Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da ćemo probati sutra popodne, ima jedna parcela koja je jako blizu a početa je pre ovih kiša, tad je bila vlaga 13,4%.

i posle neko da kaze da nema pomoci prijatelja na forumu...ajte molim vas...ovakva solidarnost moze nekom da natera suze na oci...nekom ko je malo osetljiviji. iskreno cenim da su mnogi ganuti prethodnim postovima. e pa grunt ,sve ti je receno .najveci deo posla su ti odradili prijatelji,na tebi su samo sitnice male ostale. a da ,javi rezultate da bi mogli i drugi da se informisu...pa na koncu konca zato i sluzi forum...aj zdravo

Da l mi moze ko pomoci, kako da odredim sam da li je zito zrelo za vrsaj, a da nemam "vlagomer" istog? Pokojni deda ( on je tako od "vajkada" radio) me je ucio da sa par razlicitih mesta klas izmrvim u ruci ( 1 deo) pa pokusam da ga pregrizem i ako je ono tvrdo, zrelo je za vrsaj. Medjutim meni od 5 ispitanika, 3 se lako mrve a zna jedva pregrizem, dok je 1 ispitanik od prilike do pola zreo, a 2, oko 70 procenata...

Samo skidajte ko može .Ja danas gledao i nije više boja kao što je bila. Malo izgubila sjaj i postala bjelja.Ako p0kisne više puta eto problema.@markovuk@ Pogledaj slamu i ako nema nigde zelenih stabljika ali nimalo nego se onako sjaji .Zatim po boji pšenice i položaju klasa mada kako pričaš ti verovatno nemaš baš toliko iskustvo.Ako ima tih mekih bar i jedno ,nediraj jer će ih kombajn naći puno više.

Nemam iskustva, meni je prva godina da radim samostalno, do sada sam se uvek oslanjao na dedu. Nemam niti jednu zelenu stabljiku, zito je lepo zlatne boje i klas je delimicno povijen na jednu stranu.

U petak obilazim, i ako ima uslova za vrsaj, u subotu kombajn ulazi.. Cak i po cenu da vlaga bude za 1-2% veca od jusa, nek skinu za susenje, bolje oni nego kisa da ga ispira, ili ne daj Boze neke salauke i leda... No, prvo da vidimo u petak kakvo je stanje.. :ppozdrav:

kako vam tako brzo zri? moj Nikol i Apach koji sam obilazio u subotu, bilo je jendo 30,40% zelenog, tj netvrdog zrna, samo na uvrtinama...u klasu ima dosta mekanih, ne mog, nego vecini u ataru, mozda se promenilo dosta od tad...ali cini mi se da sporije dolazi

Danas komsija merio vlagu na Zvezdani i 40s :) 20-22% Moja simonida na oko deluje da je tu negde oko 17 % nema zetve jos dva dana sigurno...ne znam kako kod vas ali meni se cini da ce otkupljivaci da deru kozu sa ledja na konto sasusenja sa 16,1% vlage skidaju 1t sa vagona. ::jako_besan::

Probacemo sutra popodne da zakosimo,ako bude temperatura preko 25c,napadamo Rapsodiju,ona je polu otvorena,pa bi trebalo da se brze susi....

Dajte molim vas kakve gluposti ...Danas Agroglob placa 15din psenicu na zeleno a Agrotrejding 16.5 rod 2013...Sta reci !!!!

На данашњи дан плаћати на зелено, то само код нас има. То чак није ни превара, може се назвати чиста будалаштина.

Malopre pitao otkupljivaca do koje vlage se prima,kaze do 20% a do 18% nece ni odbijati.Za cenu neznaju nista ,haos je ,kaze da se nemogu dogovoriti nikako

ovo je prva godina da otkupljivaci nisu napravili cenu,i za koji dan ako krene zetva ja neznam sta da uradim sa psenicom sa onim delom koji bih prodao,sada se osluskuje drzava,prave se razni dilovi kako uzeti za male pare sada a kasnije prodati skuplje jer te price o visokim prinosima odavno ne piju vodu,ako nastavi ovako kisno vreme a hoce kvalitet psenice bice veoma los,psenice su u vecini slucajeva ubrzano sazrevale a sada je odjednom udarila kisa i hladnoca nebih se kladio u rekordne prinose na nivou Srbije a jos manje nebih razmisljao o okruzenju ili kao sto jedom jedan covek rece da Argentina utice na cenu psenice jer su veliki proizvodjaci a svi znamo da je tamo sada zima i da to nemoze da utice na sadasnju cenu.sve u svemu cist lopovluk i prevare.Ministar treba da podnese ostavku ako psenica bude ispod 20din

Moje viđenje je da će prinos pšenice svakim danom čekanja biti sve manji.Danas obišli desetak njiva.Neke moje i naravno neke od drugih domaćina.U obilasku smo bili pre tačno sedam dana i razlika je drastična u negativnom kontekstu.Klasovi koji su povijeni imaju da kažem lepa popunjena crvena zrna.Svi klasovi koji stoje uspravno imaju bela i jako štura zrna.Radio sam na analizama pšenice preko 10 god i ovo nisam do sada video.Po nekim našim procenama tih pravih klasova je oko 10-15%.Sam klas je počeo da crni i menja boju.Rađena je bar kod mene zaštita presingom i u samom cvetanju duet ultra.
Sa pologom je situacija ta da ovo što je sad poleglo ima ga i ovakvog i onakvog ,a ono što je poleglo pre one paklene nedelje nema jednog zrna vrednog pažnje.Obratite pažnju na svoje pšenice jer jako lepo izgledaju sa asfalta ali kada se okrune klasovi nastaje iznenađenje.Ovo što je do sada košeno je jako šareno_Od prinosa simonide od preko 5t/kj do prinosa 1,2t/kj.Na nekim parcelama koje su legle 90% košeno je nepune 4t/kj ,a na nekim koje su legle samo 10% ni 2t/kj.Nema pravila i verujem da će se mnogi iznenaditi kada kombajni uđu u njive.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh