Pšenica 2013/2014

Danas i ja obisao malo moju psenicu izgleda odlicno, vidim polako krece da se i bokori sejana oko 10-tog, javlju toplo i kisovito za vikend tako da ce biti pun pogodak..

Razlika postoji i to ogromna.. Voleo bih da neko objasni gde se skladisti i gde su te ogromne povrsine semeske psenice, ovaj snimak i fotografije su naprvljene pre nekoliko dana covek me je zamolio da okacim ovo i podelim sa vama da se licno uverite kakvo sve "djubre" sejemo a cena svetska.. Sa nestrpljenjem cekamo zimska predavanja..

Milane ,kako je nikla ova pšenica ?

Na nekoliko parcela gde sam posejao Balaton, zito je prilicno bledunjavo i zute se vrhovi. Seme je moje (sto bi se reklo sa tavana), zapraseno mankogalom. To mi je psenica sa najbolje parcele od 2012/2013, posejana semenska, tretirana Falconom pa u cvetanju Prosarom.
Na nekim mestima ima i malih zelenih insekata. Nisam do sada imao takav slucaj, ne znam da li su to u pitanju cikade.
Koliko je to opasno?
Da li da poprskam sa nekim insekticidom?

Psenicu sam podjubrio sa 300 kg NPK Zorka Elixir, a zuti se kao da nije dobila ni grama.
Ne znam sta da radim...

Jel ti insekti skakuću? Ako skakuću onda su to sigurno cikade. Pitaj nekog zaštitara koji preparat da uzemš i prskaj... Takav saj ja slučaj imao prošle godine, i bilo je dosta lošije žito od ostalih...

Danas posle posla cu da odem da detaljno pogledam. Na prvoj parceli gde sam video mislio sam da nije to mozda zbog toga sto je posejano na strnjiste, ali posle sam video da je ista situacija i na Balatonu posejanom na kukuruzistu.
bubice su ovakve, ali nisam primetio da skakucu....

https://www.google.rs/search?q=cika...avstvo.vojvodina.gov.rs%2Fnode%2F3694;334;240

Isao sam da obidjem parcele. Insekata gotovo da i nema, tek ponegde po neki. Listovi su pri vrhu zuti i nekako bledo zeleni. To seme sto sam posejao, to mi je stvarno bila najbolja psenica, puna agrotehnika, imao sam blizu sedam tona na hektaru.
Tamo gde sam posejao semenski Balaton, situacija je odlicna, kao i na parceli gde sam posejao Rapsodiju.

Poslednja izmena:
Toplo vreme i ranija setva su odlicna podloga za pojavljivanje lisne vasi i bauljara najbolje bi bilo tu njivu da oprskas nekim insekticidom radi preventive!

Lepo,lepo jedino se vidi da je za NS40 mnogo semena baceno,tesko ce da se bokori na 160kg po kj.

A koliko bi trebalo da se baca? Kod nas se baca 300kg hektar, jedino sam ja Apach bacao oko 200kg hektar....

Lepo,lepo jedino se vidi da je za NS40 mnogo semena baceno,tesko ce da se bokori na 160kg po kj.

I prosle godine sam ga isto bacio pa sam imao preko 4t po jutru

- - - - - - - - - -

Ne treba se radovati jako dobroj pšenici u jesen i jako dobrom kukuruzu u proleće.Tako se u mom kraju kaže...a možda i ima istine u ovom...:ppozdrav:

Sta da mu radim, ja sam ga na vreme spremio i posejao, ko se nadao ovom letu u sred zime

Posejano 42 kj pšenice , sorte Ingenio,Alinea i Apache za probu . 10 kj na oranje 32 kj na jedan prohod tanjirace + kembridiž pokisla prekjuče na zadnjem prohodu sejalice.Biće šta bude, norma 140kg/kj.

apyzu9er.jpg

Pre nicanja
ahazunu4.jpg

Nakon nicanja.
Agrotehnika 2 puta podrivanje, 3 puta tanjiranje , setva roto drljacom. U pitanju je njiva 5 klase koja nije radjena godinama sva se bila zatravnila. Cesto stoji voda u prolece.

imam problem sa misevima na jedoj njivi pored medje poceli da je jedu, ima hiljadu rupa napravili, sa cim je najbolje da ih potrujem>?

Nazad
Vrh