Nisu to silosi već kotobanje(čardaci)za kukuruz u klipu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Eto, a vidis da si imao sa sobom onu tvoju maca-mecu ona bi te sad ladno prenela do useva.Evo moje male,slikana iz auta(pada kisa pa mi se nije izlazilo iz auta,pa preko kanala do njive
Proces razlaganja žetvenih ostataka povuče dosta azota iz zemljišta,koliko ja znam
Pa kad budale ne znaju da pale ostatke kao mi.
To nece da valja ako je tako.Gde nadje tu prognozu,ja gdegod sam gledao minimalna temperatura oko -4?...........Po prognozi u ponedeljak-utorak kod mene u kraju -16C .
Kako će ova ranije pšenica koja izgleda ko da je april podneti te temperature ako je ne pokrije sneg?
Da li je neko uspeo sa sigurnošću da odgonetne pojavu žutila na pšenici ove godine? Na nekim njivama ima ga baš dosta, vidi se da žito boluje, listove se suše, postaju žuti, crveni, čak i crni. Sigurno na 15-20% njiva u našem ataru ima ove pojave, šta god da je.
Ono što sam sa sigurnošću konstatovao jeste sledeće:
1. Pojava se najčešće javlja u trakama i na uzglavnicama, predusev suncokret
2. Češće se javlja na lakšim, peskovitim zemljištima nego na težim
3. Definitivno nije u pitanju Pulsar jer se javlja i na njivama gde nije prskano sa njim
4. Koren pšenice boluje, a ponegde se javlja i bela plesan na samom semenu u zemlji
Ono što sam čuo od poljo službe jeste da se pojava javlja na žetvenim ostacima suncokreta koji je bio bolestan, tačnije tragovima koje je kombajn ostavio posle žetve.
To možda objašnjava zašto se javlja u trakama i na uzglavnicama. Zaštitar u poljoapoteci tvrdi da je Pulsar, no kako ga onda ima dosta i tamo gde nije njime prskano...
Vaša zapažanja, mišljenja?
Da li je neko uspeo sa sigurnošću da odgonetne pojavu žutila na pšenici ove godine? Na nekim njivama ima ga baš dosta, vidi se da žito boluje, listove se suše, postaju žuti, crveni, čak i crni. Sigurno na 15-20% njiva u našem ataru ima ove pojave, šta god da je.
Ono što sam sa sigurnošću konstatovao jeste sledeće:
1. Pojava se najčešće javlja u trakama i na uzglavnicama, predusev suncokret
2. Češće se javlja na lakšim, peskovitim zemljištima nego na težim
3. Definitivno nije u pitanju Pulsar jer se javlja i na njivama gde nije prskano sa njim
4. Koren pšenice boluje, a ponegde se javlja i bela plesan na samom semenu u zemlji
Ono što sam čuo od poljo službe jeste da se pojava javlja na žetvenim ostacima suncokreta koji je bio bolestan, tačnije tragovima koje je kombajn ostavio posle žetve.
To možda objašnjava zašto se javlja u trakama i na uzglavnicama. Zaštitar u poljoapoteci tvrdi da je Pulsar, no kako ga onda ima dosta i tamo gde nije njime prskano...
Vaša zapažanja, mišljenja?
Ono što sam ja zaključio po slikama koje su postavljali članovi u pitanju su lisna rđa i nedostatak azota. Sada me malo buni ovo sa suncokretom. Ne sumnjam u mišljenje stručnjaka iz PSS Kikinda. Nisam ni pomišljao na bolest suncokreta, a nisam ni znao da može bolest suncokreta da napada i pšenicu već u toj fazi.
Kod mene takvih pojava do sada nije bilo, a već kod prvog komšije ima u nekim minialnim razmerama. I kod mene i kod njega je predusev suncokret, oba prskana pulsarom sa razlikom samo u osnovnoj obradi. Ja sam orao, a on tanjirao. Biće da je stvarno to jer su kod mene ostaci suncokreta u velikoj meri zatrpani.
Planiram da u proleće prilikom prskanja protiv korova oprskam i protiv lisne rđe za svaki slučaj. Nek košta koliko mora da košta, ne volim da se kockam sa ozbiljnim stvarima.