Pšenica 2013/2014

Pomagajte ako možete. Treba mi savet,da li mogu jednu njivu da očistim od sjerka sa žitom. Ako mogu da li je bolje na tu njivu ići sa našim semenom pošto ide više kila i valjda se više bokori.Bojim se da ga sjerak ne savlada.Njiva vraćena da se radi ali je pošteno urnisana.

ta kolega kako ne bi moglo posij koju oćeš i po potrebi poprskaj sa axialom i nemaš jeda

Kakva je sorta Ingenio,vidim da mnogo vas sije,kod mene u prodaji ima samo ona,hteo sam Apach ali nisam nasao.Kakva su iskustva,prednosti,mane,kolicina po h ?

Pa zar sekator ne resava problem i sa Sirkom??? Do sad nikad mi nije Psenicu savladao Sirak a sejao sam katastrofalne parcele koje sam prve goine uzimao u zakup i nikad nemoze Sirak da izbije dok ne ovrsim Psenicu... to su moja iskustva... Cim skinem Psenicu za par dana krece da zeleni do tad nista...

Mislim da ne suzbija,ali da ne idem sad na Bayerov sajt nije ni bitno mnogo.Sirak u psenici krece kasno da izbija,kad se prska psenica od korova njega jos uvek nema na povrsini.

Ja licno nikad nisam imao tih problema... Mislim da Sirak nemoze da sustigne psenicu ma koliko da ga ima u njivi... Kod mene niko nije imao problema ni na tanjiranim parcelama sa sirkom...

Hoce nekih godina da probije sirak kroz psenicu, pogotovo kad kisa presece zetvu 2-3 puta, i zetva se malo oduzi.

Moze sirak podjednako efikasno i u soji da se unisti za herbicidima za uskolisno. Ja sam sejao repu (ista hemija se koristi kao i u soji za uskolisno) u njivu koja je strahovito zarazena sirkom (prosle godine me kinezer u kukuruzu ispalio!) i sad nema nijedan sirak vise!

Neko je pitao kakav je ingenio? Kupuj i ne razmisljaj. Posej 170-200kg/ha i ::suncanje:: bez brige. Jedna od najboljih sorti psenice.

LJudi sta je ovo izvinite ali nikako drugacije ne mogu da pisem izadje mi neki vamppir i pise HAKOVANA STRANICA,dal se to jos nekom pojavljuje ???

Moze sirak podjednako efikasno i u soji da se unisti za herbicidima za uskolisno. Ja sam sejao repu (ista hemija se koristi kao i u soji za uskolisno) u njivu koja je strahovito zarazena sirkom (prosle godine me kinezer u kukuruzu ispalio!) i sad nema nijedan sirak vise!

Mani ti soju, govorimo o žitu. :)

Hteo sam reci da unistenje sirka je podjednako dobro i u jednom i u drugom usevu. Zito je u prednosti ako je njiva bas bas zagadjena raznim korovima, a ako je samo sirkom onda je mozda bolji izbor soja.

Hvala puno svima na odgovorima. Majku mu božju nisam bio siguran da li je sirak ili sijerak ali mi je urnisao njivu.Obećavam da ću da obratim pažnju u pisanju.Probaću da dam sve što treba pa kako ispadne.Hvala još jednom.

Danas posejano 13,5 kj pšenice, 8 kj NS 40S, setvene norme 135kg/kj iz domaće dorade, i 5,5 kj Baaltona, setvene norme 130 kg/kj, kupovno seme... Oba su dobila osnovnog đubriva elihir zorka šabac N:p:K 15:15:15 + 8 % Sumpora... Imam sutra da posejem još 1,5 kj Balatona i od nedelje kad skinem kuruz 2 kj zvezdane... I to je to za ovu godinu...

Nazad
Vrh