Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas ima zaista sarenih,od rekordnih izgleda,do ispod prosecnih.
Imam utisak,kao da su nekim domacinima,jednostavno propale,od odlicnih do losih.

Kod nas ispod proseka izgledaju samo u donjem polju, gde je voda kvarila ali to je tamo normalna stvar svake godine isto. Tako da to i ne racunam.

psenica ce mozda biti jeftina posle vrse a kasnije to nece biti slucaj,otkupljivaci ce pokusati da pokupe sto vise moze od ljudi kojima je nuzda da prodaju psenicu,postoji jos jedna stvar,kao prvo zetva nije pocela a psenica nije u kondiciji kao prosle godine,neverujem da ce prinos biti kao prosle godine,ima jos mesec dana do zetve a vec danas metorolozi najvljuju zetvu pa videcemo sta ce biti na kraju,Kukuruz ce ove godine podbaciti sigurno jer u vecini mesta gotovo da nije i nikao kako treba,jecam i ovas su veoma tanki jer nije bilo padavina bice nestasice stocne hrane na jesen a svi znamo kakva je bila prosla godina,tako da mislim da jos nije sigurno koja ce cena psenice biti

Željko potpuno se ne slažem sa tobom,pšenica je odlična a kukuruz je već nadoknadio sve ono što je posejan kasnije.Lično mislim ako ne bude nekih velikih nepogoda i suše ko prošle godine da se mogu očekivati rekordni prinosi.Ovo se nažalost ne odnosi na krajeve gde je 11.maja tukao grad ali u svim ostalim delovima Vojvodine je odlična situacija.Najmanje kiše je palo u južnom Banatu a pogledaj samo koliki su Savatovi kukuruzi.Pozdrav

Željko potpuno se ne slažem sa tobom,pšenica je odlična a kukuruz je već nadoknadio sve ono što je posejan kasnije.Lično mislim ako ne bude nekih velikih nepogoda i suše ko prošle godine da se mogu očekivati rekordni prinosi.Ovo se nažalost ne odnosi na krajeve gde je 11.maja tukao grad ali u svim ostalim delovima Vojvodine je odlična situacija.Najmanje kiše je palo u južnom Banatu a pogledaj samo koliki su Savatovi kukuruzi.Pozdrav
Druze nemoj u napred da donosis zakljucke i planiras prinos.Zetva psenice je jos jako daleko a tek kukuruza i ostalih kultura...

Kod mene se suska isto tako neka cena od 15-16 dinara. Kad izracunam koliko me kostala proizvodnja to je nikava zarada.

ja sam komentarisao trenutno stanje useva,a ono je više nego zadovoljavajuće.Nikada mi neće biti jasni poljoprivrednici koji se stalno trude da prikažu stanje gore nego što jeste,i koji stalno gledaju pesimistički i kukaju da je loše u poljoprivredi

vitezbb iz priloženog se vidi da niste na.ebali nikada pa stoga nemojte pisati neke vaše priče i iznositi zaključke na osnovu izgleda vaših useva.Koliko sam ja upućen vi obrađujete svega nekoliko ha a kada budete obrađivali 50 i više ha onda ćemo vas svi mi pitati da li vam cvetaju ruže.Da je loše u poljoprivredi loše je za sve nas kojima je ona glavni izvor prihoda.

vitezbb iz priloženog se vidi da niste na.ebali nikada pa stoga nemojte pisati neke vaše priče i iznositi zaključke na osnovu izgleda vaših useva.Koliko sam ja upućen vi obrađujete svega nekoliko ha a kada budete obrađivali 50 i više ha onda ćemo vas svi mi pitati da li vam cvetaju ruže.Da je loše u poljoprivredi loše je za sve nas kojima je ona glavni izvor prihoda.
.
Kada bi obrađivao 50 i više hektara ne bih znao šta bih od para.A koliko je loše u poljoprivredi i koliko se teško živi mogu samo da ilustrujem primerom da se jutro zemlje plaća i do 10.000,00evra.Odakle pare seljacima.Nisu bankari,advokati i drugi kojima je poljoprivreda dodatna delatnost digli cenu zemlje nego upravo takvi kao tiJa dve godine pokušavam da kupim 10 jutara zemlje ali ne vredi,ne može se.odoh u :off_topic:.Na kraju samo da rezimiram niko bolje u ovoj državi ne živi od poljoprivrednika.Priznali vi to ili ne ali je tako.

Poslednja izmena:
@Vitezbb

Dobro se zivi zadnje 2-3 godine od kako je cena poljoprivrednih proizvoda pre svega kukuruza dobra. 2010 i 2011 je bio dobar rod a cena preko 200e/t i prosle godine ko je malo imao srece da pokisne i ostvari 4-5t/kj je uzeo fine pare. Bilo je i godina kada je cena psenice bila 9din i kada je kukuruz bio 8-10din i nije to tako davno bilo.

@Matic
Ko god radi 50ha i ne moze da se uklopi, negde debelo gresi.

Vec sam pricao da moja struka (elektrotehnika) gosinji prihod ima kao 10kj kukuruza, sto je paradoks samo po sebi i potpuno omalovazavanje skolovanja.

Bojčetiću razgovarali smo već o tome da se prinosi ne mogu meriti na zemlji 4,5,6,7 klase kakva je kod nas sa zemljom 1,2,3 klase.Prošle godine kod nas nije bilo ni zrna kukuruza na većini parcela a gde je RODILO tu se prinos kretao od 10 do 500 kg/k.j i šta mi da pričamo više.Godina prođe a mi ostadosmo bez ičega.Ni uloženo nam se nije vratilo a ne da pričam o nekoj ogromnoj zaradi i lagodnom životu.Kiksneš na jednoj kulturi i stopiran si.

Што се пољопривреде тиче, само ћу цитирати мог стрица са Хвара када сам га јесенас провозао по атару, а жита тек никла.
Каже: "Шта, спремио си, посејао и сад чекаш лето да видиш да ли ћеш нешто да вршеш?! Е у пи... материну, па боље код нас туризам."
Иначе, Матић вам је лепо рекао. Није био редак случај да се у њиви набере и пар корпи куруза. А и сам је имао прилику да види прошле године у Пећинцима и ако не добију случајно кишу као ми, мислим на овај нижи део према Купинову, да су им усеви опет доста бољи и боље се држали. Таква земља. А прошла година је била изузетак да смо ми добијали кишу а они нису.

Мало и о теми.
Коначно сам пре 2-3 дана изашао из куће и сео на мотор па обишао мало њиве. За сада пшеница изгледа лепо, само да не буде нечега па да је зезне.

Poslednja izmena:
Auu pa ovde se uveliko vrse,eee baca moj nema nista dok se nestavi u silos,onda kazes rodilo ili ne,kakvi prinosi vec sam jednom rekao bice zita i zitista,ima bolesnih samo treba dobro pogledati,jos plus ova temperatura i vreme nikako neodgovarju nalivanju zrna...

Pa čak ni u silosu nije sigurno. Ima priča kad je neki čovek obro i smestio u magazu .Vreme se namućilo ovi što nisu,sekirajuse.On je rekao ,"eto ja sam Boga z...ebo,a vi se slikajte."
Međutim naiđe kiša sa grmljavinom i grom zapali njegovu magazu ,a sutradan uljepoti i svi ovrše sretno.

Šta ja mogu da dodam na ovo vaše : premale su razlike u cijeni zemlje od mjesta do mjesta . Neka zemlja bi trebalo da bude i deset puta skuplja od neke druge , isto tako i zakup , tek bi onda stvari legle na svoje mjesto . Nije ni suša a ni kiša isti problem za sve.

Psenica , izgleda dobro , manje vise svuda ..ali je cena od 15-16 dinara , napravljena da sistemski dovede opet na 0 .
Mislim da ce biti 20 , inace ne treba nikom prodavati zito ..sve ispod 20 je sramota .
I u vezi toga da poljoprivrednici zive najbolje , samo da kazem da sam kupio skoro stan na zlatiboru , i ako rodi ove godine , posle zetve idem na maldive .., i nije tako lose ::novac::

Psenica , izgleda dobro , manje vise svuda ..ali je cena od 15-16 dinara , napravljena da sistemski dovede opet na 0 .
Mislim da ce biti 20 , inace ne treba nikom prodavati zito ..sve ispod 20 je sramota .
I u vezi toga da poljoprivrednici zive najbolje , samo da kazem da sam kupio skoro stan na zlatiboru , i ako rodi ove godine , posle zetve idem na maldive .., i nije tako lose ::novac::
ja sam planirao na havaje,nisam dugo letovao tamo ali kad prodam psenicu idem na odmor a usput da prebacim pare u svajcarskoj banci.:haha:

- - - - - - - - - -

situacija je jasna kao dan,psenica ce biti jeftinija u vreme zetve otkupljivaci ce pokusati da odkupe psenicu po najnizoj ceni da bi je posle prodali i zaradili ciste pare,prodace je ljudi kojima je nuzda i ja sam prodavao u proslosti jer sam imao kredite,nisam krupan proizvodjec imam oko 6h psenice i ocekujem prosek oko 4.5 th po mojoj proceni,to je naravno malo jer mi je visegodisnji prosek 6th a billo je 8t 2008g.ali kao sto Matic rece nije svaka zemlja ista,kod mene je zemlja veoma teska i nevoli velike kolicine padavina kao sto je bilo u martu,psenica mi je gotovo lezala u vodi i ako je teren relativno brdovit,zemlja nije popila vodu i psenica mi nije na nivou kao ranije jer je kasnije usledila susa i zemlja je ispucala na kraju se sve to odrazilo na psenicu,generalno bicu zadovoljan ako ostane ovako.nisam primetio da su psenice vrhunske a cesto putujem,ima i dobrih i losih zavisi od domacina i zemljista,sto se cene tice sve ispod 20 je ravno katastrofi,cenu psenice odredice potreba za istom i stanje u regionu i svetu,nemoze se sada tvrditi da ce biti 16din jer vec za 10 dana situacija moze da bude mnogo gora,psenica nemoze da bude bolja u narednih mesec dana ali moze znatno da podbaci,sto se tice kukuruza jos je rano za njega,nemoze se na osnovu 20%dobrog kukuruza predvideti rekordan prinos jer do berbe ima jos3meseca.u mom kraju i u pomoravskom kraju kukuruz je saren,ima dobrih ali mnogo vise losih.sto se tice zarade od poljoprivrede svakako da je ima i to je svima jasno,svako moze da izracuna kolika mu je zarada pod uslovom da neracuna svoj rad vec samo finansisjko ulaganje.mene licno kosta prizvodjna po h ovoliko: 400kg npk,300kg kan 50l dizel,plus kombajn jer nemam svoj to mu negde izadje priblizno 50hiljda po h.ako rodi 5000 po 16 din onda je zarada 30000,ali neznam gde sam ja bio i sta sam radio a gde je amortizacija izgubljeni nervi i td,vec sa prinosom od 8th bilo bi bolje,ali realna cena psenice je 30din i to je problem,2008g ja sam imao u 2h 16000kg,psenicu sam prodao po 16din, ali to nije problem vec je problem to sto je gorivo a i ostali repromaterijal bio gotovo duplo jeftiniji nego sada,sve je otislo u k.. od tada,o kojoj mi zaradi pricamo?

Pšenica kod nas nemože ići ispod 10%jeftinija od trenutne cene kukuruza.Odmah je kupuju ovi što prave koncentrate u većim količinama....Upravo zato grebu j,,bu na sve moguće načine da obore cenu kukuruza da bi šenica bila što jeftinija .Mislim da neće dugo izdržati.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh