogotovo)...
Mozda ce cak bolji prinos da bude na ovim parcelama gde je tanjirano ali to ce delom da bude jer su to mnogo bolje njive koje sam mogao da spremim tanjiracom....
Na kraju ce biti bolje na oranom,ziv bio...

Ove domace vucne tanjirace dobro spremaju za psenicu kad nema ostataka po njivi (suncokretiste i kukuruziste upaljeno). Ali u kukuruzistu nije to bas to, ovde mislim na 2 prohoda po njivi. Uz to treba i pogoditi momenat rada, bilo je idealno pre onih jesenjih kisa, ali posle kisa samo izvaljuju grudve mokre zemlje velicine pesnice i jako malo prave sitne zimlje .
Gledao sam dosta njiva i uporedjivao jesenas.

Nekako mi se cini da ko hoce da poseje zito na kukuruziste (koje nije upaljeno) , ili da radi s sejalicom za direktnu setvu, ili da zaore sve plitko pa rotodrljaca. Mozda bi eventualno moglo da se spremi njiva posle oranja teskom drljacom ili setvospremacom s ravnim organima, ali valja pozuriti da se ne okamene grudve.

Sto se tice moje Psenice generalno nema sanse da bude bolja na oranom jer su to losiije njive od ovih sto sam tanjirao... Pa bas zbog toga su orane.. I ja sam tako tvrdio da je bolje da se ore i orao sve do ove godine a svi imali isti cak i veci prinos nego ja na oranjim njivama.... A plus sto su ustedeli u pripremi njive za setvu.. Ja sam velika pristalica bio oranja ali polako menjam misljenje i ja... Naravno da neke njive moram da izorem posebno ove sto uzimam u zakup jer su zakorovljene..
Sad moji kazu pa sto ne uzesmo ranije tanjiracu nego se zlopatili... :haha:

Pa ove godine nisam smeo... Jel sam uzeo dve njive sad u zakup bile su jako lose... Obe ce posle zetve da plivaju u Totalu!!!!

PA ove godine da priznam malo sam se idalje plasio tanjiranja... Ali sad definitivno vise NE... Psenici je bitno da ona ima vlage i da zemlja bude rastresito,dzaba moje oranje kad posle sunce to sve skameni i Psenca ostane bez vlage pa evo sad nice!!!! Tanjirao sam sve moje njive gde je bio Kukuruz ali na svim njivama sam skoro balirao lisce (za stoku) pa nije bilo problema prilikom tanjiranja... Danas sam bio kolima u atar pa nisam mogao da stignem do svih njiva ovih dana cu da slikam ostale... :bravo:

Nazad
Vrh