Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas posejano 50 ari Simonide, baceno oko 170kg semena, orano pre kise i jednom proteran setvospremac, danas jos jedan prohod setvospremacem, posejano pa zadrljano, vlage ima i zemlja je lepo pripremljena

znači nemogu da verujem sta mi se juče desilo katastrofa.u selu je stanje sa psenicom tuga ziva.od 3,5 hektera posejanih 3 su moji.dobro ajde stvarno vreme suvo nije bilo sanse a sada kiša svaki dan nemoze se u njivu.i ja cekam da nastavim.juce pojašem moped da vidim jel niko balaton sejao sam još 17.10. vidim probija super bice reko nesto.kad vidim na drugoj strani komsiji neko završava oranje.reko ajde da vidim kako mu ide ako moze da palim i ja masinu.dok sam ja stigo dao drugog kraja njive on covek ode.kad tamo imam sta da vidim.lik se ladno okretao po mojoj sejanoj njivi.znaci nemogu da verujem covece.u sirini od nekih 6-7m sve uništeno,izrovano.moja njiva sirine mozda 70-80 metara lik odoravao i nije se vraćao njegovom njivom nego izlazio u krug preko moje napravio put ukopano do pola točka.nisam stigo da slikam otrcao sam po kola da ga stignem niz asfalt.nemogu da verujem.
kad budem sejao ovo ostalo moracu ono da zatanjiram pa ponovo da predjem sejalicom.psenica je nicala već.a sada je uništena.
nije njegova njiva inace bih mu se malo vozao po njivi pa da vidi kako je kad se gazi ipak sam tezi od njega.ali zato znam da ce on da je tanjira sigurno pa cu mu pustiti par brazdi preko njive pa neka skakuće preko razora+ekseri u mojim njivama jer se granicimo sa dve strane a kad posejem sve biće sa 4 strane moje

Ti si sada ljut i pises svasta. Nesmes ti njemu gaziti njivu. Moras to resiti na neki drugi nacin , jer to nicemu ne vodi. Ti njemu ,pa on tebi i tako do kozna kad. Nego izvedi ljude na licu mesta i napravi mu tuzbu. To ti je najkoreknije .

Ima raznih slucajeva,ipak posejano je vec bilo,mora se postovati. Eto ja posto koristim ferguson i nekad rakovicu,obrcem se na tudjim njivama retko kad i to samo kad je kukuruziste bilo,sojiste ili strnjika,na pripremljenju zemlju tipa tanjirano,drljano,sejano,valjano NIKAD To je ipak stvar principa,ako ja necu da mi gaze moje posejano necu ni ja drugima.
Ima istinita prica u nasem selu,covek jedini u to doba da imao najsiri keder oko 4.5metra i krenuo nekom u uslugu da vrsi zito,al dok isao putem nije mogao da vozi celim putem,jel uski su neki delovi zemljanog puta,kombajner vidi da ce morati da ugasi zito pored i upali heder,ovrsi tu gde isao pa valjda nekako se posle sa vlasnikom pogodio.

Cinjenica je da su svi ti putevi siri nego sto su trenutno, bar je kod nas takav slucaj, neki putevi su po katastru siroki 12-16m, a trenutno su jedva 3 m i posle se bune kad ih neko gazi. Nekada je nemoguce izbeci gazenje u mimoilazenju i slicno, ali to namerno gazenje pri oranju ili branju kukuruza i slicno ne podrzavam nikako. I sam sam imao problema sa kojekakvim skotovima koje je mrzilo da dva puta vise porubi njivu kad ore vec spusta plug u pola puta ,a kad izlazi izvuce zemlju na put i okrece u mojoj njivi al imam ja metode za takve idiote :osmeh:

Isti je problem i kod mene u moje selo. To sto pored puta nisu iskresali bagrem i nemam gde da prodjem velikim masinama , za to nema zasto da sebune kad im gazim da bi proso. Do sad jos mi se niko nije zalio. A za to kad prilimom bilo koje operacije okrevu tramtor pun zemlje na sred puta , za to vec sam sve opomenuo koji tako rade i nemam reci , do sada svi me poslusali.

Ove što traže po njivama stare novce sam oterao tako što pre oranja po celoj njivi razbacam nevažeće dinare. Pa kad vide da nalaze samo te bezvredne novce odustanu, jer shvate poruku.
Takve komšije rešiš tako što odeš kod nekog ko ima selektor i uzmeš, ili kupiš od njega otpad, tj seme trave i raseješ komšiji po njivi. Pa kad je pametan - nek se pati.

Imamo mi jednog becara iz susednog mesta nema sa kojim komsijom nije imao problema i onim preko i onim do sebe . Ja sam mu komsija preko puta i on okrece, neki rus, do 10m preko a radi sve temeljno a to podrazumeva da radi jedno 58 operacija pre setve . Toliko je ugazio da komsija nije sa ferdzom mogao da uzore ja sam jos i mogao posto je isao gruber pre . Nakon setve je on sejao kada je moje i komsijino niklo pa je opet okrecao po niklom a i izvukao je pola kamare kurzovine na put tako da su i drugi prelazili preko niklog zita . Nema tu vajde od svadje nego krecu represivne mere tj navukao sam mu onu kurzovinu na njegovu parcelu i okrecacu kad god mogu na njegovom a kako vidim i komsija ce . Ono sto je ugazio sam razbacio seme i zavukao gruberom .:sjasi:

ma izmedju nas nema puta.udara njiva u njivu direktno njegov put je sa druge strane.da je bilo suvo i ne obradjeno u redu ne bi se ni poznavalo ni stetilo.i ja sam moju njivu obradio nisam točkom zgazio u njegovo iako nije bilo obradjeno nego sam se za tri sirine tanjirace u moje okretao pa posle iso popreko.nego on samo izlazio i okretao u moje i onda odoorao par puta i to opet izlazio pa pravio krug preko moje pšenice da se ne bi vraćao u nazad preko brazdi.
u redu je kad nema puta nije problem ne ljutim se po suvom ako nema gde da prodje berač ili prikolica da ne ide preko kanala.ali isamo da je malo bolje pogledao psenica niče.vidi se izasla je ja hteo da slikam da se pohvalim ovde kako povaljano ravno ko tepsija kad ono mrak na oči.a još ono obradjeno nakislo.zeludac me boleo ceo dan

ma znao bih ja kako nego to uopšte nije njegova njiva.on je to uslužno radio i iz drugog sela je i nisam ga znao do juce. nije kriv sad vlasnik parcele da mu ja tu nesto gazim.dobice par brazdi popreko i par letvi sa ekserima ali u mojem tamo gde mislim da ce opet gaziti pa neka proba

Kako vidim nastupio je neverovatan krkanluk a to je medju najgorim osobinama . I ja po nekada okrenem kada je bas potrebno na tudjem al onda to uradim gruberom a nikada po posejanom . Ako je tesko dignuti masinu 2 metra ranije onda je to "boli me stojko" .

Nije mi to jasno . Eto kad nas baš ima konja al nikom ne pada na pamet da okreće na tudjem , nema smisla preći jednom preko tudje njive ni kad je suva a pogotovo kad je vlažno a o okretanju po posijanom , :sta: , evo prvi put čujem . Uvjek se sjećam kad sam ko mali teko počeo da orem , i bila je komšijina lucerka pored . Nisam okreto na njegovom ali je sa pluga spadalo malo zemlje na njegovu djetelinu . Čovjek nije ništa reko al je čeko priliku kad smo sijali da baš dodje tad sa lopatom i sklanja zemlju sa svoje njive , svi mi je reko i od tad pazim. Ima jedino gaženja kad se pokvari njivski put pa neki izbjegavaju blato , al ako dobro odoreš nema problema.

Isti slucaj i kod mene prekljuce neki lik ima njivu preko puta moje i ode da ore a ja imam psenicu posejanu kad on okrece po psenici ja stanem reko sto okreces pa kaze nisam puno inace moje njive su sve na medji jer ja koju god njivu uzmem u arendu ili kupim odma izvedem geometra jes da kosta ali posle mirna backa nema price i rasprave ko je u cije usao.Ja otkacio i lepo ga izvedem iz traktora i pokazem mu medje i posto u nivi stalno imam pantljiku lepo je razvucem i obelezim mu dokle je put posto ga je on odorao 3m,a inace je 5m i fino mu po naski objasnim stane li mi na njivu jos jednom ima da ti zapalim traktor posle je dosao kuci meni i mome ocu da se izvine i da mu se nece to ponoviti.Jbg ja sam mozda malko i specifican i excentrik ali kod mene vazi:TUDJE NEDIRAM SVOJE NEDAM i to svi znaju i postuju i do sada sa nikim nisam imao svadju ili bilo sta zbog medja i njiva!Pre par godina imao ja neku njivu uz sumu i tu ja posejem lucerku jer nema puta nigde oko nje samo ulaz u njivu duz njive jendek a sa tri strane je suma aj reko pravo mesto da mi je negaze kolima i traktorima kad jedan dan dodje mi komsija i kaze eno ti napravili put kroz lucerku ja tamo kad oni posto je svugde bilo blato kroz sumu isao neki puteljak i oni ga nanjusili i svi tuda progazili i po sred lucerke.Ja fino kuci potpalim kovacku vatru i otklepam 4 siljka od neke celicne armature ostri ko zilet lepo ja to odem i postavim ali tako napravio da kada probusi gumu mogu samo da je bace nema krpljenja 14 automobila je izbusilo od 2-4 gume u jednom danu je njih troje ostalo u njivi i nikada vise nikome nije palo na pamet da skrene kroz lucerku.I jos sam u sumu otisao i na tri mesta odsekao stabla i srusio preko tog puta da nemogu tuda vise da idu i od tada sto se tice gazenja nemam problema gde god su moje njive putevi su ko piste svako prolece i jesen ja fino ih isetvospremiram u sirini njive i nikada neostavljam razor do puta nego da bude ravno.Izvinjavam se za ovoliki OFF

Nikakav tu dogovor i tuzbe ne pomazu ako je komsija na njivi neopevano djubre...to se resava drugim metodama. Neki su definitivno zalutali u poljoprivredu, ponekad pomislim kako bi atar bio mnogo bolje mesto da su te persone na nekom drugom mestu(na nekom drugom poslu).

Nikla psenica sejana 20.10. Nista lepse nego kad se seme poseje kako treba, uz to povalja, pa psenica nikne sva za jedan dan...Kad se setim prosle godine, i nekih parcela, kad je psenica nicala od novembra, do februara, muka me uhvati...

danas proteran setvospremac, posejano i podraljana parcela od oko 70 ari, posejana Simonida , kolicina semena 250kg

InDŽENIo...:) ... radjeno setvospremačem...
2lmqwq8.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh