Pšenica 2013/2014

Kakva vam je situacija sa štetama od žitnog bauljara? Kod nas se mnogo ljudi žali na štete i brže, bolje prskaju pšenicu, a vidim da još nije pomenut u ovoj temi.
U Djurdjinskom ataru radi bauljar samo tako! Konkretno kod nas je jedna parcela na meti. Sutra verovatno prskanje.

Evo Apache, sejan 15og oktobra, sa starom konjskom sejacicom, dobro i radi za svoju "mladost" od 200 godina :osmeh:
Sijano 130kg po jutru (malo smo se zeznuli oko stelovanja, nismo verovali toj staroj tablici, a ispalo da radi tacno po njoj), baceno je na oranje 100kg NPK po jutru, zatim priprema pa setva. Dobice na prolece malo vise prihrane zbog malo jace kolicine semena pa sta mu bude.

U Djurdjinskom ataru radi bauljar samo tako! Konkretno kod nas je jedna parcela na meti. Sutra verovatno prskanje.
@Sinisa sa kojim sredstvom prskate? Sutra cu uslikati kod mene je haos napravio ali sreca na parceli od 1kj. Imao sam soju ne znam odakle se stvorio bauljar cak sam tu parcelu orao za zito.

Bauljar uglavnom napada u oazama te ga tako i treba tretirati, tu gde napada i malo okolo gde je zdrava pšenica.

Juče sam gledao jednu parcelu (moju) dosta je izrasla, pokrila zemlju (sve nevalja, a sve su takve sejana 6 oktobra) kao da je proleće, nikako da zahladi da stane sa vegetacijom, koliko je lepa toliko mi se nesviđa.Moram je slikati ovih dana.

nisam ni ja ih viđao u oranju al ih ima sada u pšenici
ja danas išao na jednu njivu da bacim malo otrova jer kad sam prolazio pre neki dan vide da ima s kraja malo...kad sam danas otišao rupa koliko voliš
gledam usput svuda ista pesma

Novosadska sorta Etida sejana 11.10.2013., desno se vidi malo tamnija sorta Apache, pa iza nje opet Etida
Capture630.jpg

Kod nas u ataru k'o nikad do sad posejano psenice. Svakim danom se atar sve vise i vise zeleni. Mislim da ce soje biti mnogo manje nego do sad jer ljudi "pucaju" evo vec drugu godinu zaredom. Inace psenice deluju odlicno i retko koja nije za diku. Nisam primetio miseve i ostale glodare, a prevashodno zahvaljuci velikoj brojnosti kobaca i sokola koji u nasem ataru prave dar mar.

I kod mene situacija ista... Psenice nikad vise nego sad,njive koje su ostale da se izoru ili koje su izorane i cekaju zimu mozes na prste da izbrojis... Ljudi idu na to da poseju Psenicu i da ne idu na njivu do zetve!!!!!

Tako je prosle godine kod mene isto nikao apach, sad sam gledao u svesku tacno dva dzaka / ar...sejano 30 ari...apach moze da da jako puno, ali mislim da ga ovi sto otkupljuju ne vrednuju mnogo jer je valjda vise mekinjara nego sto je za hleb,tako sam cuo... al da radja radja brate :)

Žitni bauljar najveće štete pravi kao larva na ozimoj pšenici i ječmi, kada pravi rupu u zemlji pored biljke iz koje izlazi pretežno noću i uvlači list pšenice, od kojeg na kraju ostanu samo zgužvani patrljci. Larva može da pravi štete i krajem zime, početkom proleća. Odrasli insekt se hrani nedozrelim zrnima žita.

e8rj0o.jpg

Postavio sam pitanje, jer vidim da se kod nas prethodne dve nedelje mnogi ljudi žale i prskaju. Lepo vreme u oktobru i novembru je odgovaralo i bauljaru. Naročito je opasno ako je žito posejano na strnište, kada štete nastaju duž redova, ili po oazama na celoj površini. U slučaju da je na susednim parcelama bilo žito, onda su napadnute ivice novoposejanog žita.

Nazad
Vrh