Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
e sad idete u krajnosti u krajnost...Savato hoce da kaze da je crepaja visoka za zito......i da samo kod nas duva vetar

e sad idete u krajnosti u krajnost...Savato hoce da kaze da je crepaja visoka za zito......i da samo kod nas duva vetar
Ne vetar vec Kosava...Vetar duva svugde ali Kosava ne !!!Nismo mi puno vislji od naprimer Kikinde ali tamo redovno rodi psenica i preko 40-45 met.po k.j,pa cak i 50 a kod nas na najboljoj zemlji nikako da predje 40 i to ne znam ko je imao u zadnjih 10-ak godina!Uglavnom 27-28 do 35-36 i taj je rekorder!Dok kod drugih kultura je prica sasvim drugacija!

Niste jedini po tom pitanju.I mi u Donjem Sremu imamo čast da nas Košava redovno posećuje.Retko smo srećni poljoprivrednici.

Na Veliki petak sam išao da obiđem sve njive osim tritikala(jer sam tamo u četvrtak kipovao kake). Znao sam da mi je tritikale isklasao, ali sam se ipak jako iznenadio kad sam video da mi je isklasala i pšenica. Čim prođe praznik i pokosim lucerku idem da brže-bolje oprskam protiv fuzarijuma.

Ne vetar vec Kosava...Vetar duva svugde ali Kosava ne !!!Nismo mi puno vislji od naprimer Kikinde ali tamo redovno rodi psenica i preko 40-45 met.po k.j,pa cak i 50 a kod nas na najboljoj zemlji nikako da predje 40 i to ne znam ko je imao u zadnjih 10-ak godina!Uglavnom 27-28 do 35-36 i taj je rekorder!Dok kod drugih kultura je prica sasvim drugacija!
to sto pricas ima veze jedino sa time da su se u nasem selu ljudi izverzirali najvise za kukuruz i secernu repu jer u tome vide najvecu zaradu,i zbog toga se slabije seje psenica,nego po drugim mestima.Da se nasi opredele za sejanje psenice ne verujem da bi prinos bio manji nego u drugim mestima.

nizi tereni ne da ne pogoduju psenici nego ne pogoduju nicemu.

Pogoduju močvarnim šumama. Da živim u nekoj uređenoj i civilizovanoj sredini, u opšte se ne bih mnogo razmišljao šta ću sa doljama. Ovako kukuruz voli dolju ako nije poplavna godina, ovas isto može da je podnese, a tužna je slika pšenice iz dolje. Nagledao sam se toga usput sad za vikend. Ima jedna pšenica na ulazu u Sečanj na parceli nepravilnog oblika, u doljama je pšenica crvena kao da je poprskana totalom, pa bledo zelena, pa tek na višim delovima ima onu zdravu tamno zelenu boju.

@milos88
3*15 150kg po kj i prihrana 130kg ureje po kj za sad prskano protiv bolesti i korova i prihrana preko lista 16 aprila i druga prihrana preko lista 29 i bice jos jedna prihrana kad budem prskao kad bude u cvetanju.

Hrane će sve više faliti , pa će se morati proizvoditi i u nižim i višim terenima . To je jedno , drugo , nemora da znači da su viši tereni propusniji od nižih , ima često obrnutih situacija , sve zavisi od tipa zemljišta . Da se razumijemo sve govorimo o ravnici , da nebi neko pominjao Avalu.
Daleko najjača agrotehnička mjera u "dolama" i nepropusnoj zemlji je drenaža . Sutra bi se odlučio da radim drenažu kod mene na nekim parcelama samo da je malo normalnija cijena drenažnih crijeva i da država , kao što najavljuju malo to pomogne . Ovde sam uspio saznati da samo Peštan isporučuje ta pvc crijeva i to papreno , ima li negdje povoljnije ? Da nema neki kombinat neku rasprodaju zaliha ?

Moram i ja da citiram ovaj post pošto se spominje Kikinda. Većina tih podataka o prinosima određenih soti i hibrida raznih kultura za Kikindu ne odslikava pravo stanje u ataru jer dolazi sa oglednih polja PSS Kikinda na potesu Kinđa, gde je inače najbolja, prvoklasna zemlja u kikindskom ataru i gde je primenjeno znanje i agrotehnika kojoj niko ne može da parira. Nije vaš crepajac Almex naivan što je kupio ekonomiju baš na Kinđi dok je Oluš, Galad i druge livade i baruštine 2. 3. i 4. klase prepustio konkurenciji.

- - - - - - - - - -

Hrane će sve više faliti , pa će se morati proizvoditi i u nižim i višim terenima .

To je jedna prazna demagoška floskula koju nam sa svih strana sipaju u uši i koja nema utemeljenja u stvarnosti. Činjenica je da oko 25% proizvedene hrane završi na deponijama dok je zdrave vode i čistog vazduha sve manje. Proizvodnja hrane je na sasvim zadovoljavajućem nivou, a problem gladi se javlja zbog lošeg raspolaganja proizvedenim dobrima i opet nezajažljive pohlepe zapadne civilizacije.
Pšenica je na samom vrhu liste prehrambenih dobara čiji se viškovi uništavaju, a uništava se da bi se time cena držala na zadovoljavajućem nivou dok se u javnost plasiraju prazne priče o nestašicama.

- - - - - - - - - -

@milos88
3*15 150kg po kj i prihrana 130kg ureje po kj za sad prskano protiv bolesti i korova i prihrana preko lista 16 aprila i druga prihrana preko lista 29 i bice jos jedna prihrana kad budem prskao kad bude u cvetanju.

Miloše, uradi to isto kako je on uradio i niko ti ne garantuje da ćeš dobiti to kao što je kod njega. Bolje ti uradi kontrolu plodnosti zemljišta i đubri po preporuci stručnjaka za konkretno tu i tu tvoju parcelu, za te i te kulture i onda se nadaj rezultatima i to tek za par godina. :ppozdrav:

Sa današnjeg obilaska. Vetar duva uraganskom jačinom zato su pšenice talasaste ali ipak malo da vidimo.

Zadnja parcela sejana izmešano sve što je ostalo 2 kj

Simonida ,čini mi se najlepša za sada a na najgoroj parceli je koju imam 5 kj

Apač krenula trska parcela 2,5 k
j
Apač 1,5 kj samo dve parcele dele od predhodne

Ferija KWS ,1,25 kj

Farineli 1 kj

Ingenio 4 kj malo uvija listove

Balaton 5 kj malo se žuti gde ga je davila voda ali nije strašno,zabrinjavaju me dve stvari
Prva je ova bela skrama što se vidi na slikama gde je podloga zelena boja kamioneta.Šta je to da li je bolest ili je to sortna odlika?
I drugo kada povučem stabljiku jako lako se kida sa delom korena iz bokora.

Sve prskano sa presingom i herbicidom( nešto sekator nešto tezis) ostalo sam pisao ranije.

Poslednja izmena:
Krlemrle , kasno je al samo da naškrabam . Hrane će faliti , to nije prazna floskula nego činjenica . To što na zapadu 25% hrane završi na deponiji a negdje fali stvar je rasporeda novca u svijetu , ali da ovamo nema 25% viška hrane , bila bi hrana još skuplja i kod siromašnih bi još više falilo nego sada . To da se pšenica uništava , to je prazna floskula , jer prosto nije istina.

Zbog tog vetra koji je duvao, polegle su mnoge psenice i jecmovi. Sad malo pre iz kola gledam Tovarnik, Miskovci, Pecinci, Prhovo, Simanovci i sve do Beograda. Ima njiva gde je 95% polegao usev.

Jutros svratio i u prolazu iz kola slikao moj Balaton, malo je polegao sa kraja, koliko se vidi
070520131621.jpg

@krle znam to cu i uraditi ove god, analizu zemljista koliko stignem, kod nas u kraju to uopste nije popularno i svi bacaju kao po kalupu (manje, vise) ali od kad sam ove, citao sam svakakve korisne stvari, tako da cu i ovu uraditi...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh