Pšenica 2013/2014

A nisam napisao, tek sad vidim, išlo je 100 kg/kj.. Dobiće još valjanje kad se završi setva i to je što je za ove jesenje radove...

jel bolje posle sejalice da se izvalja ili samo drljaca, ili drljaca pa valjanje, nemam valjak trebao bih da pozajmljujem, pa me zanima jel m8u znaci valjanje, tj jel neophodno

Prošle godine je komšija zamolio jednog poljoprivrednika,koji radi sa kembridžom, da mu obiđe krug posle posejane pšenice.Pošto nema kembridž ,ostali deo parcele je urađen sa drljačom .Od nicanja pa do kosidbe ,deo pređen sa kembridžom je bio lošiji.

Gresite,nije isto za sve tipove zemlje da se valjaju.Povaljaj ilovacu i neces uopste imati roda.Kod mene su se u selu neki opekli sa valjanjem i vise niko ne valja,samo drljaca.

Jedan mali dodatak, ako smem... :osmeh: Ukoliko ne gresim, nije isto valjati po vlaznom ili suvom... Kada je suvo, valjanje je sasvim korektno uraditi, glatkim ili kembridzom zavisno sta ko poseduje ili moze doci u posed istog. Ako je nakon setve zemljiste vlazno, bolje je odustati od valjanja, nego praviti vecu stetu. Ako gresim ispraviceme neko od iskusnijih :ppozdrav:

Danas stiglo seme ns 40s, posto se dobro pokazao ove godine ce samo on biti na mojim njivama, rasturio sam 150kg/kj NP 20x20 i sutra ako Bog da setva, planiram jos samo da pozajmim valjak pa ako bude suvo i da je povaljam jednom..

map 12:52 je dobar kod nas se to koristi uglavnom, kolicina kome kako dzep dopusta od 100-130 kg/ kj

p.s. valjati posle setve pod mokrom ne samo da je glupost nego i nece moci zalepi za valjke ihaaaj

Nije samo valjanje po mokrom problem već i priprema za setvu pa i setva, kad se zemlja zagazi po mokrom ponaročito tragovi od traktora gde prođu tu slaba vajda od useva.

Protiv vremenskih uslova nemožemo ništa.

Sada malo I preterujete pa šta da radimo mi koji imamo tešku ,neoceditu zemlju? Da ne sejemo ove jeseni? Danas kada sam brao verovali ili ne trag od točka na beraču je oko 10 cm. Jednostavno upadne.

Sada malo I preterujete pa šta da radimo mi koji imamo tešku ,neoceditu zemlju? Da ne sejemo ove jeseni? Danas kada sam brao verovali ili ne trag od točka na beraču je oko 10 cm. Jednostavno upadne.
Od prilike tako ispada. Ako nisu idealni uslovi za setvu pesenica se ne sme pogledati popreko, a kamoli valjati ili nesto trece. Ako moze da se sprema i da ne lepi znaci da su uslovi za setvu i da treba ispostovati agrotehniku. Normalno je da ako se seje po mokrom, da ne kazem blatu, da niko normalan nece vuci valjak jer ce nalepiti pola njive na njega.

Nazad
Vrh