Calic68
Član
Kod mene zetva zavrsena, prosek 33 meteri po jutru, na nekim njivama prosek izlazio i preko 40 a neke jedva 30, sve skupa to je to
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
dobro kazes kad kombajn udje u njivu onda se zna prinos i bez kantara tj vaganja...tesko kad covek vidi psenicu da mi kaze imaces toliko po jutruDali ti znas Kiraj da ako se zemlja vidi rod je daleko ispod 3000 kg/kj? Pazi sta pises da ne bi i tebe proglasili lazovom, jer ovde na ovom forumu ima iskusnih kombajnera koji znaju da procene rod do bola!!!
Odavno sam postavio videosnimak ,tada niste verovali da rodi 4,5 t/kj.(2011)Kad neko postavi ovakav snimak,gde se vidi sve onda je za mene to merodavno i ocito da je takva psenica odlicna.
A ako neko laze,laze samog sebe,sta mu ja tu mogu.
Snimak je samo jedan primer,kako po meni odlicna psenica treba da izgleda.
Danas sam dobio informaciju u Senti da je jedan gospodin Boršoš Čaba iz Adorjana imao 5,5 tona po kj zvezdane. Samo čuo. Takođe koliko sam čuo gospodin Nenadović je opet prebacio 9 t/ha. Tako da oni koji su sve odradili kako treba i u pravo vreme, imaju čime da se pohvale. Godina je takva da će se teško ponoviti ovakvi uslovi i ovakvi patogeni na našim prostorima. Ljudi još nisu stekli naviku da štite pšenicu od bolesti fungicidima i zato imaju slabe prinose. Ipak i apač bez zaštite ne može da rodi više od 25 meteri po jutru. Nažalost mi u Institutu po meni jako loše reagujemo na situaciju na terenu. Zbog toga ćemo završiti gde ćemo završiti, a na kraju će to sve platiti i poljoprivredni proizvođači u nekom doglednom vremenskom razdoblju. Kako kroz skuplje seme, tako kroz raznorazne EU namete, tipa intelektualnih prava, koje će naplaćivati od onih koji seju seme sa tavana i na kraju najverovatnije kroz plasiranje semena slabijeg kvaliteta na naše tržište.Posle ovogodišnje priče o pšenici ko će sada poverovati ovim našim "stručnjacima"(čast izuzecima) sa instituta ,a tako su se gađali ciframa i prinosima.... 7,8.9t/ha. Koliko pratim forum i ovu temu vidim da lepe prinose su uglavnom dale strane sorte,a domaće na žalost podbacile.Voleo bih kad bi bili malo manje sujetni a više realniji ,bili bi i konkurentniji...
Kao što sam rekao,2.7.,samo je bilo već 17h,malo kasnili,ujedno to je bila i moja prva ovršena pšenica ove godineMidjusar kada je ovrsen basmati???
Jeste@mindjusar
Jel basmati brkat?
Ostalo jos 3 hektara da se skine. Alinea ranija setve 20.10. zemljiste u vlasnistvu redovno djubreno , sa 50 kg /kj MAP-a i 120 kg Uree 3 zastite -4200 kg/kj 12,5 vlaga HL 80,4 . APach na drzavnoj, bez osnovnog sa jednom prihranom od 150 kg/ kj AN-a 3600 kg /kj 14 vlaga , HL 79 . ALinea na drzavnoj isto djubrenje kao i Apach 3900 kg /kj , ALinea takodje tu negde HL na Alinei i Ingeniu od 80,3 do 82 vlaga 12,5 . Prosek sa bonifikacijom blize 40 m /kj
Danas smo imali pozar koji je pretio da unisti 10 kj psenice... nekom ludom srecom je duvao jugo-istocni vetar, a varnica je odletela u pokoseni deo gde se i razgorela. Nije bilo ni malo naivno, uspeli smo da se izborimo nekako sa asovima, lopatama i PP aparatima. Pred kraj je stigao i vatrogasni kamion i traktor sa plugom.