Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Druze a koja je to agrotehnika pa da znamo i mi dogodine

- - - - - - - - - -

Znaci sve je ok samo da sam povecao sa semenom?
sve si ok uradio, analiza je tu, dao si dve prihrane, zaštite , jedino što si možda potencijalno pogrešio vreme primene prihrane, moguće je da su neke malo jače kiše i onaj sneg saprali azot dublje, a da mu je baš u tom momentu trebao da završi bokorenje znači možda si rano išao da prihranjuješ -početak februara sa AN-om ili kasna prihrana sa ureom . Bez bokorenja ili uz premalu normu setve nemamo dovoljan broj klasova po m2 i to je u 90% slučajeva uzrok lošijeg prinosa.

da li moze da bude uzrok retkog zita i loseg klijanaja to sto se radi sa lakim tanjiracama i ne postigne se dovoljna dubina prilikom tanjiranja?

Takođe balaton podbacio sa setvenom normom 100 kg po kj.Sve dobio ali džabe redak je bio iz kombajna se vidi zrno ko dva apača ali nacurilo 3 t po kj.Izgledao ko da će prebaciti 5t.Onaj sa normom 140 kg po jutru "samo" 1,2 t po kj više doduše i nešto bolja zemlja.
Inače kod nas se pšenica seje na najlošijim zemljama zato što su ove dobre rezervisane za soju i kukuruz. Čuo sam da je jedan meštanin na 5,5 kj imao 3 vagona baš na tim dobrim zemljama.Čovek navodno nije ni bio na njivi drugi mu i kosili i merili.

da li moze da bude uzrok retkog zita i loseg klijanaja to sto se radi sa lakim tanjiracama i ne postigne se dovoljna dubina prilikom tanjiranja?

Ko što reče Matić, to ne bi trebalo da bude problem, pa negde se radi sa till - planterima ili bez obrade uopšte, znači direktna setva pa imaju fenomenalne prinose . BItna je samo dubina setve , seme ne sme ostati na površini , mora ući na 3 cm minimum( toleriše se do 2 cm donekle). U plićem sloju zemljišta ( do 10 cm) se nalazi vlaga ukoliko je sušna jesen , plića obrada bi značila i čuvanje vlage za klijanje, tako da plića obrada tanjiračama i gruberima-teškim kultivatorima treba da ima prednost, odgovor izvuci sam.

@Milos88
To je jako velik problem,ako se neposeje kako treba,tjs plitko,ne ukoreni se kako treba,pa nema lepo bokorenje,pa je prca mraz,pa susa,nemoze da izdrzi tempo...To ceprkanje po povrsini,kao lepo sitno bice dosta za zito,spakuj i baci,nema roda,mora da se razvali zemlja,uz obavezno valjanje..

Ja sam radio sa setvospremačem 3 prohoda pa 1 lakom tanjiračom + još jedan prohod setvospremačem. Produbio sam sloj od 15-20 cm, tu je bila jedna od najboljih pšenica!

Tako sam i mislio kako pisete, pitam posto tanjiram sa nosenom tanjiracom Leskovackom 32 tanjira, posto nemam velik traktor, ali slabo kopa, pa mi je sumnjivo uvek za dubinu, plitko mi je...na nekim suvljiv delovima mi ostane i seme malo gore...ove god cu orati umesto tanjirati, naravno ako vreme dozvoli i ne bude suse, bas da vidim razliku....imao sam super prinose (37,38m/kj) bar za mene, u odnosu na neke koji imaju vece traktore i masine, naravno da ima i boljih prinosa, ali koliki su proseci kod nas ja sam prezadovoljan....da ne skrecem sa teme, hvala vam na odg, def cu orati ove god, ubedjen sam da ce biti bolje....:ppozdrav:

Ja sam 2 prohoda sa nosenom tanjiracom od 24 tanjira 1 prohod setvospremacem, sejano sa rasipacem i opet tanjiraca sa ispravljenim baterijama.
Skoro nisam imao bolje nicanje i cescu psenicu.

To sam cuo i od jednog priajtelja dok smo predavali na silosu, da je isto kao ti radio sa istom tanjiracom i da mu je super niklo....samo je poenta do zemlje, kod nas ima ritske dosta, gde i sa vecim traktorima ljudi imaju nekad probleme, dok je atarska pesma....

Ja sam samo dva puta prešao spremačem sojište (prvi prohod ukoso a drugi u pravcu setve) i opet se nakupilo u proseku 4060kg po kj na 10kj a valjanje pod obavezno posle setve a bogme i sproleći ako vreme dozvoli.

Kad je valjak nek je kembridž . Već duže tražim ortake da kupimo pravi kembridž , jer kad bi ga i kupio sam svi bi ga koristili , al ljude je teško ubijediti.

Popodne sam je zavrsio,a izasla bedno.Na 11 kj ukupno je bilo 22300kg.Pola je bio Andino a druga polovina Nikol.Kad sam vro Nikol 2 kruga vozim i nebude bas pun bunker,katastrofa.Dok je Andino dosta bolje podneo i vise ga nacurelo.Evo jedna slika sa zetve te psenica.
fotografija09971.jpg

Sutra skidam po meni najjacu psenicu,Eurofit i Apac.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh