Frenky imao si super prinos i dobru agrotehniku,ali sacekajmo jesen za setvu nek odmaraju strnjista,a cena polako raste.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Evo prinosa Ingenia sa 0,33 ha.
Tačno je sve što si napisao ali ima i druga strana priče šta sejati na zemlji u kojoj soja i kukuruz prilično loše prolaze? Konkretno pišem primer našeg atara gde je pola atara oko za sve kulture naračito za soju i kukuruz a druga polovina je dobra samo za pšenicu,suncokret i detelinu. Ove godine je u tom "lošijem "delu atara posejano more soje između ostalih i ja sam nekih 10 kj +2,5 sirka +3 kj uljane repice,mimo pšenice. Smem da potpišem da je u toj polovini atara pšenica najrentabilnija kultura.Bila je izuzetna godina 2010 kada je padala kiša nom stop i soja i kukuruz rodile ekstra.Ova godina za sada malo miriše na 2010. od 2012 godine znači treća sezona ne sejem tamo kukuruz jel nisam mogao da ostvarim prinos preko 4 t po kj (uglavnom 3,5 t neki prosek).Iskreno bar kod mene je proizvodnja kukuruza skuplja od proizvodnje pšenice. Za repicu neću ništa da kažem jel je cele godine bila špekulacija oko 400 t a sada ako bude 35 din kg biće dobro. Evo prikolice stoje u magacinu od 28.6 ne mogu je nigde pro(e)dati.Ječam priča za sebe ,šta reći za cenu od 16 din ,jedino ako nam uspe proso i soja posle ječma biće neke zarade da nismo radili za džabe.Nažalost arenda je nekada bila 300-400-500 kg pšenice sada je dobra zemlja povukla i tu lošiju na 200+ eura.Mnogi nece sejati psenicu. Prosto nije vise profitabilna i to ne samo ove godine vec u posledjih par. Mnogo je rizika u njenoj proizvodnji i zahteva puno, a daje mnogo manje spram nekih drugih kultura. Tako je za sad, a sta ce biti u narednih par godina videce se, ali definitivno ce ove jeseni zauzeti znacajno manje povrsine. Ljudi ce se okrenuti drugim mogucnostima, kao sto je npr uljana repica, slacica, neko povrce, pa cak i jecam. Psenica je nazalost 100 % socijalna kategorija i tako ce biti jos dugo.