Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
bio sam danas u Surcinu svaka psenica je nazalost bila povaljana........:sta:
:haha: Добро да си ми реко, пошто не одох, а нико ништа не јавља.

Јел сме Prosaoro и Duet да се меша са фолијарним?

ima li nekog ko zna lek za ovaj gar klasa(ustilago tritica) i da li ima uopste

Milose, nema leka, sto je zarazeno zarazeno je. Ja sam imao taj problem pre par godina, a sejao deklarisano seme, sreca sacuvao sam deklaracije, bila ekipa iz instituta za procenu stete, i lepo mi se izvinuli. Nije bila velika steta, ali su mi toplo savetovali da 3-4 godine ne sejem jecam na toj parceli, jer doticna gar zarazi i zemljiste.

Nisam agronom ali iz iskustva koje sam imao pre 4 godine na 2 kj polegnutog žita ali cela njiva osim metar do komšija verovatno zbog manje azota.
Imao sam 4800 kg tj 2400 po kj dok je moj prijatelj malo dalje na otprilike istoj zemlji i sa istom agrotehnikom imao 3200 kg po jutru.

- - - - - - - - - -

Sorta bila renesansa u oba slučaja

Da ali kad je poleglo?Ovo je jako ranopoleglo po meni.Nije ni počelo nalivanje zrna.Dosta zavisi i od toga ima li puno prelomljenih stabljika.

To da se pšenica uništava , to je prazna floskula , jer prosto nije istina.

Stvarno!? Čime možeš tu svoju tvrdnju da potkrepiš?
Ja nisam izmislio da se viškovi pšenice i drugih žitarica uništavaju niti sam to čuo od nekog bracike u berbernici dok sam čekao red. O tome je pisao Njujork Tajms.

http://www.nytimes.com/2002/12/02/w...surplus-wheat-rots.html?pagewanted=all&src=pm

Druga je stvar što je to sa naše tačke gledišta etički neprihvatljivo, pa zatvaramo oči pred tom činjenicom i ne želimo da verujemo da se to dešava, ali to je standardna mera koja se primenjuje u cilju čuvanja cene. To radi Velika Britanija od koje nas ništa ne čudi, ali to se radi i u Indiji u kojoj milioni ljudi gladuju.

Poslednja izmena:
Ma pusti Krlemrle , najgore u tome svemu je što je procjenjeno da se većina proizvodjača hrane u budućnosti neće moći okretati organskoj proizvodnji , koja je naravno zdravija , nego sve više bio-tehnologijama , hemiji i sl intenzivnim mjerama baš zbog sve većih zahtjeva za količinama ...
, a da hrane u svijetu nema viška nego manjka , i tek će biti , i da se pšenica naravno ne uništava radi "čuvanja cijena" iza tog stojim , al bilo bi zanimljivo da vidimo kako "uništavaju" pšenicu , jel istresaju u more il pale plamenicima neki ljudi u crnom ?:haha:

@Kish , jel se radilo nekim herbcidom , jer će ta pšenica sigurno dići klas malo uvis od sunca što reče kolega , a najveći problem je ako proraste neki korov kroz nju mnogo .

Milose, nema leka, sto je zarazeno zarazeno je. Ja sam imao taj problem pre par godina, a sejao deklarisano seme, sreca sacuvao sam deklaracije, bila ekipa iz instituta za procenu stete, i lepo mi se izvinuli. Nije bila velika steta, ali su mi toplo savetovali da 3-4 godine ne sejem jecam na toj parceli, jer doticna gar zarazi i zemljiste.

hvala na odgovoru, a jel se prenosi, tj moze li sa parcele pod jecmom da predje na psenicu, da li se siri, posto mi psenica pored jecma, pa se plasim da ne zahvati i klas psenice, mada psenica jos nije klasala

- - - - - - - - - -

hvala na odgovoru, a jel se prenosi, tj moze li sa parcele pod jecmom da predje na psenicu, da li se siri, posto mi psenica pored jecma, pa se plasim da ne zahvati i klas psenice, mada psenica jos nije klasa

Ma pusti Krlemrle , najgore u tome svemu je što je procjenjeno da se većina proizvodjača hrane u budućnosti neće moći okretati organskoj proizvodnji , koja je naravno zdravija , nego sve više bio-tehnologijama , hemiji i sl intenzivnim mjerama baš zbog sve većih zahtjeva za količinama ...
, a da hrane u svijetu nema viška nego manjka , i tek će biti , i da se pšenica naravno ne uništava radi "čuvanja cijena" iza tog stojim , al bilo bi zanimljivo da vidimo kako "uništavaju" pšenicu , jel istresaju u more il pale plamenicima neki ljudi u crnom ?

Koliko ja znam baca se u More, a izmišljotine o navodnom manjku hrane plasiraju u javnost portparoli GMO lobija. Činjenica je da šestina čovečanstva gladuje, ali je činjenica i da se baca 1/4 od ukupno proizvedene hrane na svetu.

Matematika je neumoljiva. Na planeti ima oko 7 000 000 000 ljudi. Jedna šestina od toga gladuje, a to je onda 1 166 666 667 ljudi. To znači da 5 833 333 333 ljudi ima dovoljno hrane. Ako su 3/4 od ukupno proizvedene hrane dovoljne da podmire potrebe 5 833 333 333 osobe onda bi i ona jedna četvrtina koja se baca bila više nego dovoljna da na'rani onih 1 166 666 667 jadnika kojima krče creva i opet bi ostalo nešto i da se baci. Jer ako je 3/4 X dovoljno da nahrani 5 833 333 333 usta, onda je 1/4 X dovoljna da napuni stomake 1 944 444 444 osobe, a to je više nego 1 166 666 667 ljudi koliko trenutno oskudeva u hrani.

Zaključak ovog jednostavnog matematičkog izraza je da čovečanstvo trenutno proizvodi nepotrebno velike količine hrane, po svemu sudeći nauštrb nutritivnog kvaliteta.

Moram da napomenem da u ovom prostom računu nije uzeto u obzir da izvesni procenat onih koji imaju dovoljno hrane unosi u sebe veće količine nego što je potrebno. Nije u opšte u pitanju neki zanemarljiv procenat jer je na svetu registrovano milijardu gojaznih osoba, dakle otprilike koliko i gladnih.
Još valja napomenuti da izvestan broj ljudi raznim spravama i preparatima za mršavljenje, prisilnim povraćanjem i slično, drži svoju individuu ispod granice gojaznosti iako fakt ne može da obuzda svoj apetit.
Nije na odmet uzeti u obzir i činjenicu da na Svetu postoji i izvestan procenat neobrađenog obradivog zemljišta i to upravo u najsiromašnijim zemljama. Spekuliše se sa podatkom od oko 500 000 000 ha od čega je 60% u Africi, tj. tamo gde je i najviše gladnih.

Poslednja izmena:
@Kish Robert, davno je kazana izreka, gde ima pologa ima i zita, bez brige , bice tu psenice i psenice,mi smo imali slicnu situaciju 1994 godine , polegla, niko nije hteo da nam vrse, zetva uradjena 15 jula, i prinos od 6 tona po hektaru,za to vreme impresivno, sorta evropa..........

@Kish Robert, davno je kazana izreka, gde ima pologa ima i zita, bez brige , bice tu psenice i psenice,mi smo imali slicnu situaciju 1994 godine , polegla, niko nije hteo da nam vrse, zetva uradjena 15 jula, i prinos od 6 tona po hektaru,za to vreme impresivno, sorta evropa..........
Da ali u pšenici koja je nalila zrno a ne u ovakvoj koja tek počinje da klasa.

Polegla je obično samo stočna hrana.Postoji mogućnost da prilikom klasanja ispravi stablo i da ipak klas ostane u prirodnom položaju i da se kvalitet bitno ne promeni....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh