Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo i par slika mojih pšenica sa različitim predusevima, a na nekoj se vii i "najsavršenija"" komšiska setva-inače solidni domaćina.
35bh649.jpg

14ig20i.jpg

2nh2nis.jpg

119v7tu.jpg

Danas na putu kroz Madjarsku,videli smo jako puno psenice posejane,gad boziji.
A isto tako,svaka,ali svaka je zuta i zuckasta.

U ovom trenutku me misevi jedino brinu. Magle nama, podzemne vode daleko, a macke se ulenjile. Azot 150-160kg/ha i treba da bude ok, ako je njiva u iole kondiciji.

Pre podne sam bio da vidim šta ima u pšenici.Fotoapart vidi bolje od mene.Ima baš mnogo bubica.

Nisam uspeo da ih uhvatim pošto se razbeže.
Ima i većih.

Ove slike sam prosledio stručnoj osobi.
Odgovor:

Sve ono sto ste slikali nije opasno niti znacajno za psenicu. Tamo gde ima veci broj sitnih crnih zivotinjica, to su pauci (vidite da imaju 4 para nogu). Sigurno je tu bilo jajno leglo, pa kada su se ispileli (na slici se vidi da su mali i tek izasli iz jaja) ostali su beli delovi i tragovi od jajnog legla na listovima, a moguce i kosuljice od presvlacenja, jer sigurno da ima i starijih uzrasta koji nisu usli u kadar vaseg aparata. Ovi organizmi nisu opasni za psenicu, jer se na njoj ni ne hrane. Pauci se mahom hrane drugim organizmima (sitnijim zivotinjama). Na drugoj slici, ona jedna jedinka insekta je lucerkina lisna pipa (Phytonomus variabilis), koja nema nikakve veze sa psenicom, vec se u prolece hrani na lucerki, a to sto ste je vi nasli na psenici, cista je slucajnost - ta vrsta provede zimu na nekim skrovitim mestima, pa je moguce da je tu doletela da bi nasla povoljne uslove da prezimi, ili je sasvim slucajno tu bila prisutna (narocito ako je u blizini luceriste). Dakle, ako je samo ovo bilo prisutno na psenici, a sami kazete da su biljke u dobrom stanju, onda nije trebalo da prskate. Ja razumem vasu bojazan i strah od gubitaka u proizvodnji, ali bi bilo dobro da u buduce, kada vam je nesto sumnjivo, konsultujete strucnjake sa terena , pre primene pesticida.

NEMOGUCE JE da toliko malo ima azota u zemljistu da ne moze da je izgura do 10cm

Povodom slike moje psenice,moram nesto da razjasnim,mada sam pomenuo_Ove godine suncokret nije prihranjen,a dao je prinos 1500kg po jutru.A pre toga vlasnik njive je prihranjivao useve sa kultivatorom u redove i mislim da se vidi na slici da je zbog toga njiva kao neka zastava.Znaci ipak ja azotna depresija.Sta je,tu je cim dozvole uslovi prvo cu tu njivu da prihranim sa jednom dobrom SAN inekcijom(zbog brzeg delovanja od UREE),a mozda i dva puta.

Simonida na suncokretistu, dva tanjiranja sejano u prvoj dekadi oktobra
1zoxlxs.jpg

Prvi komsija, sejao dan pre mene,suncokretiste obradjeno gruberom i predsetveno rotodraljaca.
9gx6bp.jpg

Komsija sa druge strane, kukuruz predusev, sejano krajem septembra,obrada dva tanjiranja teskom tanjiracom
2eme644.jpg

Bolje? Sumnjam. Izgleda odlicno. Posebno mi koren izgleda ekstra. Mada i strucno si ga izvadio.

Moglo je malo bolje da bude da nije dugo nicalo.... i da je dato malo Fosfora....ali kad se sagleda situacija nema razloga da ne budem zadovoljan!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh