Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gledam danas ove nikle psenice, i vidim da ljudi uopste nisu imali u vidu kvalitet semena i setvene norme, jer su vecina psenica vec sada kao cetke. Jos kad se to sve izbokori .... Bice razocarenja.
Takodje sam isto primetio,vec sad se nevidi zemlja koliko su guste.Kako li ce to dalje da prodje,jel ima neko iskustva?

Proce dobro,samo treba na vreme baciti vestak dogodine....
Problem je sto smo navikli na neke tuzne psenice pa nam ova cudna,jel ipak je godina za sejanje i nicanje psenice odlicna davno nije bilo ovako...
I kod mene je kao cetka,a nisam presao 175kg/kj.

Evo nekog iskustva iz prošle godine, mada to naravno nije mjerodavno.

Prošle godine sam sijao Euclid . Sijačica je bila otvorena na cca 180 kg zbog sjetve Srpanjke i naravno da se zaboravilo namjestiti na 130 kg/kj. Kad sam primjetio bilo je već pola posijano. Vizualno sam pratio razliku do vršidbe i činilo mi se da će tu bolje curiti. Vršio mi je Claas Lexion 570 i stjecajem okolnosti nisam bio u kabini da vidim razliku u prinosu. Na vagi je bilo 44 m/kj.

Ove godine je opet sticajem okolnosti Euclid posijan preko 150 kg/kj a Srpanjka preko 210 kg/kj. Sjetva bilo 10.10. Sad je kao što pišete "četka" i opravdano mislim kako će biti u vršidbi jer i ove malo kasnije sijan izgledaju - nikad bolje.

Mslo sam pojačo gnojidbu + folijarno.

Rapsodija,Simonida i Ingenio(njega manje)....sejacu onoliko koliko preporucuju kad budem imao Horsch mehanizaciju.

Ove godine sam vrsio usluzno Srpanjku,al je to neko mini zito,nisko sve pada ispred puza,nikad da uvuce,bilo negde oko 3200/kj.

Da sam juče umro, ne bih znao da može ovako sejati.Druže, ako si Ti zadovoljan, onda je u redu.

sta da ti kazem ja moje njive nisam slikao,imam 5 ha psenice posadjene rasturivacem licno sam posadio Rakovicom bacio sam oko 300 kg h psenice,ja nemogu da kazem da nisam zadovoljan jer u poslednjih 7 godina meni je prosek od 5 do 8 tona po hektaru,nevidim razlog za nezadovoljstvo jer ako je zemljiste preradjeno na dubini od 15 cm,baceno je dovoljno semena,baceno je 400kg npk plus 300kg kan u prolece nevidim razlog da psenica podbaci osim nedaj boze nepogada.kod mene je zemlja nesto teza i nemo mnogo nacina da se uradi kvalitetno.

Ja sam sejao Alineu,Andino,Nikol,Eurofit i Apac tek trebam da sejem(cim stane kisa stajnjak da izvlacim pa setva)i svuda oko 140-150kg/kj.Jos uvek nije niklo a kad nikne mogu radnike da skupim da je malo razrede.

Meni je Apac najbolje rezultate davao kad sam ga sejao oko 150kg/kj,tjs kad sve uzme svoje izadje oko 125kg/kj,a kad sejes po preporuci onda je prc prc.

Koji je ovo traktorcic?

to je traktor rucne izrade,napravljen je pre dvadesetak godina,napravio ga je moj stric tj.otac od ovog decka koji ga vozi,veoma zanimljiv traktor sada trenutno koristi benzinski motor od nekog opela 1100 cm2,a kada je napravljen imao je dizel motor 45ks,moze da ide toliko da moze da se prvrne znaci preko 100 na sat bez problema,ima dva menjaca ugradjena isto od opela,stvarno je dobra stvar ovaj rasturivac je isto rucno napravljen i pokrece ga elektro motor 12v.traktor moze da sluzi za sitne poslove i za razne zajebancije.:osmeh:

to je traktor rucne izrade,napravljen je pre dvadesetak godina,napravio ga je moj stric tj.otac od ovog decka koji ga vozi,veoma zanimljiv traktor sada trenutno koristi benzinski motor od nekog opela 1100 cm2,a kada je napravljen imao je dizel motor 45ks,moze da ide toliko da moze da se prvrne znaci preko 100 na sat bez problema,ima dva menjaca ugradjena isto od opela,stvarno je dobra stvar ovaj rasturivac je isto rucno napravljen i pokrece ga elektro motor 12v.traktor moze da sluzi za sitne poslove i za razne zajebancije.:osmeh:

I ja sam pravio traktorcic od peglice tj fiat 126p. Isao kao zmaj i brzo i sporo na kraju sam ga izgustirao i prodao. :ppozdrav:

Evo ovo je moje ćereslo za prihranjivanje miševa

Picture015-6.jpg
[/IMG]

Jedva ih našao,a ako moderatori ne nađu za skladno,nek' brišu ovaj post,ja mislim da je dobra stvarčica

http://gumotehnika.nsnadlanu.com/

sta da ti kazem ja moje njive nisam slikao,imam 5 ha psenice posadjene rasturivacem licno sam posadio Rakovicom bacio sam oko 300 kg h psenice,ja nemogu da kazem da nisam zadovoljan jer u poslednjih 7 godina meni je prosek od 5 do 8 tona po hektaru,nevidim razlog za nezadovoljstvo jer ako je zemljiste preradjeno na dubini od 15 cm,baceno je dovoljno semena,baceno je 400kg npk plus 300kg kan u prolece nevidim razlog da psenica podbaci osim nedaj boze nepogada.kod mene je zemlja nesto teza i nemo mnogo nacina da se uradi kvalitetno.
Probaj jednom isto tako da isfreziraš i poseješ žitnom sejalicom makar onom od 200 eura što kaže Minđušar pa da vidiš šta je bolje.
Ja razmišljam da nabavim sejačice sa despozitorima za veštak da bude ravnomerno raspoređen pored svake biljčici jel nema šanse da se ravnomerno razbaca veštak na svaku biljku na parceli pa ne znam kakav da je rasturivač ,neki kraj ,ćošak ili bliže do komšiji garantovano ostane bez veštaka ako ne celog ono bar nekog dela.
A vidim da mnogi seju ciklonom.
Ja imam problem sa jednim komšijom uvek mi "uprska" njivu sa tavanušom pa ne mogu ostavljati za seme.

Pored bacanja vestaka na vreme i vise puta, trebace ga baciti i bas dosta na takvu gustinu. A na takvu gustinu, ko je jos bacio dosta NPK? I sad ce da se baci kao dosta N na prolece, i to iz dva i vise puta? Sumnjam. Neki hoce. Zato sam i napisao da ce biti dosta razocarenja.

Slobo te uzrečice su važile nekada danas ih nauka mlati.
Ove godine ko je imao redak kukuruz bolje je prošao a šta je bilo zadnjih par godina?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh