Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mislim da su jako slicni , mogu reci isti postovi bili u ovo doba prosle godine u temi psenica 2013. Pa opet svi su sejali psenicu...... Isto bilo sa i suncokretom, niko nije hteo da ga seje posle 27 din, pa opet svi su ga sejali......
Ma ista je situacija i kod nas,svi spominju da će manje sejati,isto su spaminjali i za suncokret i stvarno je rekordno malo posejano,došli mi pčelari koji dolaze godinama i razočarali se. Kod nas je posajan rekordna površina pod sojom samo se pitam šta će tamo dogodine ili kada bude 7-8 metara po kj .Mityoo slažem se da je lakše proizvesti tonu kukuruza ali sam ja napisao da mi je jeftinija proizvodnja pšenice jel zemlja jednostavno nema potencijal za kukuruz, tamo gde ima tamo se ne seje pšenica nego kukuruz. Inače kod nas koš dan-dva gotova žetva,cena se ne znao a pronosi šareni,generalno niko zadovoljan i svi navodno smanjuju površine.
Druže imao sam ja 50% površine pod suncokretom kada je bila cena 55 din i rod nešto ispod 2 t po kj ali sam opet smanjio sledeće godine ,samo trećinu od te površine sam posejao. A taj prinos od 7-8 kj jako teško podnosim pa da je i 1 euro/kg više volem da curi pa makar i za džabe dao. Jedini razlog zašto sam izbacio suncokret a umesto njaga ubacio soju na toj lošoj zemlji je zato što je soja idealan predusev pšenici pa tu razliku vraća dogodine i više mi odgovara vreme kada se radi zbog voćarske proizvodnje.A i nekako soju volim da eksperimentišem sa raznim sortama (imam 8 ove godine) pa posle da preprodajem seme. Mogu je bez problema čuvati za razliku od suncokreta...itd.Daleko od toga da sam ga izbacio samo zbog prošlogodišnje loše cene.Koliko treba suncokreta (sa 27 din) da rodi ta zemlja da bih postigao soju sa (tom skromnom prinosom od) 7-8 q/kj (sa 50-60 din) - ni rec nisam rekao jos o min./ves. dj. koje se poprilicno treba koristit kod proizvodnje suncokreta naspram soje, kao i o tanjiranju posle zetve suncokreta vs. posle soje je cistija a i nije toliko "umorna" zemlja kao posle suncokreta...