Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Veceras mali agronom i ja isli da obidjemo ovu parcelu.Alinea je posejana,i najlosija psenica koju imam,bar na oko.
Kaze agronom u subotu proba.
fotografija09631.jpg

fotografija09661.jpg

i mi smo obilazili psenice verovatno krecemo u sbotu,danas zadruga kosila celo posle podne,vlaga u 8 sati uvece 20%. Sve u mlin u Veliku gredu na susenje.

Ja kosim sutra Simonidu,danas vlaga u podne 17.5,do sutra posle podne ce valjda jos pasti .Javljaju neku kisu u subotu-nedelju pa necu da cekam.Koliko mi uzmu za susenje toliko ce mi i kisa upropastiti.

danas zvao sve brojeve koje imam za psenicu i nudi se od 17 do 18 din po kg jedino ovi iz Blace jos neznaju skojom cenom ce izadju tj Timotijevici dok Aki komerc kaze da mu netreba psenica jer ima od prosle godine a i da u Vojvodini ima na 16din tako da nejverovatnije dacu Agromilu po 18din ono sto nemam gde da smestim jer hoce da mi posalju kamion na njivi.I da kod nas psenica jos zelena za 10 dana nema nista od vrse

Ja planiram za sutra posle podne NS 40s veceras sam je obisao i sutra oko podne krecem, nema pologa mislim da bez susenja nece proci, ali treba malo odvaditi.Ostale ili delimicno leze ili su kasnija sorta ( Andino) npr.

Ja sam danas u podne merio vlagu na zvezdani, 17,6% ali vreme kilavo takoreći bez sunca, kad bi upržilo moglo bi raditi.

Ove godine ce psenica, a pogotovo vlasnik svakako na....i ili na kantar ili od vremenskih uslova pa izvolte po volji

zato sto je vlazna i slama i ljuska oko zrna ,i dok sve to pormulja kroz kombajn zrno dobije jos malo vlage....

inace, ja merio danas 19vlagu,a pre kise 13, novosadska zvezdana, sunca nema , a kisu najavljuju za vikend , ni sam ne znam sta da radim i kako ce biti sutra...

Ja necu da diram Psenicu jos uvek pa sta joj da lepi bog.... Sta da radim sa njom vlaznom... Da skladistim kod mene nekoliko vagona pa da posle to preturam lopatama... Jednom sam to uradio i vise nikad!! Tad sam rekao da cu pre da ga ostavim da propadne na njivi....

- - - - - - - - - -

A ima vremena pokosice Psenicu svi videcete... :ppozdrav: Ja nezurim jos uvek...

Ljudi, tek je 27 jun., ima vremena skinuce se psenica, a najlepse je kad se radi po vrucini, pa ladnog piva, sunke i paradajza ispod prikolice...

Baš tako.Jurcati i siliti po ovakvom vremenu nema nikakvog smisla.Znam da se mnogi plaše vremenskih nepogoda.Nas je led tukao 3 puta,neće valjda i četvrti.

Moje viđenje je da će prinos pšenice svakim danom čekanja biti sve manji.Danas obišli desetak njiva.Neke moje i naravno neke od drugih domaćina.U obilasku smo bili pre tačno sedam dana i razlika je drastična u negativnom kontekstu.Klasovi koji su povijeni imaju da kažem lepa popunjena crvena zrna.Svi klasovi koji stoje uspravno imaju bela i jako štura zrna.Radio sam na analizama pšenice preko 10 god i ovo nisam do sada video.Po nekim našim procenama tih pravih klasova je oko 10-15%.Sam klas je počeo da crni i menja boju.Rađena je bar kod mene zaštita presingom i u samom cvetanju duet ultra.
Sa pologom je situacija ta da ovo što je sad poleglo ima ga i ovakvog i onakvog ,a ono što je poleglo pre one paklene nedelje nema jednog zrna vrednog pažnje.Obratite pažnju na svoje pšenice jer jako lepo izgledaju sa asfalta ali kada se okrune klasovi nastaje iznenađenje.Ovo što je do sada košeno je jako šareno_Od prinosa simonide od preko 5t/kj do prinosa 1,2t/kj.Na nekim parcelama koje su legle 90% košeno je nepune 4t/kj ,a na nekim koje su legle samo 10% ni 2t/kj.Nema pravila i verujem da će se mnogi iznenaditi kada kombajni uđu u njive.
to si potpuno u pravu,psenica gubi svakim danom,nije strasno ako ostane suvo vreme ali ako nastave kise bice znacajno umanjen prinos i kvalitet.meni licno psenica nije onakva kakvu sam zeleo da bude ali sta je tu je.Razocarala me je Ingenio prve godine sam je posejao bila je veoma dobra ali sada je zrela a zrno joj je ocajno nesvidja mi se nikako onakva psenica,ja neznam sta treba da s uradi da bude kako treba na drugim parcelama je Balaton i Pobeda i oni su dobri sto se zrna tice mnogo su kvalitetniji,mislim da je ona visoka temperatura napravila problem,psenica je preplanula a sada ce pocetii da beli a jos kada bude neka mala cena pa tek ce onda biti veselo.

- - - - - - - - - -

danas zvao sve brojeve koje imam za psenicu i nudi se od 17 do 18 din po kg jedino ovi iz Blace jos neznaju skojom cenom ce izadju tj Timotijevici dok Aki komerc kaze da mu netreba psenica jer ima od prosle godine a i da u Vojvodini ima na 16din tako da nejverovatnije dacu Agromilu po 18din ono sto nemam gde da smestim jer hoce da mi posalju kamion na njivi.I da kod nas psenica jos zelena za 10 dana nema nista od vrse
kazi mi jel Agromil vrsi otkup i prevoz interesuje me u slucaju da ne nadjem neki blizi otkup jer planiram da prodam jedan deo psenice nemam je gde smestiti.

Данас смо скинули нешто пшенице.
Ингенио је имао леп род, 3.7 тона по кј, ми задовољни. Влага је била 13.6%, а хектолитар 74.5.
Симонида ће бити између 2.5 и 3 тоне по кј, била је поретка пошто ју је вода појела. На тој њиви има велика бара, па ретко које године ту и буде било каквог рода. Влага 14%, а хектолитар 75.6.

На ваги био и један чича који је донео исто Ингенио (семе са тавана, прошлогодишњи род), његов хектолитар 80.9.

Poslednja izmena:
ja sam danas pokosio 3,5 lanca neko novosadsko sa tavana , za malo vagon na kantaru...na oko je delovala odlicno, a na kantaru ipak ispod ruskog proseka ;) vlaga 14,5 u jednoj i 13,6 u drugoj prikolici hektolitar 80, kaze ovaj sto je merio da im je to prvo zito od kad primaju sa 80hektolitrom ,sve bilo mnogo manje... sutra nastavljam sa zvezdanom i rapsodijom ,nadam se vecem prinosu. mislim da nema sta da se ceka sa kosidbom, moze samo da se doceka neka kisa i ko zna jos sta .. e da usluzno sam danas uradio ns40 mnogo lepse je curelo od mog zita , vlagu ja odokativno cenim kao moje,al sutra cu cuti izvestaj sa vage..

Danas poznjevena Dragana ,seme sa tavana vec cetvrtu godinu, predusev kukuruz prihrana 250kg/ha KAN-a i prskanje od korova Meteor sa 15% uree u prskalicu.
Na 2.5 ha 15080kg ,vlaga 13%, hektolitar 79,6.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh