Pčelarstvo za početnike

Kristalisan. Idem časkom da izvidim situaciju...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Требао си прво да питаш како треба па да кренеш у радове (када видиш више мишљења, изабери оно што мислиш да је најбоље).



Од чега ти је тај мед кад је тако таман. Сунцокретов је жуте боје, а тај је неки мешанац. Јел' то мед са твог пчелињака? Питам због тога, да утврдимо да ли је прегреван или нешто слично. Кажем, таман је у односу на чист сунцокрет...или си писао од чега је, а ја нисам пратио (интернет ми је као да га „скидам“са ветрењаче – када дува ветар или пада киша, нема интернета или дави).



Погрешио си прилично не сме мед да цури и не праве се дугачки прорези него се врхом ножа само направе рупице (одлучним покретом и одмерено, да се не избуши друга страна превише). Кажем врхом ножа јер обично користим кухињске тестерасте ножеве који имају крупне зубе (имају изражен и оштар врх). Када правиш отворе (рупице), удараш мало положеним ножем којем су зуби окренути супротно од погаче.

Тако се избуши и нешто више рупица јер ће неке лећи на сатоношу и нису корисне. Према средини погаче је највише рупица, а по како се прилази споља има их мање (ту је и улице клубета мање површине). Рупице према „периферији“ медне погаче су мање од оних у средишту клубета (ако има нешто течног меда теже цури).

Рупице се праве само на једној страни. Промер рупица је неколико милиметара.

Ја сам користио танке кесе за замрзивач и пчеле прогризу отвор од неколико цм². За неке које су дебље, немам појма јер сам увек користио неке танке јер их увек има у кући (иначе оне могу бити неугодне ако предуго остају у кошници и мислим да сам то већ написао – једном приликом сам чак избацио и матицу када сам вадио кесу која је дуго била у кошници).

Мед који је цурио мораш покупити како знаш и умеш. Није добро да буде тако на подњачама.

Стављање меда у женске најлонке ми се не свиђа као начин додавања кристалисаног меда.
 
Ok slazem se sa svim sto si napisao , tacno je da je trebao da izbusi sitne rupice ali on otvorio trake kao da je dao pogacu, i med.vec po podnjaci cim je stavio(jos bio u hladno) zamisli sta ce.biti kad dobije temperaturu kosnice.... ja bih savetovao da to vadi . Sale rece.da ode da vidi ali se.ne javi sa rezultatom. I nisam nesto pratio od pocetka jel on bas nema.hrane u kosnici pa dodaje , jer zna se.da. u ovom periodu potrosnja je minimalna dok ne krene leglo a to je posle 20 tog januara (kod mene slucaj).
 
Не мора да значи да ће кристалисани мед и даље цурити. Исцурела је одређена количина, на место где је направио прорез (јако лош прорез). Оно што би даље излазило из кесе нема довољну силу да тече у великој мери и то што би кренуло би пчеле највероватније покупиле и сместиле у саће (изузев дела који изван клубета – то би завршило на подњачи).



Ако су пчеле почеле да троше медну погачу (што би значило да имају приступа – незгодно је ако се кеса слепи и пеле не могу унутра и тада се склања). Требало би да уклони мед са подњаче или лима испод мреже (чини ми се да је жичана подњача са увлаком – надам се да увлака није извучена).



Да, Сале каже да му је рој који је касно добио без хране.

Иначе се медна погача додаје и друштвима која имају много хране, али је већином распоређена бочно. Залихе хране око клубета се потроше и када крене легло око клубета може бити све празно (повећана је потрошња због више енергије потребне за догревање гнезда). При благим зимама преживеће – када нагло захлади, неће.

Саветовао сам почетницима да изврцају вишак меда из бочних рамова (ако нису у могућности да их врате у кошницу на место доступно пчелама) и да тај мед додају путем погаче од чистог меда када је то пчелама најпотребније. То је најбоља помоћ пчелама – далеко боље од шећерне погаче коју морају прерађивати.

Занимљив је коментар једне колегинице пчеларке (која држи предавања пчеларима) зашто радити тако непотребан посао јер ће пчеле користити тај мед...хоће, када довољно отопли да пчеле иду тако далеко ван клубета. Ако до тада не страдају од глади јер је средишњи део по правилу слабији са храном (пчеле ту остављају празан простор као лежиште за клубе) јер је потрошња увећана (појава зимског легла).

Ако је друштво добро снабдевено храном, само се вирне пар пута, утврди стање (које је углавном добро) и ужива...у припреми за наредну годину.
 
Svaka škola se plaća, dragi moji. Bio sam dosta neraspoložen a i umoran juče i nisam hteo da ulazim na forum, neću da me iko pogrešno shvati od vas, jer naposletku sam jedini krivac ja. Prevideo sam situaciju na osnovu poruka, i nisam se nimalo oslonio na svoju logiku i na svoju intuiciju i zato mi je najviše i krivo.
Da ne dužim bezveze, loše je ispalo sve ovo. Sreća pa sam otišao i delovao, pokupio sam one kese dok je još ostalo meda u njima, očistio ulaz, očistio svinjac koji sam napravio. Danas isto, detaljno. Suma sumarum, sanirao sam stanje, nadam se da su društva OK, ali činjenica je da sam deo pčela ubio bespotrebno. Ovakve gluposti ne planiram više da eksperimentišem jer sav trud koji sam uložio ove godine je mogao da bude uzaludan.
Dobra vest je da od 5 društava koliko imam, 4 je krcato sa hranom da ne znam odakle mi snage da ih dignem. Jedino društvo koje sam u novembru dobio je jako jako slabo sa hranom.
Pozdravljam vas.
 
Sale bez sikiracije druze moj. Ja bih ti savetovao kupi ti njima jednu pogacu sa lekom stavi odozgo i gledaj posao. Bolje i pogaca nego da nema nst. Samo se nemoj sikirati mnogo godina treba da prodje kao i u poljoprivredi svake godine u prvi rezred(pogresio ove ispravljam sledece) sledece opet se ne poklope kockice i idemo dalje. Ja sam tako na pocetku pcelarenja kasno prihranio dopune hrane(mislio sam da je dovoljno) krajem septembra upladili me pricama istrosio si zimsku pceli daj boze da prezime i 100 prica, prezimile i na prolece se super razvile. Stavi ti njima jednu pogacu i tamo kraj jan pocetak februara prvi lep dan jos jednu i gledaj posao. Toliko od mene a ti radi kako mislis da je najbolje. Poz
 
Претпостављам, само не знам чему служи нозецид ако друштво није болесно. И чак и да је болесно, баш ме занима како то нозецид излечи пчеле?

Са таквим стварима, погача јесте обогаћена – као обогаћени уранијум. :)
 
Za sve one koji ne žele ili nemaju potrebu da koriste pogače, stavite najlon (za plastenike) preko satonoša i time dobijate bolju mikro klimu kod klubeta i legla što značajno utiče na bolje izimljavanje zajednice. Nema potrebe da se prekrije kompletna površina nastavka odnosno svi ramovi ali je bitno da najlon leži na satonošama i da pokriva prostor iznad klubeta. Pošto je ovaj najlon debeo pčele ga neće oštetiti te se može koristiti više sezona.

Mislim da Nozecid nije dobar u pogači a ko misli drugačije neka radi kako misli da je dobro.
 
Нисам сигуран да је држање најлона преко сатоноша добро решење. Ако се стави директно на сатоноше, појављују се плесни које ће касније бити разношене свуда по кошници.

Да ли су сви продукти метаболизма таквих плесни корисни за пчелиње друштво или не, не знам...али може бити свакојако – можда добро можда лоше. У сваком случају не волим када видим побуђалу унутрашњост кошнице.

Уз то има још један велики недостатак. Пчеле не могу да прелазе из улице у у лицу или да иду до хране које је ван клубета и може бити доступна јер је у горњој (топлијој) зони.
 
Ali mogu da prelaze, stave se 2 letvice ili grančice popreko i rešeno, a kao prednost mnogi tvrde da je kondez dobar izvor vode za pčele
 
Па онда нека стоји поклопна даска и ствар решена. Најлон, како је колега написао користим у току сезоне јер се накупи лепа количина изванредног прополиса (мало успорава код других циљаних радова, али вреди).
 
Nema plesni jer nije pokrivena celokupna površina nastavka! Vlaga se diže gore pored najlona i kondenzuje u hranilici koja je iznad poklopne daske. Kada podignem krov i vidim kondenz u hranilici znam da je to društvo dobro. Pčele naprave od voska stubove i tako podigno najlon od satonoša što im pruža mogućnost prolaska ispod najlona. Sve ovo pišem ne na osnovu predpostavki već na osnovu ličnog iskustva u nameri da podelim svoje znanje i možda nekome pomognem.
 
Za sve one koji ne žele ili nemaju potrebu da koriste pogače, stavite najlon (za plastenike) preko satonoša i time dobijate bolju mikro klimu kod klubeta i legla što značajno utiče na bolje izimljavanje zajednice. Nema potrebe da se prekrije kompletna površina nastavka odnosno svi ramovi ali je bitno da najlon leži na satonošama i da pokriva prostor iznad klubeta. Pošto je ovaj najlon debeo pčele ga neće oštetiti te se može koristiti više sezona.



Mislim da Nozecid nije dobar u pogači a ko misli drugačije neka radi kako misli da je dobro.



Ако тако мислите колега то има логике али сте написали да најлон лежи директно на сатоношама. Плесан се развија на деловима који су прекривени најлоном и недоступни пчелама. Пчеле још то мало потврде прополисом тако да залепе ивице које су им доступне и испод, на сатоношама се развија „лепа“ и бујна колонија плесни.

Ако млади колега ради како је то уобичајено (чишћење површине сатоноша), најлон ће лећи тако да се практично залепи за сатоноше. Зато има смисла ово што је Бојан написао да је пожељно да се поставе неке танке летвице (или сличан материјал) који омогућава пролазак пчела ако нема воштаних „стубића“ који одвоје најлон.

Наравно да и ја пишем из искуства.

Ali mogu da prelaze, stave se 2 letvice ili grančice popreko i rešeno, a kao prednost mnogi tvrde da je kondez dobar izvor vode za pčele
Бојане, влага је повољна за пчеле али не у некој већој количини. Влага зна да буде и опасан непријатељ пчелињем клубету. Баш данас сам погледао какви су били услови прошлог месеца (новембар 2020) и зачудио се оним што сам видео: цео месец је био практично без ветра. Било је 3 дана са некаквим слабим ветрићем који је једва нешто мало дувао пре подне (подразумева се да је реч о условима који су владали код мене, што не значи да није и на знатно ширем простору тако).

Нешто више влаге треба када крене легло. Пре тога у условима без ветра је неповољност. У оваквим условима када је „тоња“ може подстицати и појаву легла јер изазива узнемиреност пчела, што утиче на повећање температуре клубета.
 
Јесте ретко у Војводини да не дува ветар. Али, нпр. данас је нула m/s са ударима :) од 0,5 m/s у Кикинди, Зрењанину, а и у јужном Банату се није раздувао превише.

Треба водити евиденцију временских услова да би се поуздано знало када и колико је било раздобља са затишјем. Кажем да је и мене изненадило када сам погледао у свеску (искрено сам мислио да је било највише 10 дана без ветра пре оног таласа кошаве, а оно испаде цео месец).
 
Poslednja izmena:
Ако тако мислите колега то има логике али сте написали да најлон лежи директно на сатоношама. Плесан се развија на деловима који су прекривени најлоном и недоступни пчелама. Пчеле још то мало потврде прополисом тако да залепе ивице које су им доступне и испод, на сатоношама се развија „лепа“ и бујна колонија плесни.
Koji propolis pčele skupljaju tokom zime? Gde su pčele skupile propolis da propoliziraju kada ne izleću iz košnice? Nažalost vidim da ovde nema kompetentnih sagovornika a sa umišljenim ''expertima'' koji pišu-kucaju napamet a ne na osnovu višegodišnjeg iskustva neću da trošim vreme, ''tastatura ratnika'' i ''stručnjaka'' nikad ne fali na netu a u praksi je neka druga priča. Kako hoćete, samo napred, pre ili kasnije većina ''stručnjaka'' dođe kod mene da kupuje pčele. Neću više da trošim vreme ni svoje a ni tuđe, sve najbolje vam želim!
 
Ради компетенције једно питање: где су пчеле сакупиле мед током зиме када не излећу из кошнице? Видите стручњак, као и мед, тако су и прополис пчеле сакупиле мало раније док не падне снег, јел'да...осим ако пчелар стручњак није састругао прополис са све остацима хемијских препарата и тако га продавао онима којима је потребан због болести.

Ко ставља погаче (у било којем облику) може приметити „линије“ воска и прополиса по најлону (углавном праве мешавину). Пчеле у кошници не трпе ништа што „ландара“ (по њиховом критеријуму). Чини се да је један од разлог и вид комуникације, па пчеле не воле лабаве „ствари“ у кошници. Други разлог што то раде је тај што пчеле затварају сваки (па и најмањи отвор или лабав спој) због могућих наметника (било да су у питању инсекти или нешто микроскопско – као што су плесни).

Иначе, приметио сам да продавци ројева углавном „климаво“ саветују почетнике. Разлог се наслућује...

Такође све најбоље.
Бавите се пчеларством, кажу да то смирује живце.
 
Nazad
Vrh