Današnja proba.Vlaga od 18 do 20%.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
dodaj jos 2-2.5% dok prode preko kombajna (licni iskustvo)Ja sam danas u podne merio vlagu na zvezdani, 17,6% ali vreme kilavo takoreći bez sunca, kad bi upržilo moglo bi raditi.
dodaj jos 2-2.5% dok prode preko kombajna (licni iskustvo)
to si potpuno u pravu,psenica gubi svakim danom,nije strasno ako ostane suvo vreme ali ako nastave kise bice znacajno umanjen prinos i kvalitet.meni licno psenica nije onakva kakvu sam zeleo da bude ali sta je tu je.Razocarala me je Ingenio prve godine sam je posejao bila je veoma dobra ali sada je zrela a zrno joj je ocajno nesvidja mi se nikako onakva psenica,ja neznam sta treba da s uradi da bude kako treba na drugim parcelama je Balaton i Pobeda i oni su dobri sto se zrna tice mnogo su kvalitetniji,mislim da je ona visoka temperatura napravila problem,psenica je preplanula a sada ce pocetii da beli a jos kada bude neka mala cena pa tek ce onda biti veselo.Moje viđenje je da će prinos pšenice svakim danom čekanja biti sve manji.Danas obišli desetak njiva.Neke moje i naravno neke od drugih domaćina.U obilasku smo bili pre tačno sedam dana i razlika je drastična u negativnom kontekstu.Klasovi koji su povijeni imaju da kažem lepa popunjena crvena zrna.Svi klasovi koji stoje uspravno imaju bela i jako štura zrna.Radio sam na analizama pšenice preko 10 god i ovo nisam do sada video.Po nekim našim procenama tih pravih klasova je oko 10-15%.Sam klas je počeo da crni i menja boju.Rađena je bar kod mene zaštita presingom i u samom cvetanju duet ultra.
Sa pologom je situacija ta da ovo što je sad poleglo ima ga i ovakvog i onakvog ,a ono što je poleglo pre one paklene nedelje nema jednog zrna vrednog pažnje.Obratite pažnju na svoje pšenice jer jako lepo izgledaju sa asfalta ali kada se okrune klasovi nastaje iznenađenje.Ovo što je do sada košeno je jako šarend prinosa simonide od preko 5t/kj do prinosa 1,2t/kj.Na nekim parcelama koje su legle 90% košeno je nepune 4t/kj ,a na nekim koje su legle samo 10% ni 2t/kj.Nema pravila i verujem da će se mnogi iznenaditi kada kombajni uđu u njive.
kazi mi jel Agromil vrsi otkup i prevoz interesuje me u slucaju da ne nadjem neki blizi otkup jer planiram da prodam jedan deo psenice nemam je gde smestiti.danas zvao sve brojeve koje imam za psenicu i nudi se od 17 do 18 din po kg jedino ovi iz Blace jos neznaju skojom cenom ce izadju tj Timotijevici dok Aki komerc kaze da mu netreba psenica jer ima od prosle godine a i da u Vojvodini ima na 16din tako da nejverovatnije dacu Agromilu po 18din ono sto nemam gde da smestim jer hoce da mi posalju kamion na njivi.I da kod nas psenica jos zelena za 10 dana nema nista od vrse