Samo da napisem jednu stvar... Prije par stranica je covjek pitao sto bude sa sjemenom koje se ne "sakrije" u zemlju nego ostane "Misevima na izvol'te"?
Ne bude mu nista dok ga misevi i ostale spodobe ne pronadju, kako biljka psenice u divljini opstaje, izbaci sjeme i opet nikne i krug se zatvara i to je to...
Jedne davne godine dok sam ja jos bio klinjo je moj otac sijao djedu psenicu rasipacem za gnojivo na tanjurano zemljiste i uhvatila ga kisa i nije stigao zadrljati. Psenica je te godine bila odlicna, a vremenski uvjeti tad nisu bili toliko ekstremni kao ovih adnjih 5-6 godina... Sjeme naravno neizredito, netretirano s tavana... Nikad svoje sjeme nisam tretirao s nicim i uvijek je prinos bio kao i sa sjemenskom robom. Pricam o sortama GABI i Super zitarka s kojima imam iskustva.
Receno mi je na fakultetu da je zadrljavanje sjemena u zemlju samo borba protiv ptica i miseva da teze nadju sjeme. Ako netko moze garantirati da stetocina nece biti, sjeme se ne bi trebalo zatrpavati uopce u zemlju. Naravno, kad se pokrije rahlom zemljom da je sjeme uvijek u vlaznim, optimalnim uvjetima i da je klijanje i nicanje nemjerljivo bolje, ali ako je imalo normalna godina, nici ce i ako ostane vani i garantiram da ce se normalno izbokoriti... Prinos ne mogu garantirati, ali eto kod mog djeda se te godine nije nista isticao ni po losem ni po boljem od ostalih u selu.