Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, vidiš i mi smo tanjirali... moguće je da su u pravu ovi iz PSS, da ima veze sa bolesti preduseva (suncokreta). Da nisu i tu u pitanju prokleti mikotoksini?! Mada me buni malo ta bela plesan koju sam primetio na semenju koje je u zemlji.
Takođe, što se tiče agrotehnike, i predusev suncokret i pšenica su imalu punu agrotehniku, pred pšenicu zaorano 150 kg MAP-a po jutru.
I opet se ta bolest javila samo na par njiva, na par mesta, mahom uzglavnice i u trakama, vidim da su se ljudi na forumu iz raznih delova Srbije žalili na ovu pojavu...

Ajd onda kod mene je situacija ovakva. Psenica na psenicu prosle godine DRAGANA a sada NS 40.ZUTILO je pocelo u jednoj traci da bi se polako ali sigurno prosirilo i sad je zahvaceno oko trecine parcele.Nije bio suncokret, nije bilo pulsara , radjena je analiza zemljista i po preporuci baceno jara mila djubrivo. Zaorani zetveni ostaci i sve ostalo po propisu. Posejana 17 .10. Listovi krecu od vrha ka dole da zute , crvene i samo se nadam da nece cela biljka da odumre.To su moja zapazanja tako da prica o suncokretu kod mene ne pije vodu.

- - - - - - - - - -

Hm, vidiš i mi smo tanjirali... moguće je da su u pravu ovi iz PSS, da ima veze sa bolesti preduseva (suncokreta). Da nisu i tu u pitanju prokleti mikotoksini?! Mada me buni malo ta bela plesan koju sam primetio na semenju koje je u zemlji.
Takođe, što se tiče agrotehnike, i predusev suncokret i pšenica su imalu punu agrotehniku, pred pšenicu zaorano 150 kg MAP-a po jutru.
I opet se ta bolest javila samo na par njiva, na par mesta, mahom uzglavnice i u trakama, vidim da su se ljudi na forumu iz raznih delova Srbije žalili na ovu pojavu...

Ajd onda kod mene je situacija ovakva. Psenica na psenicu prosle godine DRAGANA a sada NS 40.ZUTILO je pocelo u jednoj traci da bi se polako ali sigurno prosirilo i sad je zahvaceno oko trecine parcele.Nije bio suncokret, nije bilo pulsara , radjena je analiza zemljista i po preporuci baceno jara mila djubrivo. Zaorani zetveni ostaci i sve ostalo po propisu. Posejana 17 .10. Listovi krecu od vrha ka dole da zute , crvene i samo se nadam da nece cela biljka da odumre.To su moja zapazanja tako da prica o suncokretu kod mene ne pije vodu.

Azotna depresija,na suncokretu u trakama verovatno gde ima više žetvenih ostataka je izraženije-u otkosu,gde kombajn istresa pogače,izvejava komadiće,itd,i na ostalim njivama se da povezati sa tim gde ima više žetvenih ostataka-tu je izraženije,ili kukuruzišta gde je pliće orano,pa će svako sebe i svoj slučaj lako prepoznati,izraženije na ranijim rokovima setve,kod mene nema,prvi put u životu da nisam sejao prve nedelje oktobra,pa ovaj put hvala Bogu

Danas sam setao atarom obilazio svoje parcele, Ljudi daj boze da se ovo zutilo zavrsi na dobro! Svuda ga ima gotovo na svakoj parceli u jecmu pogotovo. Retko koja parcela da nema zutila.
@Mindjusar to sa suncokretom nema nikakve veze jer ove parcele u ataru koji sam obilazio suncokret nikad nisu ni videle, pred usevi su ili kukuruz ili jecam negde i parlog znaci retko koja parcela nema zutila. Srecom ja sam psenicu sejao 2.11 pa za sad u njoj hvala bogu nema ali jecam mi je zut 40%. Pitam starije ljude da li su do sada imali ovakvu pojavu kazu nedostatak zime pa jecam misli da je april a ne decembar i radi umesto da stagnira i ceka prolece...

Evo i moje psenice

Setva 18.10.2012
Simonida,predusev suncokret Neoma, bacen MAP 125/ha,tanjirano,
Slikano je pre nedelju dana ali nisam mogao da prebacim sa telefona

slika sa puta:

izbliza:

A evo i zutila :udri::udri:

Samo do komsije levo, ne znam sta je u pitanju.Prskano je glifosavom posle setve i kasnije sa Panterom.E sad budi pametan

Dejo ako me oko ne vara žutila ima i na uvratinama i po sredini njive. :sta: Na mojim parcelama pod pšenicom žutila nema dok na parceli pod ječmom ima okolo i po sredini.Isključujem nedostatak Azota jer imam i jednu parcelu gde nisam bacao veštak i nema žutila na njoj.Ko će potrefiti šta je u pitanju ne znam.

iza moje kuce posejano 5 ha psenice ukupno kod 4 gazde i zuta je kod onih koji nisu orali vec samo tanjirali lakim tanjiracama tj onim od 20 diskova. ko je orao, makar koliko za sada nema zutila. moja sva na oranju i sejana posle 20- og oktobra, za sada ima dobru boju i nije prerasla tj taman je za ulazak u zimu

Azotna depresija,na suncokretu u trakama verovatno gde ima više žetvenih ostataka je izraženije-u otkosu,gde kombajn istresa pogače,izvejava komadiće,itd,i na ostalim njivama se da povezati sa tim gde ima više žetvenih ostataka-tu je izraženije,ili kukuruzišta gde je pliće orano,pa će svako sebe i svoj slučaj lako prepoznati,izraženije na ranijim rokovima setve,kod mene nema,prvi put u životu da nisam sejao prve nedelje oktobra,pa ovaj put hvala Bogu

Nisam siguran da i ta azotna depresija pije vodu, iz razloga što je i suncokret dobio 150 kg KAN-a po jutru, a i pšenica 150 kg MAP-a, što bi trebalo da je sasvim dovoljno. Tome bih dodao i da je bila suša i da bi mineralna đubriva od prošle sezone prema rečima stručnjaka trebalo da su slabije rastvorena i da su preostala i za ovu prozvodnu godinu. Takođe je prisutna i ta plesan zrna, da li je još neko primetio tu pojavu? (seme je inače sertifikovani Apache).

Kako stoji korenov sistem na vašoj njivi?

Nisam siguran da i ta azotna depresija pije vodu, iz razloga što je i suncokret dobio 150 kg KAN-a po jutru, a i pšenica 150 kg MAP-a, što bi trebalo da je sasvim dovoljno. Tome bih dodao i da je bila suša i da bi mineralna đubriva od prošle sezone prema rečima stručnjaka trebalo da su slabije rastvorena i da su preostala i za ovu prozvodnu godinu. Takođe je prisutna i ta plesan zrna, da li je još neko primetio tu pojavu? (seme je inače sertifikovani Apache).

Kako stoji korenov sistem na vašoj njivi?
Te tvrdnje se neodnose na azotna đubriva-azot u bilo kom obliku,jer se on ili iskoristi,ili izpere ili izpari,četvrto nema,tako da to što ste u proleće bacili KAN,na to sad nemojte računati,gde god da je ali tamo gde vi mislite da je-tamo sigurno nije-na vašoj njivi

Dejo ako me oko ne vara žutila ima i na uvratinama i po sredini njive. :sta: Na mojim parcelama pod pšenicom žutila nema dok na parceli pod ječmom ima okolo i po sredini.Isključujem nedostatak Azota jer imam i jednu parcelu gde nisam bacao veštak i nema žutila na njoj.Ko će potrefiti šta je u pitanju ne znam.
Za ono po sredini je kriv fosil od mobilnog.Na uzglavnici ima jedna fleka od par kvadrata ali ono do komsije je katastrofa.To iz zute prelazi u narandzastu i crvenu

Evo i moje psenice

Samo do komsije levo, ne znam sta je u pitanju.Prskano je glifosavom posle setve i kasnije sa Panterom.E sad budi pametan

Na Glifosav zaboravi odmah. Totalni herbicidi na bazi glifosata ne ostavljaju rezidue, deluju isključivo kontaktno.
Ako na listovima nema crvenila nego su samo bleđe zelene ili žućkaste fleke u pitanju je najverovatnije nedostatak hranljivih materija, po svoj prilici azota.
Đubrio si ciklonom po vetru i pazio si da slučajno zrnce skupog đubriva ne preleti kod komšije. To je moja pretpostavka, ne tvrdim da je tako. Takve su se stvari meni dešavale. Od tada ne marim ako prebacujem đubrivo preko međe. Bolje da častim komšije sa pet kila đubriva nego da imam kljankav usev do sklada.

Saša P slučaj je bio krajnje delikatan. :haha: A završio se veoma lošim prinosom na tom delu parcele bukvalno se moglo špartati.

Parcela 6,5 ha.Deset godina vec sejano psenica na psenicu,jedna strana oko 2 ha.pocela da zuti u tragovima tacnije zute vrhovi lista.Orano u najvecoj susi preko leta e ta desna strana je bila vise grudovita prilikom setve nije bilo nimalo one sitne zemlje na dubini ulaganja semena ,zemlja je bila totalno suva bez trunke vlage .Citao sam sve postove i svima nam je samo jedno zajednicko duga susa preko leta i pocetkom setve.Moje misljenje da je to sve zbog nedostatka vlage,pre nedelju dana obisao sam parcelu posle kise cini mi se da se zutilo zaustavilo i kao da je lisce poprimilo malo zeleniju boju.Sutra ponovo obilazim da vidim kakva je situacija.

Bilo je vetra taj dan :osmeh: ali sam vestak svuda isto razbacio.Do komsije sa desne strane nema zutila,vec je zito modro.

Komšija, manii sad mikotoksine. Puna mi ih je glava. Oni su produkt metabolizma plesni, štetni su po zdravlje ljudi i životinja. Kupi minazel i mešaj ga u stočnu 'ranu i ne sekiraj se. Nisu relevantni po ovom pitanju.
Ako je žuto, odnosno bledo-zeleno, to je azotna depresija i može da ima veze sa ostacima suncokreta(čija razgradnja potražuje izvesne količine azota).
Ako je crvenkasto i narandžasto, kao popečeno, onda može da bude gljivično oboljenje. Šta bi moglo da ga izazove(osim što su do skoro bili povoljni uslovi za razvoj gljivica) ne bih da nagađam.
To što je plesnavo zrno iz kog je nikla biljka nemoj da te brine. Zrno je samo početna hrana za mladu biljku(kao mleko za odojče) dok ne pusti koren i ne počne da se hrani sama. Isto tako će da ti se uplesnavi i žito koje ćeš poseješ na tanjirić za Svetog Nikolu za žišku što ćeš da upališ na Badnje Veče. Ako si Katolik, onda si već danas posejao žito na tanjirić pa prati. Ako se ne nahvata bela plesan ja sam Petar Pan.

Šta kažu u PSS šta po tom pitanju može da se preduzme? Ja do pre nedelju dana, kada sam obišao pšenicu, takvih problema nisam imao ali ko zna šta me čeka kada odem sledeći put.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh