Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja zaoravam 7-20-30 i ureu. Imas na stranicama bilo kojeg poljoprivrenog instituta sve upute o nacinima primjene i preporucenim kolicinama za pojedine kulture. Isto tako vecina proizvodjaca mineralnih djubriva na svojim stranicama imaju savjete za odredjene vrste proizvodnje pa kom se da nek cita. Vecina njih preporucuju osnovnu gnojidbu u brazdu a sve ostalo su dodaci koliko ko zeli i moze.

Proba setve psenice u puno kuk. ostataka, gama 18 . Parcela je jednom plitko uradjena gruberom, sa leve strane je prohod sa branom a sa desne bez brane .
2vuncdk.jpg

Ja prošle godine sa 2x tanjiro pa bacio đubre pa zadrljo.
Po mom mišljenju je bolje zaorati.

Ja lično plitko orem za pšenicu jer nemam tehničke uslove za kvalitetnu redukovanu obradu. Po meni bi đubrivo trebalo rasturiti još pre prvog taniranja radije nego zadrljati. Tanjirača ga ipak koliko-toliko unese pod zemlju.

- - - - - - - - - -

Proba setve psenice u puno kuk. ostataka, gama 18 . Parcela je jednom plitko uradjena gruberom, sa leve strane je prohod sa branom a sa desne bez brane .

Kažem ja da je brana zakon, a još da si probao jedno parče i sa valjkom, makar onim ručnim za travnjak(kad već eksperimentišeš), mora da ima neko od komšija. Ja sam do sad lucerku valjkao komšijinim ručnim valjkom agregatiranim sa motokultivatorom.

Ja sam sejao sa olt gama 18 sejalicom koja ima one siljke pozadi koji zakrivaju seme i plus sam stavio jedan debeo lanac ali opet je po neko zrno ostalo nezakriveno pa sam zato pitao sta se desava sa zrnom kada ostane na povrsini...sta mu bog da tako ce da bude...pozdrav

Znaci bolje je prvo baciti djubrivo pa nakon toga krenuti u oranje ili redukovanu obradu?

Apsolutno!

- - - - - - - - - -

Ja sam sejao sa olt gama 18 sejalicom koja ima one siljke pozadi koji zakrivaju seme i plus sam stavio jedan debeo lanac ali opet je po neko zrno ostalo nezakriveno pa sam zato pitao sta se desava sa zrnom kada ostane na povrsini...sta mu bog da tako ce da bude...pozdrav

Isklija i ukoreni se ako ga niko ne pojede i ako se usled nedostatka vlage na površini ili ranog mraza ne zasuši.

Nikako mi nije jasno kako je moglo seme ostane na površini? Pa Gama svo seme ubaci u zemlju.
Na mojoj sejalici nemam ni te šiljke, niti bilo šta na sejalici iz diskova, pa seme opet ne ostaje na površini. Jedino ako je jako plitko spremljeno ostane seme iza traga traktorskih točkova.

Sve je moguće. Pisao sam ti i za one Game koje "pola piju pola Šarcu daju". Zavisi i kako je spremio.

Poslednja izmena:
Telnett jel dobro vidim da izmedju leve i desne strane nema neke razlike? Jedino što na desnoj strani nema jednog reda,dal se cev začepila ili je seme ostalo na površini. Ajd nas edukuj malo!

U masini je bilo seme koje je ne tretirano koje je izneseno ako slucajno uzfali pa je bilo unutra po koja slamka uglavnom seme nije gore nego nije ni curilo u tom redu . Daleko sam ja od nekoga koji moze da daje savete :cool:, sa slike se sve vidi :ppozdrav:

Katastrofa grbavo proorao psenicu .Bila magla pa "Zinor "(oko)nije radilo.Sramotame samog sebe a kamoli komsija.Najgore oranje sledeci puta posto se mora obrazđivati po ovim dolama.
16jn8t3.jpg
Pšenica živnula posle padavina .Izgleda da nema posledica od herbicida iako je bila suša i nije orano.:bravo:

Od povrsinskih herbicida za kukuruz na sledeci usev (psenicu) ne bi smelo da se odrazi. Reci agronoma iz Stapara.

Ja imam gama 18 trideset godina one igle pozadi su se polomile pa obicno posle setve prodjem drljacom a to mi je jedan prohod vise pa me interesuje kako izgleda brana ako neko moze da izbaci neku sliku jer sam resio da napravim nesto da vucem za sejalicom hvala .

Od povrsinskih herbicida za kukuruz na sledeci usev (psenicu) ne bi smelo da se odrazi. Reci agronoma iz Stapara.
Ali da makar malo pokvasi da bi se aktivirao i razgradio,a kod mene nije bilo kise znacajnije.Pogotovo sto ja idem terbis i acetohlor 2..2.,zato sam malo strepio

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh