Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ми смо ове године посејали све сејалицом. Није се журило као прошле године па сејало и растуривачом.
Сејао сам и другима, углавном су људи сејали од 165 кг/кј до 200 кг/кј. Ми смо нешто мање, али зато ми је на свим њивама семенска. Немам ништа своје од прошле године да сам оставио за семе.
Примети се мало да је моје за нијансу ређе од других, а ево како изгледа.
imag1288.jpg

Ne boj se gustog zita i retkog kukuruza

Gusto žito mora i da se na'rani,a ako se ne na'rani,i 200kg/kj da poseješ biće retko! Za moje se neplašim,dobilo je 28-42 kg/ha azota,105-160 kg/ha fosfora,i gde je falilo i dovoljno kalijuma,a dobiće na proleće još oko 200 kg/ha azota čistog,pa nek gricka
Setvene norme su mi bile BALATON i KOMAROM 135kg/kj,a INGENIO 120kg/kj,jer je u odnosu na BALATON i KOMAROM bio 25% krupnijeg zrna (mereno) pa nisam smeo ići sa ređim sklopom,inače moje dorade INGENIO 96%klijavost,94% energija klijanja

ovo ti je sejano na oranu njivu,a ove druge su na tanjirano pa su za sada bolje ..
Слобо не знам да ли је ово упућено мени, али ако јесте, ја већ 5-6 година не орем за жито. Откад смо купили тешку тањирачу, угару смо избацили.

mi smo posejali rapsodiju u kolicini semena 250kg/ha uz prethodno baceno djubrivo 300kg map+200kg ureje po ha,psenica je posejana u optimalnom roku 15oktobra i vec je lepo nikla. slike ce biti kasnije

Jeste li sigurni da je 300kg/ha Map-a dovoljno? :osmeh: Voleo bih videti tu analizu gde je potrebno 100+ kg/ha Fosfora.

postoji neka norma gustine psenice,za dobar prinos psenica mora da ima idealne uslove,kvlitetnu agrotehniku,seme,vremenske uslove i prvu gustinu,psenica koja je retka nemoze da nadoknadi gustinu a gusta nemoze pravilno da izbokori i cesto klas bude sitan i ima sitnih zrna,kada se posadi po ps.u onda nema greske.mislim da to svako od vas zna preterana gustina moze da napravi problem dogodine a jste lepo sada u njivi kada pogledas izgleda kao tepih.

Tako je. Gustina setve nije problem samo sa aspekta djubrenja, vec i sa aspekta zastite. Sve te guste ce morati da se prskaju dva puta. Dakle opet finansije, i vera da je puno ljudi spremno na to.
a dobiće na proleće još oko 200 kg/ha azota čistog,
A regulator rasta obavezno? Jel mesas sa jos necim, ili mora sam?

Samo da napisem jednu stvar... Prije par stranica je covjek pitao sto bude sa sjemenom koje se ne "sakrije" u zemlju nego ostane "Misevima na izvol'te"?

Ne bude mu nista dok ga misevi i ostale spodobe ne pronadju, kako biljka psenice u divljini opstaje, izbaci sjeme i opet nikne i krug se zatvara i to je to...

Jedne davne godine dok sam ja jos bio klinjo je moj otac sijao djedu psenicu rasipacem za gnojivo na tanjurano zemljiste i uhvatila ga kisa i nije stigao zadrljati. Psenica je te godine bila odlicna, a vremenski uvjeti tad nisu bili toliko ekstremni kao ovih adnjih 5-6 godina... Sjeme naravno neizredito, netretirano s tavana... Nikad svoje sjeme nisam tretirao s nicim i uvijek je prinos bio kao i sa sjemenskom robom. Pricam o sortama GABI i Super zitarka s kojima imam iskustva.

Receno mi je na fakultetu da je zadrljavanje sjemena u zemlju samo borba protiv ptica i miseva da teze nadju sjeme. Ako netko moze garantirati da stetocina nece biti, sjeme se ne bi trebalo zatrpavati uopce u zemlju. Naravno, kad se pokrije rahlom zemljom da je sjeme uvijek u vlaznim, optimalnim uvjetima i da je klijanje i nicanje nemjerljivo bolje, ali ako je imalo normalna godina, nici ce i ako ostane vani i garantiram da ce se normalno izbokoriti... Prinos ne mogu garantirati, ali eto kod mog djeda se te godine nije nista isticao ni po losem ni po boljem od ostalih u selu.

ko kaze da ne valja da je na povrsini , evo kako jedan veliki gazda kod mene u komsiluku to radi i ne vidim da mu je lose, zemljustine kolko `oces, ne pita za cenu na vecito , a ima i kombaj sto ``sam meri vlagu` `
::namigivanje:: bolje prolazi od mene sto se trudim da je zabodem na 4cm

zzz1.jpg

zzz2-1.jpg

Sto se ti meris sa njim. On je on a ti si ti. Nemora da znaci da on zna sve ako ima dobar dobar kombajn.

ma ne merim se, napisao sam vise onako sarkasticno ... kad sam video pre neki dan, na parceli pored sam bacao svoj prasak za zimsko , setio sam se price odavde sa foruma, kako je neko video kako ljudi seju cikolonom i drljacom, mali paori , pa jos posle kukaju kako nije rodilo i tad sam hteo da napisem , a ovo je sad i dokaz , da nema mali i veliki , ima samo hoces da uradis kvalitetno ili neces ... ziveli :ppozdrav: samo da bude dobra cena na leto , bice dobra i ova sa povrsine i ona zabodena ::namigivanje::

Uzda se u intenzivno bokorenje.:osmeh:
To nije tesko proveriti, bacite sami u bastu recimo 30 zrna psenice, i pratite koliko ce da nikne, i sve jasno. Osim ako neko vise voli eksperiment na par hektara.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh