Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Komsijina psenica,predusev je bio suncokret,neznam da li je prskao sa pulsarom.
Da li je to od njega,sto su crveni listovi?

Meni to liči na lisnu rđu što je uobičajena pojava za tu fazu ravoja pšenice, ali na proleće.

- - - - - - - - - -

Ja sam u nedelju sa prijateljem obilazio njegove pšenice,na ranijim rokovima setve ima tog crvenila,i ja sam se nosio mišlju da je od herbicida,dok nismo stigli do ove njive,koja je demantovala sve moje pretpostavke,naime njiva je bila više od 15god u parlogu,jer je pomalo močvarno sa trskom,ali ove godine je uspeo da obradi i da poseje pšenicu

A to mi već liči na azotnu depresiju, tim pre što je bio parlog.

Isto kod mene , na njivi od 1.5ha pšenica požutjela u ćošku koji je prvi put iskrčen i obradjen nakon više godina . Prvo sam mislio da je od herbicida jer ima tog žutila ponegdje i u drugim njivama ali ovaj ćošak nije vidio herbicide više godina .

Veoma lako može biti nedostatak azota pošto se uglavnom koristi đubrivo map koje ima male količine azota a pri tom nas prati dvogodišnja suša i ovo malo padavina što je palo nemože ni da razloži đubrivo koje smo uneli uglavnom na 5-10 cm dubine tako da se i kretanje đubriva po dubini i neodvija a pšenice sejane u optimalnom roku uglavnom sad imaju dosta razvijen idubok koren i bori se za svaku kap vode i hraniva.Sva ova žutila što su kolege snimile na svojim i tuđim poljima su uglavnom sa parcela gde je usev dobar i mator a to sam i danas video usput na jednoj parceli kod nas (žutilo na krugove).Nemojte da vas zavara da sojišta baš toliko ostavljaju azota iza sebe a kao dokaz je prošlogodišnji slučaj kod mene gde je na parceli sojišta trebalo uneti duplo više azota u odnosu na kukuruzište (rađena n-min metoda, pisao o tome u temi pšenica).Po meni jedina prednost sojišta je da se ranije skida od kukuruza i zemljište može da se na vreme obradi i kvalitetnije.Možda i grešim ali to su moja zapažanja.

Da dodam, pšenici treba još dosta kiše, bar ovde kod nas.

Ne verujem da je od pulsara sve moje parcele na kojima je pšenica su tretirane sa pulsarom nema nigde tih znakova a sigurno ima mesta gde je preklopljeno(krajevi,uvratine).
Par sličica sa današnjeg obilaska.
Prve tri slike su drugarova sejana 7.10. Isprobavana nova "LIDA" pa je semena otišlo malo više od preporučenog. 150 kg MAP+100 kg SAN

Malo me strah ovako velike pšenice!

Moja preko puta sejana oko 25 10.

Не желим да се удаљавамо од теме, али соја јесте махунарка и азотофиксатор, али је и "себична". Хоћу да кажем да пуно и исцрпљује земљу као на пример кукуруз. Најбољи азотофиксатори од популарних култура су луцерка, црвена детелина, пасуљ и грашак.

- - - - - - - - - -

Malo me strah ovako velike pšenice!

Неће јој ништа фалити осим што ће беспотребно исцрпсти земљу. Кад запрде мразеви доста ће лисне масе да измрзне а у пролеће ће да се обнови. Дакле два пута ће да пролази кроз исту фазу, а то кошта.

Ja sam ove godine sve uvratine gde je bila soja širine 8m prskao sa pola doze pulsara kad je soja imala dva lista i kasnije redovno sa 0,5l po kj i nevidim razliku gde je duplirano na pšenici tako da ostaci pulsara zasad ne dolaze do izražaja.

Malo kasnim sa odgovorom, sejano je 145kg/kj, tako je sejalica izbacila. To što je tako gusta je zbog bokorenja, pripreme i kiše. Predusev kukuruz, uzorano, rastureno 150 kg/kj 3x16, dva prohoda setvospremačem, setva, kembridž valjak, i dosta kiše posle :osmeh:. Malko me sada brine ovako velika gustina, ali joj spremam dobru prihranu, pa će valjda biti OK.

Kad smo kod izreka .Jedna od boljih što sam ovde čuo:"težak neki čovek,neće ni kako on hoće".Od @Matić@.

jus2kgo693kvnuhhwwp.jpg

Ovu parcelu smo prvu sejali 7 X ,predusev kukuruz.Do sada je nisam video izbliza .

Danas obilazio neka zita,situacija svuda ok,nema zutila,crvenkastih listova,buba i ostale gamadi,cisto kao suza, bar za sad.
Alinea
fotografija04811.jpg

Andino
fotografija04771.jpg

Nikol
fotografija04781.jpg

Sve parcele su orane.

my-nokia-695.jpg

Evo i jedne moje zuckaste psenice.I ja sam mislio da je nesto od hemije,ali uz razmenu misljenja sa starijima nije to.Posto sam i ostale suncokrete prskao sa istim preparatima,a tamo su sad normalna zita,stos je u nedostatku azota.Naime,ove godine ta njiva je postila. :) ,a suncokret je bio solidan,a jesenas sam bacio tu 150kg po jutru NPK 5:24:16,sto je izgleda malo azota za tu njivu.Na druge njive,bacao sam MAP,a i suncokret je dobio azot i nema zutila naravno.Evo u narednim slikama...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh