Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juče je jako puno njih prihranjivalo pšenicu u mom kraju.Merena visina je oko 30cm.Đubrivo su razbacivali sa mtz82.1.Posle prolaza traktora pšenica se verovali ili ne odmah počela dizati.Uglavnom su takve pšenice već sa dva kolenca.Za vlatanje ne znam.Jedino što možda ovaj vlažan sneg neće ići na ruku da se pšenica iz tih tragova podigne ali i nije bitno jer u te tragove treba ići još koji put.

Na onoj od juče, napipao samo jedno kolence pri samom korenu :sta:, i nije baš toliko strašna kao ona na slici od Miroslava K.

LJudi nesto ne razumem u vezi faze razvoja psenice,prvo ide bokorenje,pa prvo,drugi,i trece kolence pa cvetanje pa klasanje,mozda sam nesto pobrkao al nema veze,al gde ide tu faza VLATANJE,sta ona obuhvata?

Po meni je cvetanje posle klasanja.

Vlatanje i klasanje je jedno te isto .Neko kaže dobra mi vlat u pšenici a neko kaže klas.

Klasanje se odvija upravo u ovo vreme ,ali je taj proces unutar stabla i klas nije vidljiv golim okom sve do maja. Potrebe za azotom su velike u vreme klasanja...
Uskoro će se klas moći videti kada se stablo rascepi ali je jaaaaako sitan. Ja to tako shvatam....

Juče je jako puno njih prihranjivalo pšenicu u mom kraju.Merena visina je oko 30cm.Đubrivo su razbacivali sa mtz82.1.Posle prolaza traktora pšenica se verovali ili ne odmah počela dizati.Uglavnom su takve pšenice već sa dva kolenca.Za vlatanje ne znam.Jedino što možda ovaj vlažan sneg neće ići na ruku da se pšenica iz tih tragova podigne ali i nije bitno jer u te tragove treba ići još koji put.
Cega 30 cm?Psenice?

@spasoje
Pa nije isto,vlatanje je faza od punog bokora do klasanja,to je kad zito prelazi u stablo,a klasanje je kad izbacuje klas do cvetanja,pa cvetanje itf...e sad sto smo mi to prekrstili,je druga stvar.

Na pojedinim parcelama je visina pšenice nepunih 30cm.Znači vojničke čizme se ne vide iz pšenice.Ko je bio u vojsci neka oceni sam.

tesla @ reci mi molim te koliko si bacio azota jesenas pošto znam da si jedan dan ranije posejo od mene ( tamo negde oko 05.10) a moja pšenica je 6-puta manja od tvoje ,sorte su slične kod tebe je balaton a kod mene apač , ista mašina je sejala ,jedino je kod tebe kukuruz a kod mene soja predusev.Pitam te zbog toga ako nisi bacao azot (ureju ) jesenas kako je moguće da kukuruz ostavlja više azota u zemljištu od soje kada je poznato da je soja azofikator ili je to samo priča za malu decu :sta:

tesla @ reci mi molim te koliko si bacio azota jesenas pošto znam da si jedan dan ranije posejo od mene ( tamo negde oko 05.10) a moja pšenica je 6-puta manja od tvoje ,sorte su slične kod tebe je balaton a kod mene apač , ista mašina je sejala ,jedino je kod tebe kukuruz a kod mene soja predusev.Pitam te zbog toga ako nisi bacao azot (ureju ) jesenas kako je moguće da kukuruz ostavlja više azota u zemljištu od soje kada je poznato da je soja azofikator ili je to samo priča za malu decu :sta:
Prosla godina je posebna prica.Kukuruz je jako slabo rodio tako da su maltene kompletne kolicine vestackih djubriva ostale neiskoriscene i to bas u povrsinskom sloju,zato je ispalo da je kukuruz najbolji predusev psenici.

Rasa @ to sam i ja razmišljo da je moguće ali nije to samo ove godine i predhodne godine u ovo vreme je pšenica bila veća u predusevu kukuruz nego u soji zato mi i čudna ta priča za soju da ostavlja najviše azota posle deteline.

Marčelo soju retko ko prihranjuje azotom a ona je dosta zahtevna za azotom koji dobrim delom nadoknadi iz vazduha ali jako malo ostaje iza nje azota a to je dokazano dosta puta analizom zemljišta bar kod mene tako da te priče o ostacima azota posle soje kod mene padaju u vodu. Na kukuruzištima je ostalo azota neiskorišćenog pa su zato pšenice bujnije ponaročito ko je uneo kasno azot (urea pred setvu ili u špartanju).Zato za kukuruz unosim azot (ureu) što pre sproleći. Izvinte za :off_topic:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh