Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije to zbog žita na žito.Imam i ja takvih parcela pa nema tog problema.Inače malopre sam išao da obiđem jednu parcelu koja je uz put.Ima oštećenja od mraza a i gorušica je dobila po tamburi fest.

@Darko Dren
Sto si sejao ziti na zito,vidis kako propada Simonida,na drugoj slici,tamo gde je slama ...

Već nekoliko godina praktikujem da pšenicu sejem na pšenicu i nisam nikada imao nekih problema niti smanjenja prinosa. To radim jer mi je zemlja 5. i 6. klase i čim je godina malo suvlja kukuruz prilično podbaci. Zato posle kukuruza dve godine za redom sejem pšenicu, ali menjam sortu.

S druge strane, i na ostalim njivama gde je predusev kukuruz ista je situacija.
Tako da mislim da nije to zbog istog preduseva i slame koja je ostala. Danas sam bio u susednom selu i svakoj pšenici je ista slika.

Ok,ako tako kazete...Niste nagazili pa ne znate,kad krene nema spasavanja,pa samo samorast ujebe,ocas posla glavnica,nije zasticeno.

Pšenica najlošije podnosi gajenje u monokulturi ,pa i samo dve god zaredom uvek su mač sa dve oštrice .Nekad bude odličan rod i kvalitet a nekad ode u propast.Kod nas Agrogrup dobio 650 ha. a ljudi ko ljudi ,nedaju pa jesenas sve posejali pšenicu po pšenici .Naravno bez duboke obrade nego samo tanjuranje ,i sada ove poplave ,tako da su velike šanse da sve bude stočna hrana.

Nikola Ilic;
Primenjujem punu agrotehniku u pšenici što se tiče zaštite. I od korova i od bolesti. I obavezno u fazi cvetanja radim tretman protiv truleži klasa. Stvarno nikada nisam imao problema.

Spasoje;
Ne bih se složio da pšenica najlošije podnosi gajenje u monokulturi. Pre će biti da to mesto pripada suncokretu.
Koliko sam ja upućen i koliko sam čitao, pšenica podnosi ponovljenu setvu, ali obavezno menjati sortu.

Ma mozes ti primenjivati kakvu hoces agrotehniku,al to ne ide tako,od ove kise ima sve da bukne i trava i bolest i insekti,a zito gusto,pa se potpari od vlage...eto prvi problem glavnica od samorasta?Taj samorast je lose zrno koje je vetar izbacio,loseg kvaliteta,prenosioc zaraze...
Samo savet dajem,nista licno,ti radi kao ti volja :ppozdrav:.

ns-40-s.jpg
ns-40-ss.jpg
ns 40s prehranjena sa 100kg uree pocetkom februara hteo sam da bacim jos 100kg an-a po jutru al se bojim da ne polegne

Kad 40s polegne ove ostale će biti tepih, inače ona podnosi dobro povećane količine đubriva čak se i preporučuje da se poveća prihrana za 10% u odnosu na ostale sorte

Odavno ne prelazimo 200kg/ha u sijanju . U toj kako komšije kažu "rijetkoj" pšenici nemam nigdje ove godine tih problema kao na slikama osim gdje je otišlo greškom oko 230kg/ha.

Nije pravilo al uglavnom ove godine ovde u gustoj pšenici većinom ima raznoraznih problema , negdje je i uredu , ali rjedja je redovno dobra.

Naravno u 1. i 2. klasi zemlje sve ok.

Ako neko planira da prska regulatorima rasta modus ili cycocel a pri tome zna da ce mu ostati viska preparata za 0,5h a zeli da proda visak neka mi se javi na pp, danas zvao neke prodavnice i svi su prodali a imali samo cycocel od 10l

Ko kaze?Prve godine kad sam ga sejao i nadjubrio ljudski,posto kazu da voli,pirno neki vetar,polegao u crnu zemlju,kombaj progutao dva kubika zemlje,dok je pokosio...

Nije bila oluja,npr Evropa 90 se nakrivila...

Ma sta je platila kad je zalepilo,oko 2,5t/kj,sejan semenski 200kg/h,kad se pojavio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh