Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam juce zavrsio drugu prihranu sa 100 kg SANA, sutra prskanje sa METMARKOM ,FLUOKOM I UREOM.

Peet sada idi sa falkonom ili bamperom 490 ili tiltom eventualno presingom a prosaro ostavi za drugi tretman (u fazi početka cvetanja 5-10 posto cveta ali obavezno tad nemoj da zakasniš, bolje i ranije odraditi ako vidiš da će vremenski uslovi biti loši pa nećeš moći ući u njivu) pošto on služi i za fuzarijum , i tad dodaj i neki insekticid.

Psenica Apach. 130 kg/kj Map i 150 kg/kj An. Ovih dana sledi jos 100 kg/kj An i prskanje sa Sekatorom + Falkon ili Prosaro (sta je bolje po vama jer nemam iskustva sa tim)?

Sad ti je falcon, au drugom prskanju cvetanju ide prosaro... Tako obavezno, ili cak ne moras sad ni sa falconom, mozes i necim jeftinijim, recimo Cerpact ili Presing... oni su jeftiniji... a kasnije, prosaro ili duett ultra....

@Milos 88
Trenda stavljam 0.1% od kolicine vode. Idem sa 220l/ha ili oko 125l/kj i trenda ide 0.22 litra po hektaru ili oko 0.125 litara po jutru.
@Svajger
Ima potrebe za Fastakom, delom opravdano delom preventivno. Laren 330din 10g. Fastak 4240 1l, akanto plus 4800din 1l i trend 860din 1l.
p.s. Umesto Larena su mi nudili razne zamene (Tezis, Metmark itd). Njihove cene suoko 250din, sto mi se ucinilo jako malom razlikom, pa sam se odlucio za "original".

Današnji savet koji sam dobio od stručnih lica:Regulator rasta i đubrivo u bilo kom obliku ne treba nikako raditi u istom prohodu pa čak ni u bližem vremenskom intervalu.Što se mešanja svih tih komponenti tiče trebalo bi prvo razmutiti herbicid ukoliko je tvrda formulacija i njega dodati u prskalicu u kojoj ima vode.Zatim je sve jedno šta se dodaje sem da okvašivač obavezno bude zadnji.

Grunt kada čovek ne može da se osloni na ostale kulture zbog raznih problema koji ih zadese ulaže u pšenicu i nada se najboljem.Danas urađena zaštita fungicidom i herbicidom.Insekticid nije korišćen.

Da sve mi je jasno ali kazem ispod 5tona je mrka kapa,normalno da se sve uradi ko svet(agrotehnika,seme itd)Meni se prosle god isplatilo imao sam 3 tone po kj,a bacio sam samo 200AN i prskao Metmarkom+king i imam svoj kombajn,ali za ovu godinu se bojim bacio sam mesano pa dve prihrane azotom prskanje pitanje je veliko sta ce biti.Mada vazi za sve jbg,danas sam prskao protiv korova i insekticid nasao sam po koju lemu i u pola prskanja pocne kisa ne jaka ali kisa trajala je 10ak min ja sam tu parcelu zavrsio moram otici za koji dan da vidim mozda cu morati ponovo.

@pujol
Moze sve zajedno.

Ulaganja prelaze kukuruz kada se radi po ps-u. Pritom prihod skoro da nema sanse da bude kao kao na kukuruzu, ali moram zbog plodoreda i ciscenja njiva od sirka.

@pujol
Falkon i Cycocel mogu sigurno zajedno, a za Mustang nemam nikakvo saznanje. Konsultuj zastitara, ja sam samo hobi zastitar :osmeh:

p.s. Sad videh da je Mustang DowAgro na bazi 2.4d. Moze 99% ali ipak proveri!

Danas uzeo Alteu,Metmark i Fury.Za kasnije sam uzeo Amister.
Troskove za psenicu smanjujem tako sto sejem svoje seme(prva reprodukcija),ne bacam djubrivo u jesen.
Prosle godine ko je uzeo Apac na paritet seme ga izaslo 76 dinara, a ja sejao moje koje je u setvi bilo oko 20din.
Imao sam prinos 6500kg/ha.Bolje sam prosao finansijski nego da sam imao 7500kg/ha, a sejao semensku i bacio 15-ku.
Sejem psenicu svake trece god na istoj njivi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh