Pšenica 2013/2014

Necu da se preselim,ja vas gledam kao na dlanu,na nisanu ste:osmeh::haha:
Kod nas bez tanjirace nema nista za jesenju setvu.

U subotu 12.10 istarupirano sojiste.U ponedeljak 14.10 baceno 110kg mapa po kj. i izgruberisano na 20-tak cm dubine.Utorak 15.10 finisirano drljacom i posejano.Sreda 32l kise .....
Andino 120 kg/kj
Apac 130 kg/kj
Simonida 150kg/kj To mu je sto mu je....:ppozdrav:.

I kod nas prosle godine islo setvospremacem al ove godine nece ni tanjiraca mnogo pomoci. Mnogo kise i mnogo ubijena zemlja ove godine ...

Jel sejao neko psenicu Euklid da je prva reprodukcija? Kako se pokazala? Da li ima znacajnijeg pada prinosa u odnosu na semensku i koju setvenu normu preporucujete?Unapred hvala...

Verovali ili ne ja sam jedne godine spremacem presao sojiste napravio setveni sloj oko 7 do 10cm odlicno ispalo niklo kao cetka,i ove god cu to da probam ima dosta vlage a nije ugazeno bar na inim parcelama koje su skidane pre kise.

Setvospremačem može izuzetno da se spremi za pšenicu.Ovde je takav način pripreme zastupljen već godinama.Po meni bolje nego tanjiračom.

Ako je njiva cista i nema zetvenih ostataka moze solidno da se uradi, i kod mene su neki tako radili!

Poslednja izmena:
Ja sam ove godine setvospremačem uradio 3 kj gde mi je bio silažni kukuruz i ispalo je odlično. Ostalo je ipak moralo da se tanjira.

Pa evo preporuke ,,stručnjaka" za setvu NS semena
2cntunl.png
[/IMG]

ne mogu nikako da shvatim da evropa 90 od 185 do 210kg h, kod mene je najzastupljenija vrsta psenice, i svi je seju na 350kg h pa do 400kg. ja sam jer isto tako sejao, ali od pre dve god sejem apac i oko 250 kg h ...

Po meni ova tabela nema veze s mozgom,kad sam pricao sa strucnim ljudima iz NS semena rekose mi da sve osim NS 40 ide oko 300kg +-,a sad po ovome Evrope ide manje od Apaca.

Bacajte kao sto ste do sada, a ko zeli da proba a recimo ima oko 1ha u brazdu moze 10ari da izdvoji i proba ili gusce ili redje :) inace strucnjaka sa diplomom ima koliko ti dusa hoce :) use i u svoje kljuse:osmeh: tako je najbolje :ppozdrav:, da ne bi nas posle mnogoo::novac:: kostalo retka setva

Ja sam za sad posejao 6 ha psenice NS 40S. Seme je iz domace proizvodnje, zapraseno TYCOON-om. Isao sam s normom od oko 300 kg/ha. Juce sam obilazio, pocela je da nice. Setva obavljena 10.10. Dva puta predjeno teskom tanjiracom, i posejano IMT sejalicom.

Ja sam za sad posejao 6 ha psenice NS 40S. Seme je iz domace proizvodnje, zapraseno TYCOON-om. Isao sam s normom od oko 300 kg/ha. Juce sam obilazio, pocela je da nice. Setva obavljena 10.10. Dva puta predjeno teskom tanjiracom, i posejano IMT sejalicom.
Neće to valjati jer si sve usro sejući IMT sejalicom.Obavezno si se morao zadužiti i kupiti neku novu renomiranu ili pak neku "dobru" iz Švicu.

Smanjio sam povrsinu pod psenicom, a semena sam isao 300 kg/ha, semenske "Simonida", a moje seme od prosle godine, trijerisana, "LJiljana" 320 kg/ha.Prosle godine sam bacao 280 kg/ha, semenske, i bila mi je poredja.

Nazad
Vrh