Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
bilo je na nekim mestima i 30cm vode pa sam ja to prokopavao asovom kanalcice i izvodio u kanal,i da sam je ranije posejao isto bi joj se pisalo ima od mene nekih 200metara sejana mesec dana pre moje kao limun zuta i crvena..

Видео сам слику. Не изгледа у опште лоше за сада, напротив. Друга је ствар што је у води. У тој фази ниси ни морао да журиш са пролећном прихраном. Ја сам морао да журим јер ми је усев био још у децембру бујнији него што је твој сада.
Горе би било да си раније сејао. Твоја изгледа здраво, а моја се црвени и превише је бујна за ово доба године. Не мислим на календарско доба године него у метеоролошком смислу. Вечерас је мој отац случајно срео неке мало веће произвођаче пшенице од нас и о проблему поразговарао са њима. И они кажу да имају исти проблем са пшеницама посејаним у ранијим роковима. Неки тврде да су то ожеготине од мраза и да ће се регенерисати али ја сумњам и на гљивична обољења. Консултоваћу струку па ако треба прскаћу посебно фунгицидом и прехраном преко листа, а хербицид ћу поново посебно тек када пшеница преболи шок и поврати здраву боју, па макар то било и након пијаве листа заставичара. Купићу и много скупље средство ако затреба за примену после појаве заставичара, само да је поред све њене муке још и ја не опалим сада на пример "Метеором".

Žarkovmali ipak ćeš je na kraju najverovatnije preoravati ili tanjirati.Već je sama po sebi osuđena na propast,a kako vidim veći deo površine je pod vodom.

Ima nade za nju .U ovoj fazi koren pšenice može da izdrži dugo pod vodom a da se ne uguši tj. odumre......Uprilog idu i niže temperature,ali kiša nikao.

Ja sam realan i sa svojim iskustvom o pšenici u vodi i trenutnom stanju na slici ostajem pri stavu da će se ta pšenica najverovatnije preoravati.

Voda ne mora da leži na površini da bi se pšenica udavila.Naravno pre se udavi kad se i na površini vidi vodeno ogledalo ali je dovoljno da u zoni korena dok je ovako mala pšenica ima vode.Na parceli sa slike garantujem da je na 2-5cm ispod površine voda.To se lako vidi kad se nagazi i u tragu stopala se za čas napunio vodom.

Žarkovmali ipak ćeš je na kraju najverovatnije preoravati ili tanjirati.Već je sama po sebi osuđena na propast,a kako vidim veći deo površine je pod vodom.

Ne mora da znači. Ja sam 2011. godine imao pšenicu pola parcele u vodi, dakle videlo se vodeno ogledalo na površini. Pola sam prehranio traktorom i rasturivačem, a ono u vodi sam prihranjivao ručno u čizmama. Bila je u istoj fazi i čak bolesnije(žuće) izgledala od njegove. Na kraju kad sam vršio kombajn ZMAJ 141 se gušio na onom zdravom delu, a na onom delu što je bio u vodi je trčkarao. Ipak i tamo je nešto ovršio. Prosek nije bio loš 30 q/kj. Pretpostavljam da je na tom udavljenom delu bilo nepunih 20 q/kj, što je ipak više nego ništa i ipak bolje od preoravanja.

2013-04-02-093829.jpg
[/IMG] Pobeda, malo je zakacio mraz predpostavljam, posto je svima u tom krugu pozutela psenica posle ovih mrazeva

Ja joj nista ne mogu pomoci nista ne diram kod mene kada uzores prolecno oranje nista ne bude sta god da posejes te godine...

Voda ne mora da leži na površini da bi se pšenica udavila.Naravno pre se udavi kad se i na površini vidi vodeno ogledalo ali je dovoljno da u zoni korena dok je ovako mala pšenica ima vode.Na parceli sa slike garantujem da je na 2-5cm ispod površine voda.To se lako vidi kad se nagazi i u tragu stopala se za čas napunio vodom.
ja sam mislio da ti se ne svidja sklop pa zbog toga,ali sto se tice vode nije dobro

Ova je od Talijana (Kastelina)rađena najsavremenijom agrotehnikom.Čišćenje kanala ,neka čudovišta što ravnaju njivu ,traktori sa onim tutama gore za navigaciju,sejačica ko svemirski brod.Nažalost izostala najvažnija operacija na ovoj zemlji a to je prooravanje....4 ili 5-a godina kako je dobio ovu njivu i nikad ništa nema.A isterali su 20-ak naših ljudi koji su radili po 10- 15 ha.Inače 70%njive nije ni uzorana ,ostao strnik i klasura....
ifsrcp.jpg
nvzcy8.jpg

Samo preko ceste pšenica jednog domaćina.Sad je i ova strana u kojoj radi takođe 10 -20 ljudi dodeljena firmi Agrogroup a gazda se sa firmom skoro preselio u Novi Sad .Šta se radi ,mili brate....
bg7cpd.jpg

Jest da je OFF.Ali je jako zanimljivo.Isto ovde njiva mog prijatelja podrivana u decembru ali momački ,makar 70 cm. Da se čudom čudiš još nema vode .
10y47cl.jpg

Hm nemora da znači , čudne su naše zemlje teško im je biti pametan . Čest je slučaj da je u zemlji takvog tipa kao u spasoja bolja opcija proljećno oranje nego zimsko .Kad stanu ove kiše dosta prije će se u njive moći ući sa plugom ili još bolje teško tanjiračom nego u već uzorano.

Spasoje nije situacija mnogo bolja u delu Banata prema Vršcu. Baš je bila lepa pšenica ali je imala vodoleža cele zime ,sve su njive ispresecali kanalima,strašno.
A danas sam prvi put primetio da se polako davi i da je sve ređa,gubi boju i polako prelazi u neku crvenkastu.
A repica sejana 24.09.2012 (znam pošto mi bio ćeri rođendan stao sam i gledao) još u goroj situaciji.

Jutros slikano na Kipru.Prva zetva gotova.(imaju dve zetve)Sliku mi poslao drugar koji se nalazi tamo u mirovnoj misiji.
image-1365059299064-v.jpg
[/IMG]

Nisam ga ni pitao,rekao sam mu da uslika kombaj sa kojim vrse...Rekao mi je da su John Deeri.Mislim da nesmeju da komuniciraju sa stanovnistvom.
Neznaju ni Grcki ni Turski.Slika gde je slikano je u nazovimo Grckom govornom podrciju znaci EU.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh