Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
osim pluga uslikao sam i pšenicu:)
moja

23012013403.jpg
23012013404.jpg

Mićkov tritikal
23012013407.jpg

ova mi je nešto bledunjava
23012013409.jpg

Ja sam juče slikao. Najranija setva Apach...
24pz6e8.jpg
Srednji rok setve.Pobeda..
jjkxsn.jpg
I najkasnija ,isto Pobeda...
2wpnynp.jpg

Ove godine su ponele kao nikad do sada.Samo treba ispratiti dobro svu agrotehniku do kraja i uz malo sreće od "onog" gore padaće rekordi.

Pa kad u mešalici prašim Mankogalom uvek merim po 50 kg vreće baš zbog lakšeg računanja. Ovo je sve 300 kg i manje ,jedino je Apach možda malo preko 200 kg. Danas sve pritisnuo teški i mokri sneg. Biti će bolesti ko u priči .Ni slična zima prošloj.Stalno nešto pada.Dožvljavo sam godine kada sve bude stočna hrana ,tako da je sve na dugom štapu.

Bice bolesti zbog gustine,zita su kao cetka,nemoze vazduh da dopre do zemlje,al nece jos da se javi,ladno je jos uvek,krece prilikom prskanja od trave,taman da se nesto turi,pa zajedno prskati....
A so se tice padavina ovo je nista,fali jos ohoooho,samo neka natapa,inace smo nagazili.

Pre neki dan na predavanju kazali strucnjaci da na psenici posle kukuruza ostalo vise azota,zato bi valjda trebalo da malo redukujemo prihranu

Valjalo bi videti kolicinu azota u zemljistu,tjs sta je ostalo,pa onda dejstvovati...ako bacis malo na npr ovakvu gustinu kao na slikama ima da budu dudinje,e a ako pa bacis mnogo ima da bude jos gusce i morace Moduss da radi zbog poleganja...

Baš sam pregledao neke dostupne analize na mom terenu. Azot se u najvećoj meri nalazi na dubini od 60-90 cm ( u proseku 85 kg čistog N03) kako idemo pliće sve manje ga ima 30-60 cm ... 30-60 kg od slučaja do slučaja... od 0-30 cm ima izmedju 18-22 kg N.

E sad po ovim nekim proračunima na nekim parcelama ni neće trebati da se daje bilo kakva prihrana jer će hrane biti . Postavlja se pitanje da li će koren pšenice stići do dubine od 60-90 cm i da li će se u toku vegetacije sa padavinama ta hrana spuštati još niže ...
Ja sam odlučio da na osnovu analiza iz mog neposrednog okruženja , veštačkog djubriva koje sam dao jesenas i ostalih parametara, dodam 80 kg/kj AN-a + druga prihrana ukoliko bude bilo potrebe isto sa 80 KG An-a . Prvu prihranu planiram za kraj februara početak marta, kada budu bili povoljni uslovi .

Prihrana je obavezna mera u zitu,tu je prinos...

@Dragan18
Da ne bude malo to djubreta za onaj Ingenio,njega slobodno "polivaj" nece mu biti nista...

dali je ovo istina ako bacis sad ureju i ako je uvati mraz da nece biti nikakve hrane za psenicu,ima da izmrne djubre gubi sav azot???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh