Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@ddragan moja greska, oktobra :osmeh: ispravio sam sad u postu iznad :off_topic:

Morao sam ici videti psenicu, posto citam ovde da Presing nije uradio stvar i uverio sam se i kod mene isto da nije....evo pegica...

img20130504085712.jpg

img20130504085833.jpg

img20130504090028.jpg

Je l ce mu pomoci Duet ili Prosaro u sl prskanju i za list ili je za njega gotova stvar? Inace, kod nas u atarima nije pocela da klasa psenica, ne znam kako je kod vas tako brzo...

Fungicid je uradio svoje ako je zaustavljeno širenje bolesti , a već obolele tačkice teško ponovo dobiju normalnu boju . Inače kod nas neće još dosta dana biti klasa.

Оно што видех, то је да све лошије пшенице и раније сејане, почеше да класају. Јечам не видех ни један да није избацио клас. Киша треба следеће недеље под обавезно. Мислим да сваки дан без кише односи неки проценат рода. Волео бих да ме неко демантује, и стручно објасни шта се дешава тј какви су процеси тренутно код пшенице. Ајде студенти, има то ваљда у књигама.

70% a mozda i vise psenice u nasem ataru izgleda iscrpljeno i dosta lose a sve to zbog nedostatka kise koje nema na vidiku.
Magarci je najavljuju danas a sutra vec promene misljenje za 2-3 dana pa posle opet u krug! Bolje bi im bilo da se vise ne oglase uopste sa vremenskim prognozama!

70% a mozda i vise psenice u nasem ataru izgleda iscrpljeno i dosta lose a sve to zbog nedostatka kise koje nema na vidiku.
Magarci je najavljuju danas a sutra vec promene misljenje za 2-3 dana pa posle opet u krug! Bolje bi im bilo da se vise ne oglase uopste sa vremenskim prognozama!
Slažem se sa tobom jako veliko šarenilo u ataru ima i ekstra dobre a ima i katastrofe mislim da u ovoj situaciji dolazi do izražaja agrotehnika mislim ko je rano uradio prvu prihranu .
Kod nas u principu bacaju veštak odjednom kada stignu i vreme dozvoli a ne kada je potrebno.

Ne mogu oni da pogode tri dana unapred ,a kamoli više.Nema logike da je tehnika toliko napredovala a da se prognoze sve slabije pogađaju.
Kod mene sam primetio na par pšenica da kada izvadim klas na njemu ima crnih vaši.Fastac je spreman pa ćemo odraditi kad radim fungicidom.Inače gde god sam radio sa presingom nemam ni jedne jedine tačkice na zastavičaru.

Imam problem na jednoj parceli,radi se o simonidi,psenica se lepo razbokorila i normalne je visine,pocela je da izbacuje klas,do pre nedelju dana je bila modro zelene boje,ali danas kada sam otisao da je obidjem,video sam da polako gubi modro zelenu,i dobija svetlu boju...dosao sam do zakljucka da gubi hranu i da joj fali azota,kako bih i cime mogao da je prihranim sada..da kazem jesenas je dobila 170kg map/ha+50 kg uree po Ha i proletos pocetkom marta je prihranjena sa 260 kg/Ha San...
moram da citiram sam sebe,mislim da sam otkrio sta joj fali,ta parcela se nalazi u plavom podrucju "Ljutovo" i verovatno je da joj nije dobro zbog podzemnih voda,posto u parcelama preko puta stoji voda iz Tise,e sada da li mi se tako cini ili,gde je za par cm nizi teren tu je psenica bleda...A to da fali kise kako je rekao clan Nikola,jeste,posto psenice u zadnjih par dana,kolko se pe 2 ned.bile dobre,toliko su sada lose..

Могу да буду подземне, а може да буде и слаба пропусност. Код мене где је подривано, изгледа добро. Пшеница је оболела само тамо где је тањирано, и где се задржавала вода.

Marko22 jel mozemo ja i clan matic da dodjemo da vidimo tu psenicu posto planiram dda podrivam drzavnu zemlju sto radim?

jel ima neko iskustvo sa eko busterom,imam na jednoj parceli od 1.5h balaton koji je pretrpeo stres zbog vece kolicine padavina i kasnije zbog suse koja ga stegla nacisto,hteo sam da probam eko buster a psenica jos nije isklasala i nece za 7 dana sigurno,neznam dal postoji tolerncija za pskanje psenice ili je nebitno

Poslednja izmena:
Jel to znači da tanjirača doprinosi oboljevanju pšenice?
Написах непропусно, збијено земљиште горе. А тањирача му свакако неће помоћи да пропушта воду боље. А допринела је вода. Можда грешим, ал ми се некако слаже са оним што читам код других и видим код себе.

@zarkovmali,
Може, што не би могло. То подривање и није било баш неко право књишко подривање, већ онако како и колико се могло.

E zbog ovog mi u J.Banatu nemamo dobre prinose psenice!I najbolje psenice do sad posle ove kosave koja danima duva olujnom jacinom,psenica gubi kontakt sa vlagom,isusuje se, podgoreva,zuti i usled nedostatka kise smanjuje prinos drasticno!

Ne kao kod nas sigurno!A i drugaciji je teren,dosta nizi i to pogoduje psenici...Kosavsko podrucje,tj.tamo gde su udari kosave najjaci jsu Podunavlje,Pomoravlje i Juzni Banat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh